Négy paksit díjaztak a megyei Prima gálán

Bor Barna megyei Prima díjat kapott a VOSZ Tolna megyei szervezetének idei díjkiosztóján, Szekszárdon. Ugyanitt vállalkozói tevékenységéért díjazták Bach Sándort, Laczi Erzsébetet és dr. Sztruhár Sándort.

A megyei Prima díjat ebben az évben Ónodi Szabolcs, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium nyugalmazott igazgatója, Bor Barna, az Atomerőmű Sportegyesület válogatott cselgáncsozója és Révész Sándor zenész vehette át. A 2017-es Prima közönségdíj szavazáson Dr. Győri Attila sebész főorvos kapta a legtöbb voksot.

Az Év megyei vállalkozója elismerésben négyen részesültek: Kelemen Zoltán Piac téri pecsenyésként ismert szekszárdi egyéni vállalkozó, Kis Ivetta, a Sberbank szekszárdi fiókvezetője, valamint Laczi Erzsébet, a paksi Dolce Vita Étterem és Pizzeria ügyvezetője és Bach Sándor, a szintén paksi Car Hospice Kft. vezetője.

Köszöntötték Vass Pétert, a szekszárdi V és Periko Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét, Horváth Jánost, a szekszárdi LUX H 84 Kft. tulajdonosát, Stengeli Andrásné kölesdi egyéni vállalkozót valamint dr. Sztruhár Sándort, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatóját, mert ők képviselik majd Tolna megyét az országos ünnepségen, Budapesten.

Bor Barna válogatott cselgáncsozó 2003-ban, 16 évesen igazolt át az Atomerőmű Sportegyesülethez. Edzője Hangyási László. Európa-bajnokságot nyert ifjúsági, junior és U23-as korosztályban is, utóbbiban háromszor is. Juniorként vébé ezüstérmes. Felnőtt korosztályban háromszoros Eb-ezüstérmes, Eb-bronzérmes, vb-ezüstérmes, olimpiai 7. helyezett, az augusztusi budapesti világbajnokságon pedig ötödik helyet szerzett.

– Hatalmas elismerés, köszönöm a megyének, a VOSZ-nak, a vállalkozóknak, az atomerőműnek, hogy megkaphattam ezt a díjat – reagált Barna. Azt mondta, nagyon sok szeretet kapott az olimpia előtt és mindvégig az elmúlt 15 évben. – Paks az én városom, szeretek itt lenni és szeretnék itt maradni. Úgy érzem, jó helyen vagyok, befogadtak. Bárhova elmegyek a világba, alig várom, hogy hazajöjjek – mondta. – Megnyugtatok mindenkit, nem fejezem be a pályafutásom. Jelenleg gőzerővel készülünk az Open világbajnokságra, ami Marokkóban lesz november közepén – fűzte hozzá.

-Nagyon régóta űzöm ezt az ipart, a paksi Dunacenternél kezdtem, apósom vállalkozásába tizenöt éve társultam be, jelenlegi vállalkozásomat pedig három éve indítottam közösen a családdal – mondta magáról Bach Sándor az autójavítással foglalkozó Car Hospice Kft. vezetője. Arra is kitért, hogy ha egy családban a légkör jó, jól működik a családi vállalkozás is. Számára nagy öröm, hogy maga mellett tudhatja fiát, lányát, láthatja, hogyan fejlődnek, dolgoznak, s persze így arra is lehetősége van, hogy jó irányba terelgesse őket. – Gyerekkorom óta mindig bütykölhettem, máig jól érzem magam a szakmában – tette még hozzá. Azt mondta, tervei nincsenek, megelégszik azzal, amit elért. – Innen az utódok dolga fejleszteni vagy más irányba indulni – jegyezte meg.

Laczi Erzsébet Krisztina viszont éppen, hogy tele van tervekkel, apartman házat, munkásszállást, pubot szeretne nyitni, mert leginkább alkotni, újat kreálni szeret. Imádja a vendéglátást, gyerekként is nagyon szerette, ha vendég volt a háznál. Nemcsak a szakma iránti érdeklődést, hanem a legfontosabb értékeket – erkölcs, becsület, szeretet – is otthon szívta magába. A Dolce Vita Étterem és Pizzéria tulajdonosa sok erőt merít az emberekből, a tőlük kapott mosolyból, jó munkatársakkal van körülvéve és mindenben számíthat szinte felnőtt gyerekeire. Sok helyütt megfordult a világban, sok tudással, tapasztalattal gazdagodott. Nem régiben, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara történetében először két szakmából tett mestervizsgát, hogy kinevelhesse az utódokat. Elárulta, hogy büszke arra, hogy észrevették és megbecsülték, amit idáig elért.

Dr. Sztruhár Sándor 2008-tól vezeti a Paksi Ipari Park Kft.-t, saját üzletviteli tanácsadással foglalkozó consulting cégét pedig 1993-tól. A paksi mára a Dél-Dunántúl legdinamikusabban fejlődő ipari parkja, a foglalkoztatottak száma négyszeresére, a betelepült cégeké háromszorosára nőtt. Egy betelepülő meggyőzése nem azzal kezdődik, hogy kopogtat az ajtaján egy ajánlattal. Ki kell alakítani a város, az ipari park imázsát, tudatni kell mindenkivel, hogy Paks és az ipari park jó hely – húzta alá dr. Sztruhár Sándor, aki szerint minden vállalkozást ugyanúgy kell vezetni, de mégis más, ha valaki nem a sajátját, hanem egy városét kockáztatja a piacon. Utóbbinál háromszor, sőt ötször meggondol mindent, fokozottabb a felelősség, az elvárás. És elengedhetetlen a nagyfokú bizalom is – fogalmazott az ügyvezető. Mint mondta, tíz éve ezt a bizalmat megkapta, s úgy hiszi, igazolják az elért eredmények, visszajelzések. Legfontosabbnak azt a munkát tartja, amit a vállalkozások segítése, helyzetbe hozása érdekében végez.