Üzemi tanács választásra készülnek az atomerőműben

Lejár a Paksi Atomerőműben működő üzemi tanács tagjainak mandátuma, október 11-12-én választásokat tartanak. A Munka Törvénykönyve bizonyos esetekben kötelezővé teszi az üzemi tanács létrehozását. A testület a munkáltató és a munkavállalók harmonikus együttműködését hivatott biztosítani, közvetítő szereppel bír, egyes esetekben együttdöntési, más esetben véleményezési joga van.

Az erőműben működő üzemi tanács munkáját értékelve a két legnagyobb szakszervezet, a PADOSZ és a MÉSZ megújítva együttműködési megállapodását közös jelöltet állít. Amennyiben a dolgozók szavazataikkal egyetértésüket fejezik ki, zömmel ugyanazok dolgoznak a szervezetben, mint eddig – tájékoztatott Lőrincz László a PADOSZ elnöke, aki szerint szerencsés helyzetben vannak, mert a munkáltató minden feltételt biztosít a jó színvonalú, tartalmas munkához, az ÜT jelentős döntésekben, fontos bizottságokban vállalt szerepet – mondta.

– Az elmúlt öt év sikerei igazolták, hogy a két szakszervezet képviselői jól tudnak együtt dolgozni, közösen jobb eredményeket tudnak elérni a kollektíva számára, ezért nem volt kérdés a további együttműködés – fogalmazott Hatvani Jácint. A MÉSZ-elnöke komoly eredménynek tartja, hogy minden évben sikerült bérmegállapodást kötni, s ezek mindig reálbér-értéknövekedést eredményeztek. Hatvani Jácint a legaktuálisabb, három évre szóló megállapodást tekint a legsikeresebbnek, de ide sorolja a Medicover egészségbiztosítási rendszert és rendelő létrehozását is.

A két szakszervezetnek összesen 1200 tagja van, együttesen tizenhárom jelöltet állítottak, nyolcat a PADOSZ, ötöt a MÉSZ – tájékoztattak a szakszervezeti vezetők. A Paksi Atomerőműben október 11-12-én tartják az üzemi tanács választást, szavazni minden dolgozó – mintegy kétezer-ötszázan – jogosultak.

– Mintahogyan a cégünk a magyar iparban, úgy az üzemi tanácsok világában és a társaságcsoportban is meghatározó, véleményformáló a Paksi Atomerőműben működő üzemi tanács – húzta alá Lőrincz László. Ezt a Magyar Villamos Művek Társaság Szintű Szakszervezetének elnöke is megerősítette.

Gál Rezső azt mondta, nagyon szerencsés, hogy társasági és erőművi szinten is szoros együttműködésben dolgoznak a szakszervezetek, hiszen így a munkavállalók érdekképviselete sokkal hatékonyabb. Hozzátette, ha a munkáltató azt látja, hogy van határozott támogatás, határozott igény az ilyen érdekképviseletre, komolyabban is veszi ezeket a grémiumokat, ezért fontos, hogy minél több dolgozó részt vegyen a választáson.