A védmű tervezése elkezdődött, a finanszírozásról később döntenek

Rövidesen elkészülnek a tavaly decemberi löszfalomlás nyomán a szükséges védmű tervei, zajlik a tervező kiválasztását szolgáló közbeszerzés előkészítése – mondta Fónagy János államtitkár a parlamentben Heringes Anita kérdésére válaszolva.

Az évszázad beruházására készülő Paksot érintő problémaként említette Heringes Anita (MSZP) Pakson élő képviselő azt, hogy a közel egy éve Paks határában történt partfalomlás után még mindig félpályás útlezárás, sebességkorlátozás akadályozza a forgalmat a 6-os főút 107-es km-énél. Arra kért választ, hogy kinek a feladata lenni gondoskodni a megoldásról, ki nem teszi a dolgát, amiért még mindig nem használható zavartalanul a főút.

Kitért arra, hogy Paks mind a pince, mind a löszfal problémák tekintetében erőteljesen érintett, város területén közel kétezer pince létezéséről tudnak, az omlás veszélyével fenyegetett partfal hossza 27 km.

Fónagy János (NMF) államtitkár azt mondta, hogy a Magyar Közút a szóban forgó partfal mozgását figyelemmel kíséri, monitorozza, a hatóság által előírt feladatokat maradéktalanul ellátja. Azt mondta, hogy a közútkezelő az érintett szakaszt az omlás után rövid idő belül lezárta, s megkezdte az omladék eltávolítását.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Bányászati Osztálya a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult a vis major eseménynek nyilvánított partfalomlás helyreállításának finanszírozása érdekében. A fejlesztési tárca 2017 májusában rendelte el a szükséges védmű kiviteli terveinek elkészítését, engedélyeztetését és A magyar közút a szakmai dokumentációt összeállította, a tervező kiválasztását szolgáló közbeszerzés előkészítése folyamatban van, a finanszírozásról az engedélyezési terv birtokában lehet majd dönteni – összegezte az államtitkár.