Csanádi Zoltán az ESZI új intézményvezetője

Stabil anyagi háttérrel, új vezetővel vág neki az új tanévnek az ESZI. Szabó Bélát, aki alapítástól az iskola pedagógusa volt, Csanádi Zoltán váltja az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium élén. Az új intézményvezető tősgyökeres paksi, az ESZI-ben tanult, majd 1997-ben pályakezdődként tért oda vissza villamosmérnök, mérnök-tanár diplomával a zsebében. Nem túlzás hát állítani, hogy az ESZI minden szegletét, dolgozóját, történetének fontos mozzanatait ismeri.

– Minden szál az ESZI-hez köti, még a születésnapunk és egy napra esik – árulta el az új vezető, aki meg kívánja őrizni a jó gyakorlatokat, de „korszerű technológiával és oktatási módszerekkel” reagálni szeretne az új kihívásokra. Célja, hogy nyitott, emberbarát intézményként tekintsen mindenki az iskolára, a diákok szeressenek oda járni, az ipar képviselői szívesen menjenek oda munkaerőt keresni. Hozzátette, mint alapítványi iskola lényegesen jobb körülményeket tudnak biztosítani a diákoknak, mint más iskolák, ami a többszörös túljelentkezésben visszaigazolást kap.

Horváthné Szűcs Marianna, az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány ügyvezetője büszkén mondta el, hogy 32. tanévét kezdi pozitívan, optimistán az iskola, ahol a nyáron nagyon sok háttérmunka zajlott annak érdekében, hogy biztosítani tudják a kimagasló színvonalú munkához a feltételeket beleértve a humánerőforrást, infrastruktúrát, a szakképzéshez szükséges modern eszközöket.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Mittler István megerősítette: az alapító Paksi Atomerőmű vezérigazgatója elkötelezett az iskola mellett, a 2018-ra szóló támogatásról már megszületett a szerződés, napokon belül tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy három évre szóló szerződést kössenek. Az állam minden ESZI által indított szakhoz biztosítja a normatívát, sőt plusz forráshoz jutott eszközfejlesztéshez, működéshez az iskola a Miniszterelnökség jóvoltából az önkormányzaton keresztül, s folynak az egyeztetések további források bevonásáról is.

Az ESZI-re szükség van mind a működő négy blokk, mind az új blokkok üzemeltetéséhez szükséges szakemberképzésben – hangsúlyozta Mittler István. Azt, hogy megfelelő stratégiát, képzési struktúrát alakítsanak ki, egyebek között az is szolgálja, hogy a hattagú kuratóriumnak tagjai a Paks I és a Paks II. társaságok humánigazgatói is – vélekedett. Hozzátette, arra számít, hogy rövid időn belül jelentősen megnő az iskola tanulói létszáma.