A lakosság véleményét várják a HÉSZ módosításhoz

A képviselő-testület döntésein keresztül a helyi közösség akaratát fejezik ki a Helyi Építési Szabályzat rendelkezései, ezért a lakossági véleményekre tekintettek zajlanak a módosítások is – hangsúlyozta Szabó Péter alpolgármester azon a városházi fórumon, melynek célja a paksiak javaslatainak összegyűjtése volt, hogy ezekre tekintettel folytatódjon az építési szabályzat felülvizsgálata.

Ahogy Horváth András Paks főépítésze elmondta, amennyiben a városvezetés, a lakosság vagy a beruházók, vállalkozók részéről igény merül fel a szabályozási terv módosítására, erre van lehetőség, ezért kisebb vagy nagyobb változtatások folyamatosan voltak a városban. Az utóbbi időben fokozottabb mértékben, hiszen a Paks II építése kapcsán a település negyven százalékát érintően kell megvizsgálni és újra tervezni a helyi rendeletek előírásait. Ezek nagyrésze nem érinti a lakosságot, de annak érdekében, hogy az itt élők észrevételei is átvezetésre kerülhessenek, a város időről időre elindít egy olyan tervezési feladatot, mely során az itt élők javaslatait gyűjtik csokorba. Az elmúlt években rengeteg jogszabály módosítás volt, másfél évig ezek átvezetése zajlott, az önkormányzatnak nem volt lehetősége más tervezési feladatot is elindítani, így ez most kezdődhetett csak el. – tájékoztatott a szakember. – Rengeteg jó ötlet érkezik, de a legvadabbnak tűnő elképzeléssel is foglalkozunk. Úgy gondolom, hogy ha valakinek a saját környezetével kapcsolatban például az utca szélességét, vagy a telekosztásokat érintően véleménye van, azt meg kell vizsgálni- tette hozzá a főépítész.

Horváth András arra is felhívta a figyelmet, hogy a módosítási igényeket július 21-ig várják a város honlapján található melléklet kitöltésével. A kérelem postai úton vagy személyesen nyújtható be az önkormányzat címére: 7030 Paks, Dózsa György út 55-61. A beérkező javaslatokat egyfajta szakmai szűréssel megvizsgálják, ezt követően kerülnek a képviselő-testület elé. A grémium dönt arról, hogy elkezdődhet-e a tervezés egy-egy javaslat megvalósításához. Paks főépítésze azt is elmondta, hogy a javaslatok legtöbbször valamilyen feltételrendszer enyhítésére irányulnak, miközben tudható, hogy más érdekcsoportok az ellenkező irányba hatnának. Ilyenkor a tervezés folyamatában dől el, hogy mi lesz a végeredmény. Ezért meglehetősen hosszú folyamat a szabályozási tervek módosítása, mert egyrészt helyben a közösség részéről nagyon sok érdeket érinthet egy-egy változtatás – ezt jól mutatja például a társasház építések kérdése – ugyanakkor az állam és a jogszabályalkotók oldaláról is sok az előírás. – tette hozzá.

Legutóbb 2013-ban kérte ki a paksiak véleményét az önkormányzat, azt követően a lakosság észrevételeire tekintettel, 2014 februárjában módosították a Helyi Építési Szabályzatot.