Folytatódnak a kutatások a Nyugat-Mecsekben

Újabb fúrással „faggatja” a Nyugat-Mecsekben lévő Bodai Agyagkő Formációt (BAF) a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató a Bodán tartott Tájoló Napon azt mondta, az eddig elvégzett vizsgálatok, megfigyelések igazolták az eddigi feltételezést, miszerint ez egy nagyon jó vízzáró kőzet, és az elmúlt évezredekben kellő stabilitást mutatott.

A Nyugat-Mecsekben, 2014-ben újraindult földtani kutatások soráneddig két mélyfúrás létesült, 474 és 913 méter mélységgel. 2016 tavaszára a Cserdi szőlőhegy völgyében kutatóárkor létesítettek, majd idén márciusban Bakonya térségében újabb kutatófúrást indított az RHK Kft., ez a tervek szerint 1300 méteres mélységű lesz – mondta el az ügyvezető.

A kutatás célja, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítsa: alkalmas a Bodai Agyagkő Formáció a nagy aktivitású radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelemek számára építendő mélygeológiai tároló befogadására.

Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató hangsúlyozta, az eddig elvégzett vizsgálatok igazolják feltételezéseiket, de még hosszú kutatási időszak vár a szakemberekre. 2018-ban az előző négy év eredményeinek összegzése, értékelése után folytatódik a kutatás. Pozitív eredmény esetén a tervek szerint egy földalatti kutatóbázist létesítenek, a további vizsgálatok elvégzésére. Ha ezen vizsgálatok is alátámasztják a BAF-ban létesítendő tároló biztonságosságát és a társadalmi elfogadottság is megfelelő lesz, a tervek szerint a 2060-as évek középére készülhet el a tároló.

Mint az RHK Kft. ügyvezetője mondta, a jelenleg 87 négyzetkilométernyi kutatási területet az eredmények alapján 10 négyzetkilométeresre szűkítik, majd szeretnék kijelölni azt a helyet, ahol megépülhet a további vizsgálatokhoz szükséges mélygeológiai labor. Az RHK Kft. évente másfél-két milliárd forint körüli összeget fordít kutatási programjára.

A Tájoló Nap, amelyet tizennegyedszer rendeztek Bodán, a lakosság széleskörű tájékoztatását szolgálja. A program keretében a diákoknak vetélkedőt rendeztek, az érintett településen élők számára pedig tudományos tanácskozást.

A kutatásokat immár több mint húsz éve követi figyelemmel a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Ellenőrzési és Területfejlesztési Önkormányzati Társulás, amelynek elnöke, Kovács Győző korrektnek értékelte a kapcsolatot a kutatásokért felelő céggel. Azt is elmondta, hogy a közös munka eredményeként ismerik és támogatják a térségben élők a kutatási programot.

Az NYMTIT célja, hogy a helyi lakosok objektív, pontos képet kapjanak a radioaktív hulladékok elhelyezésének nemzetközi és hazai gyakorlatáról és a kutatások eredményeiről.

A társulás 1996-ban alakult hat település részvételével, majd a kutatási terület növekedésével további három faluval csatlakozott, jövőre pedig Dinnyeberki és Ibafa belépésével tizenegyre nő a tagtelepülések száma.