A paksi telephely alkalmas az új blokkok befogadására

Valótlan képet fest az atlatszo.hu cikke mind az engedélyezési eljárásról, mind pedig a telephelyvizsgálat eredményeiről – írja honlapján a Paks II. projekttársaság. Mint hangsúlyozzák, a paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására, az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálata transzparensen zajlott.

Hónapokkal ezelőtt végigtárgyalt és lezárt ügyet próbál meg szenzációs újdonságnak beállítani – alaptalanul – az atlatszo.hu a paksi telephely alkalmasságával kapcsolatban – fogalmaz a közlemény.

A projekttársaság közleményében olvasható, hogy a tény, miszerint a paksi telephely alatt aktív vető húzódik, nem új keletű, ez a nyilvánosan elérhető engedélykérelmi dokumentumokban is egyértelműen le van írva. Erről a témában szervezett szakmai és lakossági fórumokon is tájékoztatást adtak a szakemberek. A közlemény hangsúlyozza, hogy a vető megléte nem kérdőjelezi meg a telephely alkalmasságát, mivel a széleskörű vizsgálatok alapján kizárható, hogy az „szignifikáns, permanens felszíni elmozdulást lenne képes okozni”.

Habár a működő atomerőmű telephelye vizsgálatának nagy múltja van, az új atomerőművi blokkokra vonatkozó szigorú követelményekre tekintettel, a Paks II. projekttársaság 2014 óta folytatott részletes vizsgálati programot. Ennek eredményei alapján elkészült telephelyengedély-kérelmet 2016 októberében nyújtották be az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely 2017. március végén kiadta a telephelyengedélyt, megállapítva, hogy a telephely alkalmas az új blokkok építésére

A vizsgálati eredményeket, ahogy a honlapon is olvasható, nyilvános tudományos konferencián, lakossági fórumokon, valamint az OAH által szervezett közmeghallgatáson is bemutatták, de minden szükséges információ, adat nyilvánosan bárki számára hozzáférhető volt, és hozzáférhető ma is körülbelül 1200 oldalnyi terjedelemben.

A nyilatkozat, amely itt olvasható, hangsúlyozza, hogy az új blokkokat a legszigorúbb nemzetközi előírásokkal, ajánlásokkal összhangban, a vizsgálat során meghatározott jellemzőknek megfelelően tervezik és építik meg, tehát kellően robosztus lesz ahhoz, hogy „egy földtani eredetű kezdeti eseménynél a létesítmény biztonsága biztosítható legyen”.