A magyarok többsége támogatja a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartását

A magyar lakosság 54 százaléka támogatja az új paksi blokkok építését – derül ki az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. megbízásából készült reprezentatív közvélemény-kutatásból. Mittler István, a cég kommunikációs igazgatója kiemelte: a válaszadók többsége szerint az atomenergia biztosítja ma leginkább az ország biztonságos és folyamatos áramellátását; kétharmaduk pedig úgy látja, az új atomerőművi blokkok megépítése csökkenti Magyarország energiafüggőségét.

Az MVM Paks II. Zrt. megbízásából, 2017-ben készült országosan reprezentatív közvélemény-kutatás eredményei alapján a megkérdezettek 54 százaléka támogatja, hogy Pakson új, modern és biztonságos atomerőművi blokkok épüljenek a meglévő egységek pótlására, mindössze 36 százalék pedig nem. A megkérdezettek 10 százaléka nem foglalt állást a kérdésben – tájékoztatta szerkesztőségünket Mittler István, a cég kommunikációs igazgatója. A felmérésben a magyarok 51 százaléka úgy nyilatkozott: nem lenne hajlandó többet fizetni az áramért, ha azt megújuló energiaforrásokkal állítanák elő atomenergia helyett. A lakosság többsége emellett úgy véli: az atomenergia biztosítja ma leginkább az ország és a lakosság biztonságos és folyamatos áramellátását.

A közvélemény-kutatás eredményei alapján a lakosság kétharmada egyetért azzal, hogy az új blokkok építése csökkenti Magyarország energiafüggőségét. A teljes felnőtt lakosságra reprezentatív kutatásban a válaszadók fele azzal is tisztában van, hogy az atomerőművek működése nem jár a légkört szennyező szén-dioxid-kibocsátással.

Mittler István hangsúlyozta: az MVM Paks II. Zrt. kommunikációja során kiemelt figyelmet fordít a teljes hazai közvélemény folyamatos, közérthető tájékoztatására. A kommunikációs tevékenység hatékony tervezhetősége érdekében a társaság alapítása óta minden évben felméri a lakosság véleményét a tervezett új atomerőművi blokkok megítélésével kapcsolatban. Az 1000-2000 fő megkérdezésével készülő közvélemény-kutatások korábban telefonos, később személyes lekérdezéssel történtek.

A közvélemény-kutatásokat 2013 és 2015 között a Századvég Alapítvány végezte, 2016-tól pedig a Network 360 Kft. készíti. A kutatást végző cégek minden esetben közbeszerzési eljáráson kerültek kiválasztásra.