Paksiakat jutalmaztak az ORFK-n

Elismerést kapott hétfőn, Budapesten a paksi autópálya-rendőrség három munkatársa. Biczó András törzszászlóst, Kenderik Krisztián és Torma László főtörzsőrmestereket egy május 15-i rendkívüli esemény elhárítása érdekében nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéért jutalmazták.

Az eset híre, ami valóban rátermettséget, sőt bátorságot is igényelt, bejárta a sajtót. Tíz ló szabadult ki és szaladt az M6-os autópályára Paks déli bejárójánál, majd vágtában Pécs irányába tartottak. A TMRFK Rendészeti Igazgatóságához tartozó paksi autópálya alosztály járőrei, akik szerencsés módon ennek szemtanúi voltak, autójukkal keresztbe állva próbálták megállítani az állatokat. Amikor ez nem sikerült, egyikük szirénázó autóval, a lovakat megelőzve, a forgalommal szemben sietett a Pécs irányából érkezőket leterelni, míg a többiek a másik pályatesten kerültek eléjük és a tengelici üzemmérnökség segítségével autókból akadályt képezve leterelték az állatokat az autópályáról a tengelici csomópontnál. A három rendőr lélekjelenlétének, helyzetfelismerő-képességének és bátorságának köszönhetően sem sérülés, sem anyagi kár nem történt, a kalandot a lovak is ép bőrrel úszták meg.

Egyikük, Torma László mondta el, hogy nem számít ritkaságnak, ha vad téved az autópályára, egyszer ez egy lóval is megtörtént, de a május 15-i eset tényleg nem mindennapi. Hozzátette, valóban félelmetes volt, amikor szembe találták magukat a vágtató lovakkal. Abban, hogy sikerrel jártak szerinte szerepe volt helyismeretüknek, kiváló, gyors járműveiknek és annak is, hogy az autópálya mérnökségtől azonnali segítséget kaptak. Torma László hozzáfűzte, nagy megtiszteltetés számukra az elismerés, amelyet ünnepélyes körülmények között Töreki Sándortól, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesétől vettek át.

Ugyanezen az Országos Rendőr-főkapitányságon tartott ünnepségen kapott elismerést Semmelweis Nap alkalmából dr. Rujder Mária paksi önkormányzati képviselő, aki a Budapesti Rendőr-főkapitányságon dolgozik, mint fogorvos. Az egészségügyi szakterületen végzett kiemelkedő szakmai tevékenységét jutalmazták.