Háborús bűn elkövetése miatt emelt vádat a főügyészség

Vádat emelt a Tolna Megyei Főügyészség a paksi L. Krisztián ellen, háborús bűncselekménnyel vádolják a férfit, aki önként lépett be a Donyecki Népköztársaság Hadseregébe, ahol egyébként ki is tüntették.

A Tolna Megyei Főügyészség honlapján közölte szerdán, hogy vádat emelt egy paksi férfi ellen a „szövetséges fegyveres erőn kívüli, fegyveres összeütközésben résztvevő szervezetbe belépéssel elkövetett tiltott toborzás bűntette miatt”.

A vádlott 2015 szeptemberében kiutazott az ukrajnai Donyeckbe azért, hogy a reguláris ukrán haderők ellen harcoljon az úgynevezett donyecki szakadárok oldalán. A vádlott magyar állampolgárként önként belépett a Donyecki Népköztársaság Hadseregébe, ahol katonai kiképzését követően a frontvonalon teljesített fegyveres szolgálatot, amelyért kitüntetésben is részesítették.

A magyar Büntető Törvénykönyv a háborús bűncselekmények között – a tiltott toborzás egyik elkövetési formájaként – büntetni rendeli azt a magyar állampolgárt, aki szövetséges fegyveres erőn kívüli idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen fegyveres szervezetben kiképzésen vesz részt.

A főügyészség emlékeztet rá, hogy a 2014. április 7-én kikiáltott Donyecki Köztársaság nem rendelkezik sem önálló állami szuverenitással, sem pedig nemzetközi jogalanyisággal, ezért a magyar büntető jogszabályok alkalmazásában szövetséges fegyveres erőn kívüli idegen fegyveres szervezetnek minősül.

A vádlott – akit a 2017. szeptember 21-én, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkezésekor vettek őrizetbe – előzetes letartóztatásban várja a Szekszárdi Törvényszék előtti bírósági tárgyalást. A főügyészség a vádlottal szemben fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A tiltott toborzással gyanúsított 43 éves paksi férfi előzetes letartóztatásáról korábban megjelent cikkünket itt olvashatják.