Különleges kutyakiállítás lesz Pakson

Minden kétséget kizáróan ősi magyar pásztorkutyafajta. Vándorló elődeink a nyájak, kondák, gulyák és ménesek mellett legfőbb segítőiket, a pásztorkutyákat is magukkal hozták a Kárpát-medencébe – írják a puliról a Hungária Puli Klub honlapján.

A fajta nyilvántartására és törzskönyvezésére kizárólagosan jogosult szervezet évente csupán háromszor szervez kiállítást, ahol az érdeklődők megfigyelhetik a korábbról ismert fekete és szürke színű egyedek mellett a maszkos fakó és a fehér színű példányokat is. Utóbbi változatok kitenyésztése éppen annak a genetikusnak, Dr. Bordács Imrének a nevéhez fűződik, aki a háborút követően megmentette a hazai puliállományt a szétszóródástól.

A megyében elsőként Pakson szervez a Hungária Puli Klub rendezvényt, aminek a különböző korú és színű egyedek bírálatán túl a fajta népszerűsítése is feladata. A programnak a Táncsics parkban lesz szeptember 16-án 10-től 16 óráig. Az eseményt a támogató önkormányzat képviseletében Barnabás István alpolgármester nyitja meg.