Három fejezetbe foglalták a tervezett beruházásokat

Infrastruktúrafejlesztés, szolgáltatásbővítés és munkahelyteremtés, vállalkozásösztönzés területén szeretne együttműködni a kormánnyal Paks városa – tájékoztatott Szabó Péter. A polgármester sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a tervezet, amelynek elkészítését Lázár János november 7-i találkozójukon kérte, elkészült.

– November 7-én találkoztam Lázár János miniszterrel – utalt vissza Szabó Péter. Hangsúlyozta, hogy a kormány és Paks városa között készülő megállapodás célja, hogy az önkormányzat aktív szerepvállalását megerősítsék a beruházás megvalósítását célzó kormányzati gazdaságpolitika során. – Célunk, hogy az önkormányzat számára stabil és kiszámítható gazdasági feltételeket teremtsünk meg a küszöbönálló fejlesztés során – fűzte hozzá Paks polgármestere.

Három „csomagot” állított össze a városvezetés. Az egyik az infrastruktúra fejlesztése során történő együttműködést célozza és elsősorban a közművek kapacitásnövelését, azaz a víz-, szennyvíz-, villamossági és úthálózat fejlesztést, beleértve az elkerülő út megépítését. A várható demográfiai növekmény miatt szükséges kommunális fejlesztéseket és egy kedvezményes telekkialakítási programot is tartalmaz ez a fejezet.

A második részterület a szolgáltatások bővítését, fejlesztését elősegítő együttműködés. Ebbe tartozik – ahogy Szabó Péter mondta – az oktatás, nevelés feltételeinek megteremtése, azaz bölcsődei, óvodai ingatlanfejlesztés, kapacitásnövelés; a művelődés, szórakozás, sport, rekreáció feltételeinek megteremtése, valamint az egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztése – hozott példákat a város polgármestere.

E két nagy fejezetbe tartozik még a tömbbelsők felújításának folytatása, a leendő lakópark kialakításához szükséges terület megvásárlása, a volt konzervgyári terület közösségi célú hasznosításához szükséges beruházások, a gyógyászati központ és az idősek otthona bővítése, a Barátság úti rendelőintézet, illetve a Csengey Dénes Kulturális Központ és környékének felújítása. Szabó Péter példaként említette még a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola teljes körű rekonstrukcióját, hiszen – mint rávilágított – kapacitását tekintve az iskola alkalmas arra, hogy befogadja az érkező munkavállalók gyermekeit, ehhez viszont mindenképpen szükséges a felújítás.

A megállapodás-tervezet harmadik szakasza a munkahelyteremtés és vállalkozás ösztönzés terén történő együttműködést célozza Paks városa és Magyarország Kormánya között. – Szeretnék a helyi kis és középvállalkozásokat helyzetbe hozni – indokolta Szabó Péter.

A tervezetet az önkormányzat eljuttatta Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Ez képezi majd alapját annak a külön megállapodásnak, amelyet a kormány várhatóan néhány hónapon belül Pakssal köt annak érdekében, hogy a város felkészülését segítse az erőmű-beruházással kapcsolatban.