Az oktatás-nevelés területén is felkészül a város az atomerőmű-bővítésre

A pedagógus fórum illeszkedik abba az elmúlt másfél-két évben a paksi önkormányzatnál kialakult gyakorlatba, mely szerint a fontosabb kérdésekben meghallgatjuk a lakosság és az egyes szakterületeken dolgozók véleményét, hogy arra tekintettel döntsünk a városfejlesztési kérdésekben – mondta el Szabó Péter ügyvivő alpolgármester a Csengey központban tartott rendezvényen.

Az atomerőmű-bővítés apropóján indított fórumsorozat következő állomásán az oktatás-nevelés területén várható változásokról tájékozódhattak a megjelentek. Az építők sokan családjukkal együtt érkeznek majd, így megnövekszik a gyermeklétszám, amire fel kell készülnünk. Az önkormányzat a városfejlesztési tanulmány keretében felmérte a változások várható következményeit. – A vizsgálat során a rendelkezésre álló kapacitások felmérése mellett feltártuk az óvodai tornaszobák, gimnáziumi tornaterem, étkezdék és a kollégiumi férőhelyek hiánya miatti problémákat is, melyekre minél előbb megoldást találunk – tájékoztatott Szabó Péter, aki azt is elmondta, hogy a kapacitások elegendőek az orosz gyermekek oktatásának megoldására, nem lesz szükség új általános iskola építésére, a bölcsődei férőhelyek számát viszont növelni kell, ezért jövőre újra megnyitják a Kápolna utcai bölcsődét, valamint bővítik a Bóbita Bölcsődét.

Az ügyvivő alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy az általános iskolások a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola egyik épületszárnyában tanulnak majd az orosz fél kérésére külön osztályokban, a középiskolások pedig várhatóan Budapesten.

Szabó Péter arról is beszámolt, hogy szeretnénk a fiatal pedagógusokat itt tartani és ide csábítani a pályakezdőket. – Ennek érdekében kialakítottunk egy ösztönző programot: a szociális bérlakások rendszerének átalakításával a pedagógusok számára is igénybe vehető szolgálati bérlakások rendszerét fogjuk kiépíteni – mondta el.

Annak ellenére, hogy iskoláink fenntartása és működtetése átkerült a KLlK-hez, nem hagyjuk magukra oktatási intézményeinket. Mivel az épületek a város tulajdonában vannak, és a mi gyermekeinek tanulnak az iskolákban, ezért a jövő évi költségvetésben is elkülönítünk önálló keretet az épületinfrastruktúra-fejlesztésre.

A fórumon Gerzsei Péter tankerületi igazgató többek között elmondta, hogy az orosz nyelvi képzéssel – középszinten még nem foglalkoztak a Tolna megyei KLIK-ben, ahogy fogalmazott „nem kaptak még ilyen kérést”. Ugyanakkor megemlítette, hogy a szekszárdi Garay gimnáziumban már folyik orosz nyelv tanítás.