A paksi városfejlesztési tervekről forgatott a Russia TV stábja

Putyin elnök magyarországi látogatása kapcsán érkezett Paksra a Russia TV forgatócsoportja. – Céljuk az volt, hogy megmutassák, hogyan készül a város, és a környék az atomerőmű-beruházásra, hogy összeállításukon keresztül az orosz televíziónézők átfogó képet kapjanak arról, hogy január elsejétől, hol és hogyan indul majd a Paks II. projekt és hol tart az előkészítése – tájékoztatott Kóti Lóránt, a Roszatom magyar kommunikációs ügynökségének vezetője. A háromfős televíziós stáb Szabó Péter ügyvivő alpolgármesterrel forgatott.

– Az volt a kérés, hogy mutassuk be azt a fajta gondolkodást, és azokat a terveket, amelyek alapján a bővítésre készül a város. A fejlesztésre kijelölt területeket jártuk körbe az orosz tévésekkel – tájékoztatott Szabó Péter. A forgatás alatt ellátogattak többek között az ipari parkba, ahol az érkező kis-, közepes és nagyberuházóknak biztosíthat területeket az önkormányzat, valamint az új városközpont számára kijelölt volt konzervgyári városrészben. – Kíváncsi volt arra is a stáb, hogy hol milyen lakhatást tudunk majd nyújtani az orosz építőknek, tervezőknek és majdani üzemeltetőknek. Megmutattam a fizikai dolgozók elhelyezésére készülő mobilházak helyszínét, amelyek az ASE csónakházhoz vezető út melletti önkormányzati területen épülnek meg, mivel az orosz fél kérése az volt, hogy lehetőleg minél közelebb legyenek az építési területhez. A mérnökök és a maradó üzemeltetők részére pedig a Gesztenyés és a Pollack Mihály utcák mellett tervezett lakóparkoknak kijelölt területnél forgattunk, ahol a tervek szerint hatszáz lakás készül majd, gondolva az utóhasznosításra is – mondta el az alpolgármester, hozzátéve, hogy a  sajtós csoportot az egészségügyi ellátás, valamint az oktatás-nevelés területén a városra váró feladatok is érdekelték.

– Jelentős népességnövekedés várható, amit kezelni kell. A város alapvetően felkészült a kihívásokra, több éve zajlik a tanulmányok készítése, ahogy zöld utat kapott Brüsszeltől a beruházás, elindult a megvalósítás előkészítése. Elkezdődött a gyógyászati központ harmadik ütemének tervezése, a Bóbita Bölcsőde bővítésének, valamint a Kápolna utcai bölcsőde újranyitásának előkészítése, és az óvodák, iskolák fejlesztéséhez szükséges infrastrukturális háttér kialakítása is – hangsúlyozta Szabó Péter.

Az építési terület megközelíthetősége is felmerült kérdésként az interjún. Ahogy azt az ügyvivő városvezető elmondta: az elkerülő út megépítése szolgálja ezt a célt, de az út a belváros tehermentesítésével a város élhetőségét is garantálja majd közlekedési szempontból .

Az elfogadottság is szóba került a beszélgetésen. Az alpolgármester arról tájékoztatta az orosz sajtósokat, hogy a napokban publikált közvéleménykutatás szerint a magyar lakosság ötvennégy százaléka elfogadja és támogatja az új atomerőművi blokkok építésének terveit illetve, hogy a felmérésből az is kiderült, hogy hazánkban a biztonsággal kapcsolatban nincs semmiféle aggodalom.

Ahogy azt Szabó Pétertől megtudtuk, egyre több a megkeresés az orosz fél részéről. Véleménye szerint a konstruktív, egymás megértésén alapuló párbeszédre kell helyezni a hangsúlyt, hiszen csak akkor lehet Paks számára haszna a beruházásnak, ha megtaláljuk az orosz féllel a közös hangot, amire mindkét partner részéről megvan a szándék.

A paksi városfejlesztési terveket bemutató összeállítás a Russia-1 csatornán lesz látható vasárnap este, magyar idő szerint hét órakor. Az adást a Russia 24 csatornán este tíz órakor megismétlik.