Új szemlélettel, új csapattal fognak hozzá a létesítéshez

Más típusú feladat, más típusú szakértelmet kíván a megvalósítás, ezért az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezetését megújította Süli János. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Pakson, az Erzsébet Nagy Szállodában sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megköszönte a vezetés több tagjának, köztük Bán Tamás vezérigazgatónak a munkáját és új csapatot épített.

A projekttársaság élén július 1-től vezérigazgatóként Lenkei István áll, az igazgatóság elnöke pedig dr. Mészáros György. Az igazgatóság hatfősre bővül: dr. Mészáros György elnök mellett Lenkei István, Mittler István, dr. Vidoven Árpád, Guba János és Kovács Pál, aki emellett Süli János kabinetjét is vezeti. A Felügyelőbizottság tagjai: Incze Zsolt (elnök), dr. Kékesi László, dr. Varga Sándor, Steiner Attila, Vitézy András, Szabó Péter (Paks város megbízott polgármestere).

A menedzsment tagja engedélyezési igazgatóként, egyben vezérigazgató-helyettesként Horváth Miklós, programigazgatóként Eck József, műszaki igazgatóként Kovács Gábor. A gazdasági igazgatói tisztséget továbbra is Garai Zoltán tölti be, az új jogi igazgató dr. Dobos István, kommunikációs igazgató változatlanul Mittler István. A projekttársaság humán igazgatója Bognár Péter, üzemeltetési igazgatója Cziczer János, kabinet vezetőként segíti a vezérigazgató munkáját Leber Ferenc, általános biztonsági igazgató dr. Turi Zsolt.

-Elsősorban a szakmai tudás, hozzáértés és az ügyhöz való lojalitás alapján választottam ki munkatársaimat. Olyan csapatot sikerült létrehozni, amellyel folytatva elődeink munkáját, a létesítés nehéz feladatát sikeresen el tudjuk kezdeni és végig tudjuk vinni – hangsúlyozta a vezérigazgató. Lenkei István hangsúlyozta, célja, hogy a projekttársaság formáló, aktív, cselekvő partner legyen. Mint aláhúzta, azt várja el munkatársaitól, hogy ellenőrizzék, követeljék meg a projekt során a műszaki, biztonsági, szakmai, gazdasági követelmények maradéktalan teljesítését.

Dr. Mészáros György, az igazgatóság elnöke arról beszélt, hogy a most felálló stáb, beleértve Süli János minisztert, a szakmaiság mellett olyan bizalmi légkört hozott, ami garanciát jelenthet a hatalmas feladatot jelentő két erőművi blokk megvalósításra. Külön kiemelte a kommunikáció fontosságát, annak a tévhitek eloszlatásában betöltött szerepét.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. új vezérigazgatója, Lenkei István 1979-ben végzett a BME gépészmérnöki karán, majd ugyanit 1986-ban atomerőművi szakmérnök végzettséget szerzett. 1979-ben lett a Paksi Atomerőmű munkatársa, azóta is az atomenergetika területén tevékenykedik. Öt éve vezérigazgatói tanácsadó az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél, szaktanácsadó a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai államtitkárságánál. 2012-ben a Magyar Atomfórum Egyesület elnökévé választották.

Az igazgatóság elnöke dr. Mészáros György okleveles vegyész és – mint a sajtótájékoztatón elhangzott – komoly vezetői tapasztalattal bír, számos vállaltnál töltött be igazgatótanácsi, vezetői, felügyelő bizottsági pozíciót. Jártas az atomenergetika terén is, 2000-től két éven át a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósági elnöke volt. Megannyi energetikai tanulmány, szakcikk, energiakoncepció írója és elbírálója, stratégiák, szakanyagok készítője.