A Paksi Metszet születésnapját ünnepelték a múzeumban

Egy esztendővel ezelőtt nyitották meg a Paksi Városi Múzeum új állandó kiállítását, a Paksi Metszetet, amely alkalomból születésnapi programot szerveztek az intézményben. A múzeum igazgatója, dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna elmondta, hogy természetesen volt születésnapi torta, de a látogatók maguk is készíthettek süteményeket, és kézműves foglalkozás is szerepelt a palettán. Kvízjátékkal is készültek, a feladatok megoldásához a látogatók maguk járták körbe a tárlatot. A XIX. században népszerű volt életképekben fotózkodni, amire ezen a rendezvényen lehetőséget biztosítottak, korhű ruhákban, kellékekkel lehetett a fényképezőgép elé állni.

Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna elmondta, hogy a látogatószám közelít a nyolcezer főhöz, ami nagyon jó eredmény, külön öröm, hogy Budapestről nagyon sokan érkeznek, illetve sok az egyéni látogatójuk, ami a régi kiállítás esetében nem volt jellemző. Az intézmény vezetője arról is beszámolt, hogy látogatottak a programjaik, és jól működik múzeumpedagógiai programjuk, amihez már van foglalkoztató termük, valamint fontos, hogy az új tárlat anyagát alapul véve egészen a II. világháborúig tudnak a különböző korokra építeni foglalkozásokat a múzeumpedagógusok, akár több iskolai tantárgyhoz kapcsolódó tartalommal. Korábban a hely szűke nem tette lehetővé nagyobb létszámú szakmai programok megtartását, ám a Paksi Metszet megnyitásával már erre is van lehetőségük, egy országos római koros konferencia már zajlott Pakson, és idén lesz még kettő, egy hadtörténeti, valamint egy a reformáció évfordulójának kapcsán.

Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna kiemelte, az új kiállítással megnövekedett a kollektíva létszáma is, az új kollégák nagyon hamar beilleszkedtek, rájuk is maximálisan lehet számítani, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a Paksi Metszet folyamatosan színvonalasan működjön.

 

A felújított Deák-házban és az újonnan elkészült épületben négy kiállítási egység ad átfogó képet Paks történetéről. Előbbiben kapott helyet a Régiségtár, ahol a római kortól a Rákóczi-szabadságharcig sorakoztatják fel azokat a leleteket, amelyek az elmúlt húsz esztendő során a paksi múzeum birtokába kerültek. A kúriaépület egy másik része az Emléktérnek ad otthont, itt Paks különböző társadalmi rétegeit jelenítik meg, és részben azoknak a közbirtokos nemeseknek az életmódjáról adnak képet, akik a helyi kúriákat felépíttették. A padlástérben a Dunatárban találja magát a látogató, ami a folyó és az ember kapcsolatát jeleníti meg; a negyedik, a Paksi löszfal elnevezésű geológiai, zoológiai anyagot szemlélve pedig a földtörténet kétmillió évét lehet megismerni, írtuk meg korábban.