Szabó Ottó űrhajósa Szentendrén landolt

RobOtto – azaz a Dunakömlődről indult ifjú szobrász, Szabó Ottó – Az eltévedt űrhajós elnevezésű gigantikus szobra Szentendrén látható október 20-ig. A művész a Ferenczy Múzeumi Centrum nyílt pályázatának egyik nyerteseként építette fel az űrhajóst A.E. Bizottság Parkban Szentendrén.

Az eltévedt űrhajós nevű szobrot az Y-generációs londoni élmények, az Angol Nemzeti Operában díszlettervezőként eltöltött idő és az otthontól való távollét inspirálták. A fém-, kő- és üveghulladékokból kinetikus szobrokat készítő fiatal művész. RobOtto is egyike azoknak, akik idén bekerültek az 50 tehetséges magyar fiatal programba.

A RobOtto művésznéven ismert Szabó Ottó szobrász a Képzőművészeti Egyetem elvégzése után Angliába költözött, az Angol Nemzeti Operának díszletet tervezni. A fém-, kő- és üveghulladékokból kinetikus szobrokat készítő művész később megtalálta azt a feladatot, amiért érdemes volt hazajönni, de a külföldön eltöltött idő és az otthon-keresés élménye mély nyomokat hagyott benne. Ez az élmény inspirálta Az eltévedt űrhajós szobrát, amelyet a Ferenczy Múzeumi Centrum nyílt pályázatának egyik nyerteseként épített fel az A.E. Bizottság Parkban Szentendrén. A fiatal szobrász idén bekerült az 50 tehetséges magyar fiatal programba is.

A Ferenczy Múzeumi Centrum street art, public art, köztéri szobrászati projektek időszaki megvalósítására hirdetett meg nyílt pályázatot az idei Art Capital programjához kapcsolódóan. A zsűri két projektet választott ki megvalósításra: Szabó Ottó/Robotto: Az eltévedt űrhajós és Borbás Péter – Szentes Annamária: OTTHON/talanság című tervét.

-Saját tapasztalat ihlette az eltévedt űrhajóst. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakának elvégzése után 2012‐ben úgy éreztem, világot kell látnom, így Londonba költöztem, az ismeretlenbe. Az ott eltöltött két év alatt gyakran megtorpantam és feltettem magamnak a kérdést, hogy hol is vagyok, mit keresek én itt? Az eltévedt űrhajós is keresi a helyét. Manapság, a tömeges kivándorlás, elvándorlás napjaiban – akár egy háború elöl menekülve, akár jobb megélhetést keresve, aktuálisabb a kérdés, mint valaha – vallja a művész a szobor koncepciójáról.

Szabó Ottó dédapja templomi freskófestő volt, édesapja fizikus – talán e két hajlam ötvöződik tehetségében. Az egyetem alatt a művész gyakori látogatójává vált a paksi színesfémtelepnek. A szeméttelepről Angliába vezetett az út, ahol rájött, hogy figurális, mozgó szobrokat fog készíteni, részben hulladékokból. Még angliai tartózkodása alatt kereste meg Somogyi Tamás bábszínházi rendező díszlet- és bábtervezőt keresve. Ottó úgy érezte, ez olyan feladat, amiért érdemes hazajönni. Azóta már az ötödik premierjén van túl díszlettervezőként. Budapesten, Pakson és Pécsett voltak önálló kiállításai.

Szabó Ottó az 50 tehetséges magyar fiatal egyike; mentora Dömötör Ákos, Optoforce ügyvezető igazgatója. A program keretében 50 közismert személyiség vállalta, hogy tudásával és kapcsolataival fiatalokat támogat, akik kivételes adottságaik, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek Magyarországon és a világban. A tehetségek majdnem 50 féle különböző területet képviselnek, és személyiségükhöz vagy professzionális céljaikhoz párosított mentorral dolgozhatnak együtt a következő hónapokban.