Több módon segíti az önkormányzat a gyerekek iskoláztatását

Bár még javában tart a nyári szünidő, már most érdemes utánajárni, hogy milyen támogatásokat kaphatnak a családok a beiskolázáshoz, iskoláztatáshoz. A paksi önkormányzat több módon is segítséget nyújt a családoknak.

A kiskorú hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek minden szünidőre kérhetnek ingyenes ebédet a szülők, kivétel az óvodások és a bölcsődések, valamint azok a gyermekek, akikkel az anyuka otthon van. Ennek igényléséhez formanyomtatvány küld az önkormányzat az érintetteknek évente kétszer, illetve a megállapítással egyidejűleg. A nyomtatványt gyermekenként kitöltve kell a megadott határidőre visszaküldeni a szociális osztályra, mondta el Badics Istvánné.

A szociális osztály vezetője arról is tájékoztatott, hogy helyi specialitás a rendszeres nevelési segély, amivel elsősorban az étkezési térítési díjhoz járul hozzá az önkormányzat. Ezt akkor kérheti a család, ha nem kapnak az általános iskola befejezéséig teljesen díjmentes étkezést biztosító, állami forrásból finanszírozott, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt. A támogatás mértéke a család jövedelmétől, valamint a térítési díj összegétől függ. A megítélt támogatást az oktatási intézménynek utalja az önkormányzat, a családoknak az ezzel csökkentett díjat kell kifizetni. A kérelmek benyújtása szeptemberben lesz aktuális, amihez a szociális osztályon vagy a gyermekjóléti szolgálatnál lehet nyomtatványt kérni.

Bár nem kifejezetten a beiskolázáshoz, iskoláztatáshoz kapcsolódó támogatási forma a rendkívüli települési támogatás, a tanévkezdés idején mindig több igénylés érkezik a hivatalba. Azért nem kifejezetten a beiskolázáshoz kapcsolható, mert év közben bármikor, ám legfeljebb háromszor lehet beadni ilyen kérelmet. A támogatás egyszeri pénzbeli vagy természetbeni juttatás, amit jellemzően Erzsébet-utalványban kapnak az érintettek. A jogosultság, illetve a támogatás mértékének megállapításánál a jövedelmet és a család egyéb szociális helyzetét veszik figyelembe, valamint, hogy óvodában, általános iskolában, középiskolában vagy felsőfokú oktatásban kezdi-e a gyermek a tanévet, mondta el Badics Istvánné. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény esetében azok a családok, amelyek augusztus 1-jén jogosultak voltak, gyermekenként 6000 forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak. A hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek illetve fiatal felnőttek emelt összeget kapnak, ami 6500 forint. Az erről szóló értesítést időben postázzák, az utalványokat augusztus végén lehet majd átvenni.

Azok a paksi és itt is tanuló általános és középiskolások, akik legalább egy kilométerre laknak oktatási intézményüktől, illetve sport- vagy művészeti tevékenység miatt utaznak helyi járattal, és az adott útvonalon van buszközlekedés kedvezményes diákbérletet vehetnek igénybe. Ez a kedvezmény a Paksra helyközi járattal beutazó csámpai és gyapai gyerekeknek is szól. Amikor az első bérlet lejárt, egy hónapon belül be kell adni a polgármesteri hivatal szociális osztályán a kérelmet, azt követően pedig már egyéni ütemezésben, a polgármesteri hivatal pénztárában lehet felvenni a lejárt bérletek vételárának nyolcvan százalékát. – Sajnos minden évben akad néhány szülő, aki a bérleteket összegyűjti, de a kérelmet az első bérlet lejártát követően nem nyújtja be. Ebben az esetben a támogatástól elesnek – hívta fel a figyelmet Badics Istvánné, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az utolsó, júniusi bérlet lejártát követően egy hónapon belül érvényesítsék a kedvezményt az érintettek, tehát minden tanévet követően legkésőbb augusztus 5-ig.

Ahogy a kedvezményes diákbérlet, úgy az általános és középiskolás roma tanulóknak létrehozott felzárkóztatási ösztöndíj is évek óta létező támogatási forma Pakson. Ezzel azok a diákok élhetnek, akiknek nincsen igazolatlan hiányzásuk és legalább közepes a tanulmányi eredményük. Ha a gyermek előző tanév végi tanulmányi eredménye megfelel a feltételnek és a szülő a kérelmet szeptember 15-ig benyújtja a szociális osztályon, akkor arra a hónapra már jár a megítélt ösztöndíj. Ennek összege a tanulmányi átlagtól függően 3 és 8 ezer forint között van havonta. Az ösztöndíjat februárban újra kérelmezni kell, akkor a félévi tanulmányi eredményt veszik figyelembe az elbírálásnál.