Készül a város az orosz szakemberek fogadására

Már az idén sokasodnak az önkormányzat feladatai a Paks II. beruházás kapcsán, de igazi felfutás jövőre várható. A munkavállalók számára építendő lakásokhoz területet, egészségügyi szolgáltatást, oktatást kell biztosítani áthidalva a nyelvi akadályokat – mondta el Szabó Péter. A városházán tartott sajtótájékoztatón az ügyvivő alpolgármester arról számolt be, hogy folyamatos az egyeztetés az infrastruktúra fejlesztéséért felelős államtitkárral, Becskeházi Attilával.

Az önkormányzat által kijelölt területeken magánbefektetők építhetik meg a lakásokat. A város e témában tervpályázatot írt ki és több tervet meg is vásárolt – emlékeztetett Szabó Péter. Hozzátette, a megfelelő egészségügyi ellátásról, az oktatási feltételek biztosításáról viszont az önkormányzatnak kell gondoskodni.

Napirenden van a Paksi Gyógyászati Központ harmadik ütemének megvalósítása. A műszaki mellett az orvos szakmai szempontból is elkezdődött a tervezés. Szabó Péter azt mondta, jövőre elindulhat a kivitelezése az új, 4-5000 négyzetméter alapterületű egységnek. Mint aláhúzta, orvosokra szakdolgozókra is szükség lesz, mégpedig lehetőleg orosz nyelvtudással rendelkezőkre. A fejlesztéshez a kormányzat biztosít forrást, a jövő évi költségvetésben 20 milliárd forintos keret szolgál erre a célra.

Szabó Péter kitért az oktatásra is. Azt mondta, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában van elegendő kapacitás a külföldi diákok befogadására, az orosz fél pedig biztosítja majd a tanárokat. A nyelvi akadályok leküzdése viszont komoly kihívás, amit az önkormányzat segíteni szeretne akár orosz nyelvi tanfolyamok szervezésével – mondta az alpolgármester.

Az önkormányzat tematikus lakossági és vállalkozói fórumok keretében ad majd tájékoztatást a tervekről, feladatokról. A fórumsorozat már e hónap végén elkezdődik, az első téma az egészségügy lesz. A tájékoztatókkal a városvezetés célja, hogy a lakosság és a vállalkozások kellő információhoz jussanak annak érdekében, hogy ne csak a terhekből, hanem az előnyökből is részesüljenek.