Négy kategóriában lehet nevezni az Alkotó Energia pályázatra

December végéig várják a pályamunkákat a Paksi Atomerőmű Alkotó Energia programjában. A tavalyi hárommal szemben idén négy kategóriában lehet nevezni. Idén már külön értékelik a junior alkotók munkáit, így megduplázódott a nyeremények száma is. Két korosztályban összesen 72 fődíj és 150 egyéb odaítéléséről dönt a zsűri.

Még a szervezők számára is óriási meglepetés volt a tavalyi pályázatra beérkezett 1839 darab pályamű. Ahogy a program szervezője, Iványi Krisztina operatív kommunikációs vezető elmondta, nagy örömmel veszik azt is, hogy egy hatalmas közösség jött létre a pályázat nyomán, az Alkotó Energiának a Facebook közösségi oldalon 12 ezer követője van.

A tavaly ősszel indult pályázatból egy igen komplex projekt lett. Évvégén jótékonysági akciót szerveztek, a legjobb pályamunkákból exkluzív albumot készítettek, aminek óriási sikere lett. És egy nyári alkotótábort is szervetek, ahol több mint 500 jelentkezőből választották ki a 30 szerencsés résztvevőt. A bútoralkotók munkáiról készült fotók díszítik az atomerőmű jövő asztali és lakossági tájékoztató naptárát, illetve rövidesen egy újság mellékletet is megjelentetnek.

Mindeközben október eleje óta zajlik a második pályázat, amelyre kevesebb mint egy hónap alatt közel kétszáz alkotást neveztek már. A tavalyi tapasztalatok birtokában több módosítás is történt. Idén három helyett négy kategóriát alakítottak ki. Két klasszikus, bútoralkotós, festős, tárgykészítős mellé társult egy, amelyben hulladék és maradék anyagok újrahasznosításával készült lakberendezési használati tárgyakkal és gyermekjátékokkal lehet nevezni, valamint a DIY dekorációk és ajándéktárgyak kategóriája.

Iványi Krisztina kiemelte, hogy idéntől lehetővé tették, hogy junior alkotók külön pályázzanak, ezért megduplázták a díjak számát is. Alkotónként kategóriánként egy pályaművel lehet nevezni, egy alkotó akár mind a négy „műfajban” indulhat, ami kedvező a sokoldalú alkotók számára.

Mivel az öttagú zsűrinek már a múlt évben is sok feladatot jelentett az értékelés, két fővel a bíráló bizottság létszáma is nőtt. – Azzal, hogy két férfi társul a hölgyekhez, szeretnénk mutatni, hogy az urakat is várjuk, még ha most el is hódítottuk a barkácsolás szenvedélyét tőlük – mondta Iványi Krisztina. Az új zsűritagok ráadásul a társaiktól eltérő, modern irányzatot képviselnek a bútoralkotásban, így más szemlélet is helyet kap.

Iványi Krisztina azt mondta, jövőre is megszervezik a tábort, várhatóan kezdő és haladó bútoralkotók számára. Jövőre ismét elkészül az album, mert fontos inspirációs pont, húzta alá a program megálmodója. Hozzátette, tervezi egy jelentősebb esemény, egy expo vagy giga workshop szervezését is Pakson azzal a nem titkolt céllal, hogy a város a Csináld magad mozgalom egyik magyarországi bázisává váljon.