Együttműködési megállapodást írtak alá a Paksi Metszetben

Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Régészeti Tanszéke és a Paksi Városi Múzeum. A dokumentumot prof. dr. Bereczkei Tamás dékán és dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a múzeum igazgatója írták alá a Paksi Metszetben.

– Hosszú évek óta a pécsi egyetem tanszéki tanásatásaként is funkcionál a lussoniumi feltárás, de egyéb együttműködések is voltak a két intézmény között, így például konferencia és kiadvány is született már közös munkájuk eredményeként, illetve múzeumpedagógiai órára is érkeznek hallgatók a paksi múzeumba – tájékoztatott dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna. A múzeum igazgatója kiemelte, hogy régi elképzelésük vált valóra az együttműködési megállapodás aláírásával, ami további lehetőségeket ad a partnerségre az oktatás, kutatás területén.

– A lussoniumi ásatásokon a hallgatók megismerik azokat a technikákat, módszereket, ásatási ismereteket, amelyeket a munkájukban alkalmazni kell, így nem csak elméleti régészeti oktatásban részesülnek, ami fontos számunkra – mondta Prof. dr. Bereczkei Tamás dékán. Hozzátette, hogy új képzési követelményrendszer lépett életbe az elmúlt egy évben, amiben hangsúlyos, hogy több gyakorlati oktatást építsenek be a hallgatók képzésébe.

Szabó Péter, Paks polgármestere köszönőjében kiemelte, hogy örömteli a megállapodás, mert így még intenzívebb lesz az együttműködés a két intézmény között. Hozzátette, hogy az elmúlt hetekben a város önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem tárgyalássorozatot folytatott, aminek eredményeként együttműködési megállapodást fognak kötni, várhatóan valamikor a jövő év elején. A most aláírt megállapodás ennek jó előszele – fogalmazott.

A témáról bővebben olvashatnak a Paksi Hírnök december 15-én megjelenő számában.