A költségvetés is téma volt az ülésen

Nemcsak a város polgármestere, hanem az ülések lebonyolításához használt rendszer is új volt Paks Város Képviselő-testületének szeptember 27-i ülésén. Szabó Péter a tervekkel ellentétben nem tette le az esküt, ami a jogállását semmiben sem befolyásolja, mert a megválasztással már polgármesterré vált, mondta el az ülés után dr. Blazsek Balázs. A címzetes főjegyző arról tájékoztatott, hogy megérkezett ugyan a Pécsi Ítélőtábla állásfoglalása a választással kapcsolatos kifogásokról az ülés előtt, de nem maradt idő az ünnepélyes eskütétel előkészítésére.

Egy magánszemély és egy jelölő szervezet kérte különböző okokra hivatkozva, hogy semmisítsék meg a választás eredményét, de első fokon a helyi, majd másod fokon a területi választási iroda is alaptalannak nyilvánította a beadványokat és érdemi vizsgálat nélkül elutasította, csakúgy a Pécsi Ítélőtábla, így a választás eredménye immár végleges.

Paksi Települési Értéktár első féléves beszámolójának elfogadása után a költségvetés került terítékre. A bevételi oldalon 2,2 milliárd forint növekményt könyvelhet el a város, ebből két jelentősebb tételt emelt ki Szabó Péter polgármester: 700 millió forint a futball stadionra biztosított állami forrás, másfél milliárd forint pedig a most befolyt építményadó, amit városfejlesztési célok későbbi megvalósítására tartalékol az önkormányzat.

Elfogadta a képviselő-testület a város 2017. évi költségvetésének I. félévi végrehajtásáról szóló beszámolót. Szabó Péter polgármester összefoglalója szerint a bevételek és kiadások időarányosan teljesültek, a beruházások kivételével, itt az első félévben az előirányzott kifizetések 9,24%-a teljesült. Miután ez az utóbbi évekre jellemző tendencia, a gazdasági bizottság elnöke javaslatot tett arra, hogy tárják fel az okait és keressenek megoldásokat arra, hogy a beruházások megfelelő tempóban valósuljanak meg.

Idén is csatlakozik a város a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázathoz. Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve négymillió forintot biztosít az önkormányzat arra, hogy támogassa a szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányait.

Téma volt a szerdai ülésen Lussonium lehetséges fejlesztése is. Világörökségi és várományosi helyszínek pályázhatnak konzorciumi formában turisztikai célú fejlesztéseikre GINOP keretében. A pályázat benyújtója a Budavári Ingatlanfejlesztő ás Üzemeltető Nonprofit Kft., Limes Világörökség Gondnokság, tagjai római limes világörökségi várományosi helyszíntelepülések.

A tervezett projekt összköltségvetése 1,2 milliárd forint, a Paksra eső rész 200 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ám – mint Szabó Péter elmondta – legalább ennek kétszeresét kellene a városnak biztosítania ahhoz, hogy az igen szigorú követelményeknek megfeleljen a projekt.

Egyebek között garantálni kellene az akadálymentes megközelítést, egy látogatók fogadására és rendezvények megtartására alkalmas épületet kellene építeni. Mindezek tükrében egyhangúlag úgy döntöttek a képviselők, hogy az önkormányzat nem vesz részt a pályázaton. Szabó Péter hozzáfűzte, Lussonium fejlesztése mellett elkötelezett a város vezetése akár saját forrásból is, de továbbra is keresik a pályázati lehetőségeket.