Paks lesz a Héttorony Fesztivál egyik helyszíne

Paks lesz az egyik helyszíne a Héttorony névre keresztelt összművészeti fesztiválnak, amely november 9-én kezdődik és a Kossuth-díjas építész születésnapján, november 20-án ér végett. Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, irodalmi programok, táncház és filmvetítések szerepelnek a Héttorony Fesztivál kínálatában – közölte az MTI. Paks mellett Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen és Siófokon várják az érdeklődőket.

A Makovecz Imre által az 1992-es sevillai világkiállításra tervezett magyar pavilon üzenete adott inspirációt arra, hogy tíz évvel később megrendezzék az első Héttorony Fesztivált. A programok jórészt az építész által tervezett, vagy hozzá szorosan kapcsolódó helyszíneken zajlanak és szellemi hagyatékát kívánják bemutatni a közönségnek. A tárlatokat rangos népzenei és világzenei produkciók, valamint kortárs képzőművészeti, táncos, filmes és építészeti műhelyek kísérik.

A sorozat a Budai Ciszterci Szent Imre templomban a Pro Musica Leánykar hangversenyével veszi kezdetét november 9-én. Csíkszeredán kiállítás, Kolozsváron kiállítás, illetve koncert lesz, Szigetváron a Vigadó Kulturális Központ homlokzatát fényfestéssel teszik különlegessé, a belső térben pedig Makovecz Imre munkáit mutatják be. A bécsi Hundertwasser Museumban tárlatvezetés, előadások és koncert várja a közönséget, akárcsak a makói Hagymaházban. November 15-én Zalaegerszegen Makovecz Imre Naplója I.-II. címmel nyílik kiállítás és Lajkó Félix Trió koncert lesz.

November 16-án a paksi Szentlélek templomban rendeznek bemutatót Makovecz Imre templomai címmel, majd Csizmadia Anna és barátai, valamint a Fonó Zenekar ad koncertet. Másnap a siófoki Evangélikus Templom, november 19-én a Fonó Budai Zeneház lesz az események helyszíne. A rendezvénysorozat a Pesti Vigadóban ér véget november 20-án Dresch Mihály gálakoncertjével.

Makovecz Imre 1935. november 20-án született Budapesten. Meghatározó esemény volt életében az 56-os forradalom. Az egyetemi ifjúság tagjaként aktív forradalmi tevékenysége miatt egyetemi tanulmányait felfüggesztették, így csak 1959-ben szerzett diplomát. 1969-ben Ybl-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 1997-ben a Francia Építészeti Akadémia Nagy Aranyérmével, 2001-ben Corvin-lánccal tüntették ki.1989-ben az „American Institute of Architects”, 1998-ban a Brit Építésszövetség avatta tiszteletbeli tagjává. 1992-ben hatalmas nemzetközi sikert aratott a Sevillai Világkiállítás magyar pavilonja. 2011. szeptember 27-én hunyt el.

Makovecz Imre munkássága során közel ötszáz épületet tervezett, ezeknek hozzávetőlegesen a fele épült meg. 1987-ben a paksi római katolikus egyháztól kapott megbízást egy templom megtervezésére. 1988 pünkösdjén került sor az alapkőletételre, majd 1990. június 3-án, pünkösd vasárnapján szentelte fel a templomot a pécsi megyés püspök. Ekkor szólalt meg először a templom közel három mázsás harangja.