Emlékhét 1956 Pakson

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából Paks önkormányzata és a Csengey Dénes Kulturális Központ programsorozatra várja a lakosságot, az emlékhetet október 16. és 23. között tartják.

A rendezvénysorozatot rendhagyó filmklubbal nyitják október 16-án 18 órakor. A folytatásban lesz előadás középiskolásoknak ’56-ról az ESZI-ben, illetve minden érdeklődőnek a kulturális központban a Történelem feketedobozai sorozatban, Tuba János vers- és prózamondó verseny általános iskolások, középiskolások és felnőttek kategóriájában, valamint október 19-én 18 órakor kiállítást nyitnak meg a Csengey kulturális központ helyi és kistérségi alkotóknak kiírt pályázatára beküldött munkákból. A tárlatot Tell Edit a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ajánlja a közönség figyelmébe, a megnyitón közreműködik Gáspár Gyula.

Az emlékhét zárásaként október 23-án 15 órára a városi ünnepségre várják a paksiakat a Városháza előtti térre, ahol ünnepi beszédet mond Bana János, Paks alpolgármestere. A megemlékezésen közreműködik Halász-Tisza Veronika, Cseke Klára és a Kvint Stúdió növendékei, valamint a Pro Artis Alapfokú Művészeti iskola tanárai és diákjai. Este 17 órára a Csengey kulturális központba várják a lakosságot, ahol Szabó Péter, Paks polgármestere mond beszédet, átadják a Díszpolgári címet és a Pro Urbe díjat, megtartják a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjkiosztóját, majd 18 órától ünnepi műsor következik a Paksi Vak Bottyán Gimnázium előadásában. Az esten Bagdy László tanácsnok mond pohárköszöntőt.