A TEIT új eszközt alkalmaz a lakosság tájékoztatásában

Új eszközök szolgálják a TEIT lakossági tájékoztatási feladatának teljesítését. A társulás területén lévő községekben a legfrekventáltabb helyen lévő épületek falára, elsősorban a polgármesteri hivatalok homlokzatára 200×72 centiméteres interaktív táblákat szereltek fel.

A Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás tavaly döntött a beszerzésről – mondta el dr. Bálint József elnök. A két város kivételével minden társult településre vásároltak ledes tájékoztató táblát a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból származó forrást felhasználva. A beruházás értéke közel ötmillió forint.

Géderlak, Foktő, Uszód, Dunaszentbenedek és Tengelic lakossága már 2016-tól értesülhet ily módon különböző információkról, Bátyán, Ordason, Faddon, Dunaszentgyörgyön, Gerjenben és Pusztahencsén idén szerelték fel a táblákat.

A kijelzők elsődleges célja az atomerőmű 30 km-es körzetében mért dózisteljesítmények eredményeinek megjelenítése, ezzel is segítve a lakosság informálását összhangban a TEIT lakossági tájékoztatási feladataival. A havonta frissülő adatok az atomerőmű lakossági tájékoztató központjából, valamint a TEIT saját méréseinek eredményeiből származnak. Ezen felül a települési önkormányzatok saját információt is meg tudnak osztani a lakossággal a táblák segítségével egyfajta helyi „fényújságként” használva azt. A kijelzők beépített hőmérséklet-szenzorral vannak ellátva, így az aktuális hőmérsékletet közlik.

A táblák felszerelését és üzembe helyezését a kalocsai székhelyű Syscorp Számítástechnikai és Kommunikációs Kft. munkatársai végezték, az üzemeltetés a települések feladata – tájékoztatott dr. Bálint József. A TEIT elnöke azt mondta, pozitív visszajelzéseket kaptak a táblák kihelyezése kapcsán.