Ötvenegy székely kisdiák vendégeskedett Pakson

Sok-sok élménnyel gazdagodtak, s már szerencsésen haza is értek azok a kézdivásárhelyi iskolások, akik egy hetet töltöttek Pakson a cserediák programban. Ezúttal ötvenegyen vágtak neki a több száz kilométeres útnak, hogy az anyaországgal, lakóhelyük testvérvárosával és az ott élőkkel ismerkedjenek.

Két pedagógus, Kelemen Éva és Balog Katalin kíséretében előbb egy budapesti kiránduláson vettek részt, amelynek emlékezetes eleme volt a Miniverzum meglátogatása. Megérkezve Paksra többen már régi ismerősként üdvözölték a fogadócsaládokat, mert nem ez volt az első találkozás. A program közel három évtizede él, Mezősi Árpád, mint a Paksi Úttörők vezetője hívta életre, s szervezi a paksi önkormányzat támogatásával.

A gyerekek egy héten át családoknál vendégeskedtek, paksi társukkal együtt jártak iskolába, iskolai és egyéb programokra, szerdán pedig egy közös cirkuszi kaland várt rájuk. – Nagyon jól – összegezte a kamaszokra jellemző szűkszavúsággal Orbán Botond a Pakson töltött hetet. A Petőfi Sándor iskola hetedikese harmadszor találkozott Bach Mátéval, aki ugyanabban az évfolyamban tanul a paksi Bezerédj-ben. Mindegyiküket a kíváncsiság hajtotta, ki akarták próbálni, milyen más országban élni, más iskolában tanulni. Máté édesanyja, Bencze Terét azt mondta, nagy vállalás egy szülő részéről a cserediákprogram, de a hozadéka még nagyobb. Ők a szülőkkel is felvették a kapcsolatot, tervezik, hogy idén télen meglátogatják őket, az Orbán családot pedig nyárra várják. – Annyira jó, hogy megismertük, sokat kapunk Botitól, jó példát mutat – árulta el.

Knisz Juditék először fogadtak cserediákot. – Nekem már két éve mondta a kislányom, de most jött el az ideje. Deák Dorka ötödikes, a mi lányunk tízéves, de nagyon gyorsan megtalálták a közös hangot. Mindkettejük állatimádó. Nagyon megszerettük, hiányozni fog – mondta, de már Dorka át is vette a szót, s szinte levegővétel nélkül mesélte, hogy nagyon reménykedett, hogy jó családba kerül, ami sikerült barátnője, Kató Kincső jóvoltából, aki már harmadszor jött Paksra. – Remek volt, imádok itt lenni, nagyon kedves a család. Fantasztikus élményekkel, érzésekkel lettem gazdagabb, nem tudom elmondani mennyire jó volt – mondta korát meghazudtoló választékossággal.

A pénteki Deák Diáknapon a diákcserében résztvevő Paksi Deák Ferenc Általános Iskola és a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola valamint Molnár Józsiás Általános Iskola megerősítette a tíz éve kötött testvériskolai szerződést, az összes gyerek részvételével zajló ünnepi eseményen deklarálták, hogy folytatni kívánják a programot.