Díjazták a tehetséget, a tehetséggondozást

Az anyanyelvi kultúra, a művészet, a tanulmányi munka és a sport területén kimagasló eredményt elérő diákok és a felkészítők tevékenységének elismerése, ösztönzésük a további sikerekre, eredményekre – ez a célja az önkormányzat és az atomerőmű által létrehozott Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítványnak. A szervezet idei pályázatának keretében nyolc diákot díjazott a kuratórium, valamint egy felkészítő pedagógus is elismerést vehetett át az október 23-i városi ünnepi est keretében.

Rákosi Balázs a Paksi Bezerédj Általános Iskola tanulója. Elmondása szerint a számítógépes játékok hatására kezdett érdeklődni az angol nyelv iránt. A Litterátum angol nyelvi verseny Tolna megyei döntőjében 2016-ban és 2017-ben is 1. helyezést ért el. A versenyzők országosan összesített listáján is minden versenyzőt maga mögé utasított. Az Országos angol nyelvi verseny Tolna megyei döntőjében 2017-ben szintén 1. helyezést ért el. Kézilabdázik és az iskolájában működő sulirádió egyik szerkesztője. Felkészítő tanára Herman Veronika.

Hermán Flóra a Paksi Vak Bottyán Gimnázium diákja. 2017-ben kiemelkedő tanulmányi munkájáért tantestületi dicséretben részesült. Számos irodalmi, helyesírási és matematikai verseny résztvevőjeként ért el jelentős sikereket. Jutalmazását a Lotz János szövegértési és helyesírási versenyen elért eredményével érdemelte ki: 2017-ben Tolna megyei 1. helyezettként került az országos döntőbe, ahol 7. lett. Felkészítő tanára Szeriné Hipszky Györgyi.

Bacsa Mária Kata a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulója 2013-tól minden tanévben több középiskolai versmondó verseny lelkes és eredményes résztvevője volt. A legrangosabb helyezései között meg kell említeni, hogy 2014-ben Tolna megyei 1. helyezést ért el a Petőfi Sándor szavalóversenyen, valamint a Pákolitz István versmondó versenyen 2015-ben és 2017-ben szintén megyei 1. helyezést ért el. A Helikoni Ünnepségeken vers- és prózamondás kategóriában bronz fokozatot nyert 2016-ban. „Az én Pannóniám” középiskolások Kárpát- medencei vers- és prózamondó versenyén 2015-ben ezüst, 2016-ban pedig arany minősítést kapott. Felkészítő tanára Rompf Gabriella.

Soós Tamás az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 12. évfolyamos diákja. Tanárai hamar felfigyeltek rá logikus, precíz és kreatív gondolkodásmódja, valamint jó kommunikációs készsége miatt. Kiváló eredményeket ért el matematikából és fizikából, jól szerepel angol és informatika versenyeken és közgazdasági területen. A 2016/2017-es tanévben a legkiemelkedőbb eredményei a következők voltak: matematikából az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőjében, valamint a Neumann János Tehetségkutató és Programtermék Versenyen egyaránt 2. helyezést ért el, a Tolna megyei Szilárd Leó fizikaversenyen, és az ECL angol nyelvi versenyen egyaránt 1. helyezést szerzett. Felkészítő tanára Faragó András.

Hermán Judit a Paksi Vak Bottyán Gimnázium 10. osztályos tanulója. Gyorsan, logikusan gondolkodik, azonnal látja az összefüggéseket, szabályszerűségeket, kiváló nyelvérzéke van. Az elmúlt években számos versenyen ért el kimagasló eredményt humán-, és reáltárgyakból egyaránt. 2017-ben a Zrínyi Ilona matematikaversenyen megyei 1. helyezett lett, ahogy a Lotz János szövegértési és helyesírási versenyen is, a Mikola Sándor országos tehetségkutató fizikaversenyen megyei 2., az Ábel Jenő országos latin tanulmányi versenyen is 2. lett, valamint az Implom József helyesírási versenyen megyei 2. helyezést szerzett. Felkészítő tanárai Hermánné Tóthegyi Judit és Horváthné Szabó Julianna.

Fenyvesi Levente az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium diákja villamosipar és elektronika szakmacsoportban. Levente tehetsége korán megmutatkozott, elsősorban a szakmai és reál tantárgyakból vannak kiemelkedő eredményei. 2017-ben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által szervezett „Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén” a villamosipar és elektronika ismeretek tantárgy döntőjében 8. helyezést ért el, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elektronikai alapismeretek versenycsoportban 1. helyezett lett. Kiváló tanulmányi és versenyeredményei alapján a 2016/2017-es tanévben kiérdemelte az ESZI kiválósága díjat. Felkészítő tanára Csanádi Zoltán.

Kollár Kristóf 2016 szeptemberétől az Atomerőmű Sportegyesület kajak-kenu szakosztályában versenyez. Az Olimpiai Reménységek Versenyén kenu egyes 1000 m-en 2. helyen végzett, illetve 500 m-en 4. volt. A Maratoni Magyar Bajnokságon Hodován Dáviddal serdülőként az ifjúságiak között versenyezve kenu párosban 2. helyezést értek el. Ezzel kivívták a jogot, hogy a Maratoni Európa-bajnokságon ebben a versenyszámban képviseljék Magyarországot, innen ezüstéremmel tértek haza. Az Országos Diákolimpián kenu egyes 1000 m-en Kristóf 1. helyezést ért el, kenu kettes 1000 m-en 2., kenu egyes 500 m-en 3. lett. A Gyermek, Kölyök, Serdülő Magyar Bajnokságon kenu egyes 1000 m-en 3., 4000 m-en 2. és kenu kettes 500 m-en magyar bajnoki címet nyert. Az Ifjúsági Magyar Bajnokságon kenu kettes 200 m-en a dobogó második fokára állhatott fel. Edzői Molnár Gergely és Bedecs Ferenc.

Tóth Barna az Atomerőmű Sportegyesület sportolója, a Paksi Bezerédj Általános Iskola tanulója. Nagyon kitartó, szorgalmas sportoló. A 2016/2017-es tanévben regionális versenyeken, rangsorversenyeken, a Magyar Kupában, az Országos Bajnokságon és a Diákolimpián számos érmet szerzett. Korosztályában az egyik legerősebb és legnépesebb súlycsoportban versenyez, így nagyon meg kell becsülni az arany mellett az ezüst-és bronzérmet is. Edzője Kanczler István és Dobai-Krecht László.

Fittné Szilvássy Ildikó 2004-től tanít magyar irodalmat és német nyelvet a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban. Tíz éve vezeti a kreatív írás szakkört, tanítványainak írásai országos, regionális és megyei antológiákban rendszeresen megjelennek. Fittné Szilvássy Ildikó szakköri munkáján kívül is foglalkozik tehetséggondozással: helyesírási, szövegértési és versmondó versenyekre készít fel diákokat, segít tudományos diákköri dolgozatok megírásában, részt vesz a kutatók napja és a tehetségnap irodalmi bemutatóinak szervezésében. Eddig 14 országos antológiában jelentek meg írásai; önálló kötetet is jegyez. Németről magyarra és magyarról németre is fordít verseket. Díjazását az egész tantestület javasolta.

Az alapítvány három évvel ezelőtt szigorított a pályázati feltételeken, azóta a korábbiaknál jóval komolyabb teljesítménnyel lehet csak a díjazottak közé kerülni. Az alapítvány ezzel tovább kívánta emelni a díj rangját, ahogyan azzal is, hogy azóta már nem önálló gálán, hanem a városi ünnepségen adják át az elismeréseket.