Elkezdődött a férőhelybővítés előkészítése az idősek otthonában

A jövő évi költségvetés fő irányvonalainak meghatározásakor döntött úgy a képviselő-testület, hogy a központi park felújítása és a gyógyászati központ harmadik ütemének megvalósítása mellett az Életfa idősek otthona férőhelybővítésének előkészítését is elindítja.

– Az atomerőmű beruházás miatt megnövekvő, illetve a helyben jelentkező igények kiszolgálása okán is sürgető feladattá vált a fejlesztés megvalósítása – fogalmazott Szabó Péter. Hozzátette: közel száz fős a várólista, egyhangú döntést hozott a testület akkor, amikor az intézmény bővítéséről határozott. Az ügyvivő alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a jelenleg 86 férőhelyes otthonban az elképzelések szerint további 40-50 gondozásra szorulónak biztosítanak majd ellátást.

– Szeretnénk elsősorban a megváltozott mentális képességűekre gondolva egy olyan szárnyat kialakítani az épületben, ahol speciális foglalkoztatásuk és kezelésük megoldható, kicsit elkülönítve az önállóbb életvitelű gondozottaktól. Terveink között szerepel egy hospice szoba kialakítása is, megkönnyítve az eltávozást, segítségül a családtagoknak és tehermentesítve a környezetet a lelki nehézségektől – mondta el a célokról szólva dr. Rujder Mária, a humánpolitikai bizottság elnöke.

A beruházásra saját költségvetéséből biztosít majd forrást az önkormányzat. A műszaki osztály megkezdte a lehetőségek felmérését figyelemmel arra, hogy a férőhelybővítés a szakmai igényekre tekintettel valósuljon meg. Kávási Brigitta, az intézmény vezetője szerint a folyosórendszerek továbbépítése lenne a praktikus úgy, ahogy az a korábbi új szárny kialakításakor is történt. Így biztosítható lenne az intézmény átjárhatósága, a demens részlegnél pedig a kóborló betegek miatt szükséges, biztonságot szolgáló elkeríthetőség – fűzte hozzá.

– Az életkor kitolódásával egyre több a gondozásra szoruló idős ember, ugyanakkor egyre többen vannak akik ellátása betegségből adódó szellemi hanyatlás miatt 24 órás felügyelettel oldható csak meg. Akkor nyugodt egy aktív dolgozó, ha a szerettei, legyenek azok gyermekek vagy idősek, jó helyen vannak. Kötelességünk figyelni az ellátásra szorulókra, és mielőbb megoldást találni az otthon várólistájának csökkentésére, hiszen így a családokon is segítünk – hangsúlyozta Magyarné Nagy Edina, a köznevelési, kulturális és társadalmi kapcsolatok bizottság elnöke.

Az önkormányzat évenként mintegy 100 millió forintot fordít az idősek otthona működtetésére. A fejlesztés megvalósításához szükséges tervezés előkészítése elindult.