Idén nyáron is táboroztat magyar diákokat a Roszatom

Magyar gyerekek – köztük gerjeni és kalocsai – diákok is részt vettek a Roszatom Fekete-tenger partján rendezett háromhetes táborában. Rövidesen újabb turnus kezdődik Helsinkiben, ahol mások mellett paksi és gerjeni diákok táboroznak majd.

Csütörtökön érkezett haza Oroszországból az a tizenkilenc gyermek, akik a Roszatom állami atomenergetikai konszern szervezésében a Fekete-tenger partján, Orljonokban táboroztak június 23-tól három héten át.

Vidák Patrik, aki idén végezte el a gerjeni általános iskolát, azt mondta, életre szóló élmény volt a tábor, ahol leginkább azokat az estéket szerette, amikor megbeszélték a napi történéseket. Sok barátra tett szert, megismerte az orosz embereket, kultúrát, s bízik abban, hogy lesz még lehetőség a találkozásra.

A gyerekek pályázat útján kerültek a nyári táborba, ahol a média és az újságírás volt téma, de nem maradtak ki a szokásos tábori programok, azaz a fürdés, kirándulás a környező hegyekbe, a környék látnivalóinak megtekintése sem.

A Roszatom Iskolája elnevezésű program célja, hogy lehetőséget teremtsen a gyerekek természettudományos ismereteinek játékos bővítésére, kreativitásuk és a nyelvi készségeik fejlesztésére, miután a magyar gyerekekkel együtt cseh, szlovák, bolgár és orosz gyerekek vettek részt a programban, összesen mintegy százan.

A Roszatom Iskolája tavaly nyáron indult orosz gyerekek részvételével, majd az őszi szünetben Hajdúszoboszlón vált nemzetközivé. A sikeren felbuzdulva a szervezők Oroszországon kívül idén nyáron hasonló tábort szerveztek Bulgáriában, a nyár második felében pedig Finnországba utaznak magyar gyerekek.

A Roszatomnak többféle gyermekprogramja is van. Egyik, amely Nuclear Kids névre hallgat, évek óta fogad magyar gyerekeket is. A táborozók profi szakemberek irányításával minden évben színre visznek egy musicalt. Az elmúlt években az atomkölykök többször felléptek Magyarországon, ahova idén is eljönnek majd. Augusztus 11-én Pakson, majd három nappal később Kalocsán mutatják be idei produkciójukat. Az orosz, magyar cseh, bolgár gyerekek mellett ezúttal amerikai, indiai, török, bangladesi gyerekszereplők is fellépnek majd.