A régió legnagyobb folklórfesztiválja vendégeskedett Pakson

Paksnak is jutott egy cseppnyi idén a Duna Menti Folklórfesztivál páratlan hangulatából. Csütörtökön török, cseh, lengyel és magyar táncosok tucatjai látogattak Paksra, s adtak műsort a városháza előtt felállított színpadon. Természetesen a házigazda Kalocsa is bemutatkozott: az éppen ötven évvel ezelőtt megalakult Kalocsai Népi Együttes jogutód csoportjai hoztak el egy csokrot.

A Duna Menti Folklórfesztivál Magyarország egyik legrégebbi, illetve a régió legnagyobb fesztiválja. Először 1968-ban rendezték meg, azóta háromévente adnak egymásnak általa randevút hazánk és Európa folklórcsoportjai. Életre hívásával a szélesen értelmezett Duna-vidék népei közötti kölcsönös megértés és barátság erősítését tűzték célul a népművészet, zene, tánc eszközeivel.

A programra, amelynek rendezője idén a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, változatlanul a közép-európai jó szomszédság megteremtésének egyik eszközeként tekintenek. Emellett fontos szerepet tölt be a kulturális örökség ápolásában és a kultúrák közötti párbeszéd javításában. Magóné Tóth Gyöngyi igazgató azt mondta, több száz táncos vesz részt idén is a fesztiválon, amelynek leglátványosabb eleme, a menettánc százakat csalt Kalocsa főutcájára.

A XXI. Duna Menti Folklórfesztivál vasárnapig tart, részletes programját itt ismerhetik meg.