Dr. Blazsek Balázs: jogszerű döntéseket hozott az önkormányzat

Két önkormányzati döntés ellen emelt kifogást Heringes Anita, az MSZP országgyűlési képviselője a párt országos központja által kiadott, lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

Egyik kérdés egy korábbi képviselő-testületi ülésen született döntésre, egyes területek kiemelt beruházási övezetté nyilvánítására vonatkozik. A másik azt kifogásolja, hogy önkormányzati tulajdonú cégben „jó fizetésért igazgatósági tagként” dolgoznak képviselők.

Dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző – mint mondta – sajnálattal vette tudomásul, hogy az önkormányzat jogszerű döntéseit kifogás érte.  Kifejtette, hogy a kiemelt státuszú területekre más határidők vonatkoznak, ezért „logikai egységbe foglalva, gyorsított eljárásban” tárgyaltak több mostanáig beérkezett, Paks II-vel összefüggésbe hozható fejlesztésekben érintett területről, s döntöttek azok kiemelt fejlesztési övezetté nyilvánításáról.

Arra is kitért, hogy az önkormányzat rendelkezésére álló iparterületek beteltek, ezért szükség van arra, hogy újabb területeket jelöljenek ki annak érdekében, hogy minél több befektető maradjon, telepedjenek le Pakson, s ott fizessen adót.

Mint hozzátette, jogszabály-módosítást szeretnének előkészíteni, hogy a Paks II-vel kapcsolatos fejlesztés érdekében meggyorsíthassák az előkészítési, engedélyezési folyamatokat.

Bana János alpolgármester az önkormányzat tulajdonában lévő Protheus Zrt. igazgatóságának összetételével kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy állásfoglalást kértek a Pécsi Jogtudományi Egyetemtől, illetve a Belügyminisztérium e témára vonatkozó kiadványát is tanulmányozták, ezek alapján kijelenthető, hogy a törvény egyértelműen lehetőséget ad arra, hogy önkormányzati képviselők legyenek tagjai az önkormányzat tulajdonában lévő cég igazgatóságának, ha az operatív vezetői szerepet nem tölt be.

A céget a Cégbíróság bejegyezte és nem emelt kifogást, ahogyan a Tolna Megyei Kormányhivatal sem, húzta alá Bana János. Arra is kitért, hogy egy százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő, nagyon fontos feladatot ellátó, nagy értékű fejlesztést irányító cégről van szó, ahol az önkormányzatnak megfelelő képviselete kell, hogy legyen. Mint mondta, a díjazásnál a hasonló nagyságrendű, köztulajdonban lévő cégeknél szokásos mértéket vették alapul.