Tóth Iván kapta idén a Wigner-díjat

A Paksi Atomerőmű Zrt. és a Wigner Jenő-díj Kuratóriuma idén Tóth Iván mérnöknek ítélte oda a Wigner Jenő-díjat a termohidraulika és reaktorbiztonság területén végzett, nemzetközileg is elismert munkásságáért, amelynek során meghatározó szerepet játszott a Paksi Atomerőmű biztonságot fejlesztő projektjeiben. A kitüntetést több másikkal együtt a magyar tudomány ünnepe programsorozatának pécsi megnyitóján adták át.

Tóth Iván 1968-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán hőerőgépész ágazaton, tanulmányai utolsó két évében már az atomenergia szakirány felé fordult. A Központi Fizikai Kutató Intézetben helyezkedett el, és erőművi termohidraulikával foglalkozott. Érdeklődése egyre inkább a számítógépes üzemzavar-elemzések irányába fordult különösen azután, hogy 16 hónapot Franciaországban töltött ösztöndíjjal.

1990-93. között Belgiumban az erőmű biztonsági elemzéseinek újraértékelésében vett részt. Az ott szerzett tapasztalatokat az ebben az időben Pakson induló AGNES projektben kamatoztatta. Hazatérése után meghatározó szerepet vállalt a projekt keretében készülő biztonsági elemzések készítésében, irányításában.

1996-2008 között az AEKI, illetve az MTA EK Termohidraulikai Laboratóriumának vezetőjeként számos fontos atomenergetikai projektben vett részt, így a teljesítménynövelés megvalósíthatósági tanulmány készítésében, a 2003-as üzemzavar értékelésében, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálati jelentés összeállításában és a paksi új blokkok megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítésében.

Az 1990.es évektől kezdve tevékenységét a nemzetközi porondon is egyre inkább számon tartják, aktív részt vállalt az EU PHARE projektekben, több OECD és NAÜ által koordinált projektben. Munkásság Wigner Jenő-díjjal ismerték el.

A kitüntetést a Magyar Tudományos Akadémia és a Paksi Atomerőmű Részvénytársaság hozta létre 1999. június 22-én. Olyan szakemberek, kutatók kaphatják, akik a magyar nukleáris energetika és fizika terén tevékenységükkel maradandót alkottak.