A nyugdíjasok munkavállalását segíti az új paksi szövetkezet

Paksi Áramlás néven közérdekű nyugdíjas szövetkezetet hozott létre a Paksi Atomerőmű Nyugdíjas Klub néhány tagja. Paksi és környékbeli, dolgozni, tapasztalatait, tudását hasznosítani akaró nyugdíjasok csatlakozását várják.

– Pakson sok a megfelelő fizikális és mentális állapotban lévő, aktív nyugdíjas él, a szövetkezet jóvoltából visszakerülhetnének a munkaerő piacra, csökkentve a munkaerő hiányt. Ezeknek az embereknek megfelelő gyakorlatuk, tapasztalatuk van, a fiataloknak átadhatják a megszerzett tudásukat, bevezethetik őket abba a munkakultúrába, amit ők képviseltek – fogalmazott Tóth György, akit az alakuló közgyűlés az igazgatóság elnökévé választott.

Ügyvezető elnöknek Pataki Jánost választotta a közgyűlés, az igazgatóság tagja lett: Angyal Zsuzsanna, Jasinka György, Kovács Zoltánné, Rák Sándorné és Simon Gyula, a felügyelőbizottság elnökévé Csonkáné Kiss Juditot, tagjaivá Asztalos Györgynét és Palla Lászlónét választották.

Pataki János azt mondta, rövidesen létrehozzák azt az internetes felületet, ahol online lehet regisztrálni, de ezt személyesen is megtehetik majd a nyugdíjasok. Miután ily módon létrejön egy adatbázis – hiszen rögzítik a munkatapasztalatot, végzettséget, munka- és bérigényt – megkeresik a munkáltatókat, de örömmel veszik a cégek jelentkezését.

Elsősorban a két atomerőműves társaságra számítanak, a többség itt szeretné több évtizedes tapasztalatait kamatoztatni, de kereskedelem és egészségügy területén is kívánnak nyugdíjasokat közvetíteni.

Mint Pataki János kifejtette: előnyös a szövetkezeti forma, hiszen azon túl, hogy szervezett, biztonságos formában dolgozhatnak a nyugdíjasok, a munkáltatónak nem kell kifizetni a bérük után a szociális és szakképzési hozzájárulást, ami 23 százalékot tesz ki. Illetve a minimálbér 25 százalékáig étkezési utalványban kaphatják meg a tagok a bérüket, ami adómentes, így újabb 15 százalék megtakarítást jelent.