A hatékonyabb munkavégzés érdekében új struktúrát alakított ki a testület

Racionálisabb, hatékonyabb struktúrára van szükség mind az önkormányzatban, mind a polgármesteri hivatalban, ezért módosította Szervezeti és Működési Szabályzatát rendkívüli ülésén a képviselő-testület. Visszaállítják a korábbi vagyongazdálkodási csoportot, lehetőséget biztosítanak polgármesteri kabinet létrehozására, két bizottságot összevontak és eggyel növelték a megválasztható alpolgármesterek számát.

Dr. Blazsek Balázs főjegyző elmondta, hogy az új alpolgármester személyéről várhatóan már július 10-i ülésén dönt a képviselő-testület. Erre azért van szükség, mert Süli János miniszteri kinevezése miatt a polgármesteri teendőket Szabó Péter általános helyettesként látja el. Szintén most lép életbe a bizottsági struktúrát érintő döntés, megszűnik a köznevelési és kulturális, valamint a közbiztonsági, ifjúsági, sport- és esélyegyenlőségi bizottság. Az új grémium neve: köznevelési, kulturális és társadalmi kapcsolatok bizottsága, amelynek összetételéről még nem döntöttek.

A képviselő-testület rendkívüli ülésén az ipari park és a Kölesdi út közé eső terület bizonyos részét belterületté nyilvánította. Mindez a főjegyző indoklása szerint csupán technikai kérdés, hiszen már a 2003-as Helyi Építési Szabályzatban gazdasági szolgáltató területként szerepelt, csak a belterületbe vonás maradt el. Itt részben állami, részben magántulajdonú ingatlanok vannak, amelyekre csak e döntés nyomán lehet építési engedélyt adni. Ennek költségei nem az önkormányzatot, hanem a tulajdonosokat terheli – mondta dr. Blazsek Balázs hozzátéve, hogy konkrét építési szándékról nem tudnak, de szeretnék ennek a lehetőségét megteremteni.

A városvezetés úgy határozott, hogy az augusztusban kezdődő, több mint tucatnyi utcát érintő aszfaltozási programból kiemel két olyan területet, amelyekre már készült felújítási terv. Ezek – a Gesztenyés utca Ifjúság és Kishegyi utcák közötti szakasza, valamint a Dózsa György utca rekonstrukcióból eddig kimaradt szakasza – két-három éven belül teljes körű felújításon esnek át, ésszerűtlen lenne, ha most aszfaltoznák, derült ki Szabó Péter szavaiból.

A város ügyvivő alpolgármestere arról is beszélt, hogy az önkormányzat sikerrel pályázott a Jedlik Ányos Tervben két elektromos töltőállomás létrehozására. A nyertes pályázat értéke ötmillió forint, önerőt nem igényel. A városnak ötéves időtartamra az üzemeltetést kell vállalnia. Jó hír – tette hozzá Szabó Péter -, hogy a projekt ideje alatt ingyen tölthetik fel járműveiket az elektromos autó-tulajdonosok. Egy állomást a Duna Hotel mellett, egyet a lakótelepi rendelőintézet parkolójában állítanak fel.

A Pécsi Egyházmegye megkeresésére kiemelt fejlesztési területté nyilvánította az önkormányzat a Balogh Antal Katolikus Iskola területét. Az egyház komoly fejlesztést tervez, amit már 2018 őszén szeretne elkezdeni. A mostani döntés ezt teszi lehetővé.