Fontos cél, hogy a paksiak is profitáljanak a beruházásból

Közös érdeke a városnak és a Paks II. társaságnak, hogy a kerítésen kívüli fejlesztések zökkenőmentesen valósuljanak meg, ez garantálja, hogy Paks kihasználja a beruházásban rejlő lehetőségeket – fogalmazott Lenkei István vezérigazgató Szabó Péter alpolgármesterrel tartott egyeztetése során.

A cég és a város vezetése közötti kapcsolattartás szempontjából előnyös és fontos üzenetet hordoz, hogy a társaság nemcsak bejegyezve van Paksra, hanem már ténylegesen itt van a központja, itt zajlanak a munkaértekezletek, tárgyalások, részletezte Lenkei István. – Ennek fontosságát már akkor jeleztem, amikor Süli János miniszter úr felkért Paks II. vezérigazgatójának. Ő ezt a szándékot megerősítette, sőt alapfeltételként szabta – árulta el Lenkei István arra is kitérve, hogy az orosz fél részéről ugyanez az igény merült fel.

– A város ügyvivő alpolgármestere, Szabó Péter sem véletlenül lett a felügyelőbizottság tagja. A szakmai szempontok mellett ugyanis nagyon fontos volt, hogy az érintett régiónak is legyen képviselője a felügyelőbizottságban azért, hogy első kézből kapjon információt, és tudja közvetíteni a város, a térség igényeit – fejtette ki Lenkei István. A Paks II. társaság vezérigazgatója azt is elmondta, hogy a lehető legnagyobb mértékben képviselik a város érdekeit, akceptálják igényeit, és azokat az orosz partner felé is közvetítik.

– A városvezetés számára fontos cél, hogy az itt élők profitáljanak ebből a beruházásból. Ezt képviselem a felügyelőbizottságban is. A tagság közvetlen rálátást, napi információt biztosít számomra, így az önkormányzat számára is – vette át a szót Szabó Péter megjegyezve, hogy június óta valóban nagyon intenzív lett a kapcsolattartás. – A Paks II. társaság, bár az alapvető feladata, hogy a blokkok megépüljenek, abban is partner, hogy Pakson az építkezés idején is megmaradjon a megszokott nyugalom, közbiztonság, a mostani életfeltételek – fogalmazott az alpolgármester, aki arra is kitért, hogy ugyanez a korrektség jellemzi együttműködésüket a minisztériummal. – Nagyon jó néven veszi a város vezetése, hogy a kerítésen kívüli feladatok felügyeletét külön államtitkárság végzi – fogalmazott.

– A telephelyi munkák elválaszthatatlanok a város életétől, a kettőnek kooperálnia kell a beruházás sikere, azaz az ellátásbiztonság, az olcsó áram és a klímabarát működés több évtizedes fenntartása érdekében – fűzte hozzá Lenkei István. Mint elmondta, a Teller és Lévai projektekben összegyűjtötték, hogy mi mindenre van szükség mindehhez. Ezek a tanulmányok is alátámasztják, hogy a Paks II. társaságnak, mint megrendelőnek elemi érdeke, hogy a kerítésen kívül minden feltétel adott legyen. Első ezek közül a megközelíthetőség, hogy gyorsan eljussanak az építkezés helyszínére a munkagépek és a szakemberek. Ezért fontos a Paks környéki utak felújítása, az elkerülő út megépítése. Utóbbi esetében ismét egybeesnek az érdekek, hiszen a tervezett út nemcsak a beruházási helyszín elérését, hanem a város tehermentesítését is szolgálja, és javít a város közlekedési struktúráján is.

A kapcsolat a kölcsönösségen alapul, a városvezetés is partner abban, hogy kiszolgálja a beruházás kapcsán felmerült igényeket, ennek jó példája a helyi építési szabályzat gyors, igény szerinti módosítása. Szabó Péter tájékoztatása szerint a város- és gazdaságfejlesztési koncepcióban foglaltak immár napi teendőkké realizálódtak. – A város készült erre a beruházásra, tisztában vagyunk a feladatokkal. Tudjuk, hogy területeket kell biztosítani a lakásokhoz, szükség lesz új óvodára, a bölcsődei kapacitás növelésére, az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére – sorolta. Mint mondta, kijelölték azokat a területeket, ahol lakások, illetve mobil munkásszállások létesülhetnek, a nem önkormányzati tulajdonban lévő területek kisajátítása is napirenden van.

Lenkei István arról tájékoztatta Szabó Pétert, hogy rövidesen létrejön a cégen belül egy team, melynek feladata, hogy felmérje és összegyűjtse a fővállalkozó és az alvállalkozók igényeit, majd továbbítsa az államtitkárság, illetve szükség esetén a városvezetés felé, hogy megszülethessenek a szükséges döntések, intézkedések. A vezérigazgató hozzátette, hogy folyamatosan frissülő adatbázissal rendelkeznek a vállalkozásokról. Ezt szívesen a város rendelkezésére bocsátják, segítve a megfelelő kivitelezők kiválasztását a küszöbönálló fejlesztések során. – Bízom benne, hogy a személyes kapcsolat hosszú távú lesz Szabó Péterrel – mondta Lenkei István hozzáfűzve, hogy a város képviselő-testületének is szeretnének rendszeresen tájékoztatást adni a projekt előrehaladásáról.

A város ügyvivő alpolgármestere azt mondta, hogy az együttműködést még szorosabbra kívánják fűzni, a vezetői szintű egyeztetéseken kívül különböző területek szakembergárdáinak találkozására is kiterjesztik. Mint rámutatott, Paks Város Önkormányzata a Paks II.-vel, a minisztériummal és az orosz féllel is kiépítette a kétoldalú kapcsolatokat, de fontosnak tartja, hogy szükség esetén minden érintett részvételével is történjenek egyeztetések. Az alpolgármester szavai szerint fontos törekvés, hogy Paks kiemelt státuszt kapjon vagy bekerüljön a Modern Városok Programjába, mert így nagyobb eséllyel juthat majd hozzá a városfejlesztési feladatok megvalósításához szükséges forrásokhoz.