Szijjártó Péter: a paksi bővítés lehetőség a magyar vállalatoknak

Az építkezés önmagában 12 ezer munkahelyet teremt majd, a foglalkoztatottak összlétszáma pedig, a szolgáltatókkal és a beszállítókkal együtt elérheti a 40 ezret – mondta a miniszter hangsúlyozva, hogy a beruházás 40 százalékát magyar vállalatok fogják elvégezni, ami 5 millió euró pótlólagos árbevétel számukra –
mondta Szijjártó Péter, aki szerint a beruházás lökést ad majd a magyar gazdaságnak és hozzá fog járulni annak évi 3-4 százalékos növekedéséhez.

A külgazdasági és külügyminiszter az Orosz Energetikai Hét elnevezésű moszkvai fórum egyik kerekasztal-beszélgetésén beszélt arról, hogy a paksi bővítés nemcsak egy energetikai infrastrukturális objektum építése, hanem egy átfogó gazdasági fejlesztési terv. A miniszter – mint az MTI beszámolójában olvasható – emlékeztetett arra, hogy a beruházás megkapta az összes szükséges engedélyt az Európai Bizottságtól, így januárban megkezdődik a projekt „látható részének” építése.

Szijjártó Péter a paksi bővítést ismételten az évszázad legjobb üzletének nevezte Magyarország számára, rámutatva, hogy a beruházás nagyon jó pénzügyi struktúrában, az atomenergia-ipar legjobb képviselőjével együttműködve valósul meg. Azt mondta, a paksi bővítés jelentős előrelépés az energiaellátás biztonsága szempontjából.

Szijjártó Péter szerint a „legolcsóbb, legbiztonságosabb és legtisztább” energiának, azaz az atomenergiának a belföldi energiamixben a jelenlegi 43-ról a 70 százalékra való növelése csökkenteni fogja a magyar gazdaság energiaköltségeit, erősíteni fogja a nemzeti szuverenitást és egyben előrelépést jelent a fejlett technológiák alkalmazásának területén.

A magyar tárcavezető az orosz fővárosban tett kétnapos látogatása során Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszandr Novak energetikai miniszterrel, Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával és Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel találkozott.