Atomkölykök előadása Pakson

Csak egy nyári eső – ezt a címet viselte az a musical, amelyet pénteken este láthatott a paksi közönség a Csengey Dénes Kulturális Központban a Nuclear Kids programban. A Roszatom állami konszern nemzetközi gyermekművészeti projektjében hetvenöt fiatal vesz részt Oroszországból és olyan külföldi országokból – így Magyarországról is –, amellyel az állami vállalatnak kapcsolata van.

Az idén rekord számú – 13 országból – az Amerikai Egyesült Államokból, Bangladesből, Belaruszból, Csehországból, Hollandiából, Horvátországból, Indiából, Kazahsztánból, Kínából, Litvániából, Magyarországból és Törökországból érkeztek a külföldi gyerekek, akik három héten át a Szentpétervár melletti Rjepinóban táboroztak és készültek az előadásra. .

A 2009-ben indul Nuclear Kids nemzetközi gyermekművészeti projekt célja eredetileg az volt, hogy elősegítse az atomipari ágazatban dolgozók gyermekei közötti barátságot, népszerűsítse az atomenergiát a fiatalok körében, illetve hogy ablakot nyisson a különböző országokból érkezett gyerekeknek egymás kultúrájára, tágítva a látókörüket.

Anna Trapeznyikova projektvezető kiemelte, hogy eredeti cél volt, hogy lehetőséget adjon az orosz atomenergetikai konszernhez tartozó zárt városokban élő tehetséges diákok művészeti fejlődésére. Idén a legelzártabb városba, az atomenergia bölcsőjének tekinthető Szárov városába is eljutottak az Atomkölykök és bemutatták a musicalt, amelyet profi színházi szakemberek segítségével vittek színpadra.

Egy paksi szereplője van idén a Nuc Kids programnak a 11 éves Krickij László, aki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába jár. Édesanyja orosz, László Ukrajnában született 2015-től él Pakson, számára nem okozott gondot, hogy részt vegyen a programban, mert jól beszél oroszul. Azt mondta, magyar, orosz, török gyerekekkel barátkozott, a darabban pedig egy sárkányrepülős fiút alakít. Arról is beszélt, hogy Szárov szép város, nyitottak az emberek, valójában nem is tudta, hogy ez egy zárt város.

A Csak egy nyári esőt bemutatták Nyizsnyij Novgorodban, Szárovban, a két magyar állomás, Paks és Kalocsa után, visszatérnek Oroszországba és augusztus 17-én és 18-án Moszkvában, a Helikon Operában lépnek színpadra az Atomkölykök.