UTCAnevek, utcák-NEVEK a Csengey kulturális központban

Új sorozatot indítanak UTCAnevek, utcák-NEVEK címmel a Csengey Dénes Kulturális Központban. A szervezők kiemelt célja, hogy a lakosság megismerje a neves történelmi, irodalmi személyekről elnevezett paksi utcák, illetve a híres magyarokról elnevezett helyi intézmények névadóját kicsit másképp, rendhagyó módon.

A Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársai elsőként a Deák Ferenc utcai lakóit, és minden érdeklődőt várnak október 25-én 18 órára a kulturális központ nagyklubjába. Az előadást Szabó Péter polgármester ajánlja az érdeklődők figyelmébe, az előadó Nagy Géza történész, témája: „Magyarország idegen érdekek vontatókötelére akasztatik…” Ki- vagy megegyezés? – 1867. – külön kiemelve Deák Ferenc történelemformáló személyiségét.

A szervezők arra kérik a hallgatóságot, hogy amennyiben van a birtokukban fotó, vagy más dokumentum a Deák Ferenc – egykori Sztálin – utcáról, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskoláról, életképek egykori mindennapjairól, vigyék magukkal az estre. A Régi Paks Facebook-oldal szerkesztője a helyszínen digitalizálja ezeket.

A résztvevők között egy páros belépőt sorsolnak ki az Erkel-bérlet első előadására. Novemberben a 200 éve született Arany Jánosról tartanak előadást nem csupán az Arany János utcaiaknak, decemberben pedig József Attila rendhagyó életútjának bemutatásával folytatódik a programsorozat.