Jó tudni: a szén-monoxid-mérgezés megelőzhető

Bár a statisztikai adatok azt mutatják, hogy egyre gyakoribb a szén-monoxid-érzékelő használata, még mindig történnek mérgezések és tragédiák a „csendes gyilkos” miatt, olvasható a katasztrófavédelem honlapján. Mit tehetünk még a megelőzés érdekében?

Ahogy írják, a szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-, fűtőberendezés meghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre, háziállatokra. A rosszul bekötött eszköz nagy eséllyel gyakrabban elromlik, sűrűbben kell javíttatni, és rövidebb idő alatt tönkremegy, így jóval több pénzbe is kerül. Mindez megelőzhető, ha a tervezést és a kivitelezést is szakemberre bízzuk. A műszaki felülvizsgálat és ellenőrzés fontos feltétele a fűtési rendszer biztonságos működtetésének, ezért rendszeresen ellenőriztessék berendezéseiket szakemberrel, és engedjék be otthonukba a lakossági sormunkát végző kéményseprőt.

A nyílászárók cseréjekor figyelni kell a megfelelő szellőzés biztosítására, hiszen a levegő-utánpótlás hiányában visszaáramlik az égéstermék a kéményen keresztül . A legtöbb baleset fürdőszobában következik be, mert ott a legzártabb a szigetelés. Egy résszellőző beépítésével biztosítható a megfelelő mennyiségű levegő.

A biztonságot segíti a megfelelő minőségű és megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelő is, amit a tüzelő-, fűtőberendezés közelében célszerű elhelyezni. Mivel a szén-monoxid színtelen és szagtalan gáz, ezért csak ezek a műszerek képesek érzékelni a jelenlétét. Vásárlás előtt mindig tájékozódjanak arról, hogy mely termékek megbízhatóak, és kérjék szakember segítségét.

További részleteket ide kattintva olvashatnak, illetve az oldalon megtalálják a megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelők listáját.