Vasárnap át kell állítani az órákat

A hétvégén ismét át kell állítani az órákat, október 29-én hajnali 3-ról 2-re kell visszaállítani a vekkereket.

Magyarországon először 1954-ben vezették be az óraátállítást, és három évig alkalmazták, majd 1980-ban jelent meg ismét az életünkben, energiamegtakarítás céljából. Az Európai Unióban 1996-ban egységesítették a szabályait. A nyári időszámítás Európában március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően az évi kétszeri átállítás mindig más dátumra eshet, de a napja vasárnap. Az óraátállítás az egyezményes koordinált világidő szerint hajnali 1 órakor történik, vagyis hazánkban márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben 3 órakor vissza kell egy órával állítani az időmérőket.

A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, annál kevésbé kell világítást használni, azaz villamos energiát lehet megtakarítani, írják a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. sajtóközleményében.

Ahogy írják, a MAVIR évek óta méri és elemzi az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait. Ezekből látszik, hogy az óraátállítással évente egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolunk meg. Az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig közel 4000 gigawattóra energiát takarítottunk meg, ami az ország közel öt heti átlagfogyasztásával egyenlő. Az óraátállítás haszna ugyanakkor a környezetvédelem területén is megmutatkozik: az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár.

Az ország villamosenergia-megtakarítása a tavaszi óraátállításkor mutatható ki, ősszel nem, mértéke pedig a nyári időszámításra való átállást megelőző és követő napok fogyasztási görbéinek összevetése alapján becsülhető. A tavaszi óraátállításból származó megtakarítás az óraállítást követően csökkenő mértékben jelentkezik, kb. szeptember végéig. A 2017. március 26-i óraállítást követő hat nap alapján az előző hét ugyanezen időszakához viszonyítva 9 GWh-t is meghaladó megtakarítás figyelhető meg, mely főként az esti órák fogyasztáscsökkenésének köszönhető. Összességében naponta 1-2 % közé tehető a megtakarítás – azonos körülmények, például időjárás esetén – áll még a sajtóhírben.