Paks II-ről kért jelentést a nemzetbiztonsági bizottság

Az Európai Unió, valamint az összes politikai és szakmai testület, amely műszaki, szakmai, jogi és biztonsági szempontból vizsgálta a Paks II. projektet, zöld jelzést adott a beruházásnak – összegezte Németh Szilárd alelnök az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén elhangzottakat. A nemzetbiztonsági bizottság az LMP-s Szél Bernadett kezdeményezésére, a testület szocialista elnökének, Molnár Zsoltnak a támogatásával kért beszámolót a paksi bővítés állásáról. Süli János miniszter és két államtitkára nyílt ülés keretében tájékoztatták a bizottságot.

Süli János az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy a korábbi brüsszeli vizsgálat miatt jelenleg 16+6 hónapos csúszásban vannak. Szeretnék a legtöbb időt visszanyerni, de a legfontosabb a biztonság, hogy egy jól működő, nukleáris biztonság szempontjából megfelelő blokkot építsenek. Brüsszel mind a hat vizsgált pontban úgy találta, nincs akadálya a beruházásnak. A miniszter azt is elmondta: eddig kifizetések nem történtek, az első fizetési akciók most vannak folyamatban.

A paksi bővítéssel kapcsolatban műszaki, szakmai, biztonsági kérdésekben nem lehet és nem is akarnak titkolózni – szögezte le a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán, Budapesten. Hozzáfűzte, az orosz-magyar megvalósítási dokumentáció titkosságának feloldása már folyamatban van. Magyar részről már meghatározták azokat a részeket, amelyek nyilvánosságra hozhatók, ez a teljes anyag mintegy 90 százaléka, jelenleg az orosz fél hozzájárulását várják.

Szél Bernadett felvette, hogy a projekt 22 hónapos csúszása a magyar kormány felelőssége-e, s így mennyibe fog kerülni a magyar adófizetőknek. Emellett többször kérdezett arról, mennyibe kerül a beruházás. Erre válaszul Aszódi Attila államtitkár beszélt arról, hogy a költségvetési törvényben minden évben szerepel, hogy mekkora keret van betervezve a Paks II. projektre, ez nyilvános adat. Hozzátette, a vizsgálatok miatt keletkezett csúszás nem a magyar vagy orosz fél hibájából adódott, nincs felelősségük, s ez nem változtatja meg a szerződéskonstrukció alapját, a fix ár nem változik.

Szél Bernadett az állítólagos Paks III. projektről is kérdezett. Erre válaszul Süli János miniszter elmondta, Pakson nem is férne el több blokk. Arról beszélt, hogy az előrejelzések alapján 2030-ban még Paks II.-vel együtt is teljesítményhiány lesz a rendszerben, ezért már most dolgozni kell a további fejlesztésen. A miniszter elmondása szerint egy olyan nagy alaperőműre lenne szükség, amelyben nemcsak atom-, hanem nap- és szélerőmű is van. Sőt, ezek mellett egy negyedik lábra, vízi erőműre is szükség lenne – fejtette ki.

Molnár Zsolt elnök többek között azt vetette fel, hogy a paksi ügyek ellenőrzésére fel kellene állítani egy állandó bizottságot. Süli János erre a felvetésre azt felelte, ha a parlament egy ilyen testület felállításáról dönt, támogatják.