Luxemburgban tárgyaltak a város vezetői a Protheusról

Tisztázódtak a feltételek, köztük az is, hogy az önkormányzat a kizárólagos gazdája az ELENA projektnek, az elnyert támogatási összeg első részlete pedig rövidesen megérkezik – összegezte Luxemburgban folytatott tárgyalásaik eredményét Bana János alpolgármester, az e-mobilitásra épülő pilot projektet felügyelő munkacsoport vezetője.

Szabó Péter polgármester és Bana János alpolgármester, valamint a Protheus Holding Zrt. új vezérigazgatója, Kiss Péter az Európai Fejlesztési Bank (EIB) képviselőivel, köztük az ELENA projektekkel foglalkozó főosztály vezetőjével tárgyalt.

– A tárgyalás célja az volt, hogy tisztázzuk az ELENA projekt és a Protheus Holding működésével kapcsolatos feltételeket. A tárgyalás során egyértelművé vált és a bank követelménye is az, hogy a partner az önkormányzat legyen, rajta keresztül folyjon minden projekttel kapcsolatos tevékenység. A Protheus Holding Zrt. csak mint támogató szervezet, mint operátor jöhet képbe, ők fogják a projekt működtetéséhez kapcsolódó gyakorlati feladatokat végrehajtani – mondta Bana János.

Mint felidézte, több problémába ütköztek, de sikerült tisztázni a szerepeket: egyértelműen az önkormányzat az ELENA projekt gazdája. További pozitívum, hogy az IKOP pályázat keretében elnyert elektromos buszokat is be tudják számítani ebbe a projektbe. Ez önmagában 10 százalékos megtérülést jelent – húzta alá az alpolgármester.

A delegáció tagjai tájékoztatták a fejlesztési bank képviselőit a további tervekről, illetve kilátásba helyeztek egy féléves hosszabbítási kérelmet, amire – ha sikerül a lemaradásokból faragni – nem biztos, hogy sor kerül.

A tervezett fejlesztésekről Bana János azt mondta, hogy folyik a tárgyalás az atomerőművel, mert szeretnék a szennyvíztelep melletti területet elcserélni egy másik ingatlannal és odatelepíteni a buszgarázst, valamint a töltőállomásokat. E helyszín mellett szól, hogy az atomerőmű-fejlesztéshez kötődően itt új úthálózatot alakítanak ki.

Egy másik – a várostól északra fekvő – területet is szeretne birtokában tudni a város, ide napelemparkot telepítenének. E célra kevésbé értékes telket használnának, a szóban forgó területet ma legelőként használják. Az említett napelempark a Protheus projekt keretében készül, független az MVM Hungarowind beruházásában megvalósuló hasonló létesítményektől, tájékoztatott az alpolgármester. Azt is elmondta, hogy ez egy kiegyenlített energiarendszer lesz, a megtermelt energiát egy okoshálózattal autóbuszok, járművek töltésére használják.

Mostanáig az önkormányzat előlegezte meg a szükséges anyagi forrásokat, tudatta Bana János. Azt mondta, az EIB automatikusan utalta volna az előleget, de a tisztázatlan kérdések miatt erre nem került sor. Az akadályok azonban most elhárultak, ezért sor kerül az első 40 százalék teljesítésére. További 20 százalékot kap a város a 18 hónapos jelentés után, a fennmaradó összeget pedig a projekt végén. Az önkormányzat összesen 2 millió eurót nyert az elektromobilitásra épülő beruházásra.