Putyin: januárban kezdődhet az erőmű építés Pakson

Az orosz államfő szerint januárban elkezdődhet az építkezés Pakson, az erőmű bővítést semmi nem állíthatja meg – minderről a cselgáncs vb kezdetére Budapestre látogató Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalásán esett szó. – Új döntéseket nem hoztak, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintették át – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a találkozó után.

A miniszter kifejtette, hogy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozóján is megerősítették, ami vasárnap hangzott el Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter és az orosz Roszatom cég elnökének tárgyalásán, hogy az EU-s eljárások elhúzódása miatti 22 hónapos csúszás után a jövő év legelején, januárban megindul az építkezési folyamat Pakson, a Paks II atomerőmű építését „nem állíthatja meg most már semmi”. A beruházás teljes összege 12 milliárd dollár, és hétfőn is megerősítették, hogy ebből 5 milliárd dollár értékű munkát magyar vállalatok végezhetnek el, tehát a 40 százalékos arányhoz tartja magát az orosz fél.

Azt mondta, úgy ítélték meg, hogy „a korábban meghozott közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni”, pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani. Kiemelte, hogy hosszú évek visszaesését követően – ami az európai uniós szankciókból és egyéb világgazdasági hatásokból adódott – idén újra elkezdett jelentősen növekedni a két ország közötti kereskedelmi forgalom, május végéig 34 százalékkal.

Vlagyimir Putyin a RIA Novosztyi hírügynökségnek beszélt arról, hogy a magyarországi orosz beruházások mértéke elérte a másfél milliárd dollárt. – Nagyszabású projekteken dolgozunk, beleértve az energia ágazatot. Minden, ami a paksi projekt 12 milliárd dolláros finanszírozását illeti, biztosítva van – szögezte le. Az államfő megjegyezte, hogy más területen, így a gyógyszeriparban is vannak közös beruházások.

Szijjártó Péter a földgázszállításról azt mondta: az orosz elnök megerősítette, hogy Oroszország Törökországgal, Bulgáriával és Szerbiával is együtt dolgozik Magyarország mellett azért, hogy Törökországból az oda szállított orosz gáz eljuthasson Nyugat-Európába. Ez az útvonal „2019 végére kell, hogy létrejöjjön”.