Klasszikus blogfelület

Szerző -
Paks Város Képviselő-testülete. Fotó: Molnár Gyula
Paks Város Képviselő-testülete. Fotó: Molnár Gyula

Majd’ három tucatnyi napirendet tárgyalt idei utolsó ülésén a város képviselő-testülete. Az ülést nyitó közmeghallgatás egyetlen hozzászólója Binder Edit volt, aki amellett, hogy szorgalmazta a Petőfi és csatlakozó utcák vízelvezető árkainak lefedését, több közlekedésre vonatkozó kérdést, javaslatot tárt a városvezetők elé.

Szabó Péter polgármester válaszában emlékeztetett rá, hogy elkészült és véleményezés alatt áll a közlekedési koncepció, amely ezekkel a kérdésekkel foglalkozik. A piac elköltöztetését nem tervezi az önkormányzat, viszont felmerült egy vásárcsarnok építésének gondolata, mondta a témához fűződő kérdésre Szabó Péter.

A testület hetedjére módosította idei költségvetését keretet biztosítva a térfigyelő kamerarendszer bővítésére, korszerűsítésére, az ASE és PSE támogatására, valamint a településrendezési eszközök módosítását szolgáló összeg emelésére.

Három százalékkal növelték az önkormányzati lakások bérleti díját, 3,6 százalékról 2,2-re mérsékelték az építményadó mértékét a kis- és középvállalkozóknak tett ígérethez híven annak eredményeként, hogy a Paksi Atomerőművel sikerült megállapodást kötni 15 éves időszakra.

Kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a Liget utcában a volt borkombinát területét, mert ott a tervek szerint lakások épülnek. A határozatban kikötötték, hogy készüljön beépítési tanulmányterv. Elfogadták a Pollack Mihály utcától északra fekvő terület telepítési tanulmánytervét és beépítési tervét azzal a kitétellel, hogy megvizsgálják egy záportározó építésének szükségességét.

A testület döntése értelmében változik a hivatali struktúra, új osztályok jönnek létre, átcsoportosítások történnek annak érdekében, hogy az erőműbővítés miatt megnövekedett feladatmennyiséggel meg tudjanak birkózni. A hivatal munkájának értékelésekor – ami szintén ezen ülés témája volt – dr. Blazsek Balázs azt mondta, jövőre bizonyára egyes területeken nagyobb létszámra lesz szükség.

Szintén az atomerőmű bővítéséhez fűződő feladatokkal indokolták egy új cég, a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. létrehozását. A társaság elsősorban a kormánnyal kötendő külön megállapodásban szereplő beruházások lebonyolításáért és az így létrejött vagyontárgyak kezeléséért felel, vezetője dr. Darányi Attila lesz. A törzstökéhez szükséges 30 millió forintot a felhalmozási céltartalékból biztosítják a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú társaságnak.

Átalakítják a DC Dunakom Plusz Kft.-t zártkörűen működő részvénytársassággá. A feladat elvégzésével dr. Sárosi Józsefet bízzák meg. A 2018 februárjától új struktúrában működő céggel szemben a városvezetés elvárása, hogy a mostani színvonalon gondoskodjon a közterületek, parkok fenntartásáról, illetve versenyképessége javításával tegyen szert többletbevételre, így garantálva a munkaerő helyben tartását. A megfelelő cégstruktúra, személyi állomány és géppark kialakítása olyan megrendeléseket eredményezhet, amelyekben a helyi cégek alvállalkozóként bekapcsolódhatnak – részletezte a döntés hátterét Szabó Péter.

A képviselő-testület zárt ülésen tárgyalt a Paksi Ipari Park fejlesztésére vonatkozó előterjesztésről és a Paks Kultúrájáért kitüntetésről. Az elismerést Szeriné Hipszki Györgyinek, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium magyar tanárának ítélte egyhangú döntésével a város képviselő-testülete.

Szerző -
Fotó: www.mvm.hu
Fotó: www.mvm.hu

Az MVM OVIT Zrt. arról tájékoztatta Paks Város Polgármesteri Hivatalát, hogy a héten megkezdte a Paks-Sándorfalva és a Paks-Toponári 400 kV-os távvezeték portáloszlopok sodronyainak beszabályozását. A munkálatok során a terepen való mozgás közben a gépek taposási kárt okozhatnak az érintett ingatlanokon, amelyért annak használóját kártérítés illetheti meg. Ezen igényeket a munkálatokat vezető építésvezetőnek személyesen, telefonon (Hajnal László 0620/580-33-44) vagy levélben lehet benyújtani az MVM OVIT Zrt. címére (1158 Budapest Körvasút sor 105.).

Szerző -
Fotó: az Atomenergetikai Múzeum felvétele
Fotó: az Atomenergetikai Múzeum felvétele

Ünnepi fények és programok várták a gyerekeket az Atomenergetikai Múzeum év végi rendezvényén. Az őszi félévet záró programra a paksi általános iskolák 3. és 4. osztályos diákjait várták a múzeum munkatársai. Öt helyszínen tudományos, szórakoztató látványosságok varázsolták el a több mint 160 gyermeket. A karácsonyi fizikashow része volt a rendhagyó diótörő, aminek kapcsán a tehetetlenség fogalmát értették meg a gyerekek, és sok más fényes, hangos és narancsillatú kísérlet. A planetáriumban A két kis üveglencse című, a távcső felfedezésével kapcsolatos előadást láthatták a diákok. Robotto, vagyis Szabó Ottó kinetikus szobrai és előadása érdekes színfoltjai voltak az ünnepváró rendezvénynek. Emellett naptárhajtogatásra, érdekes fizikai eszközök kipróbálására is lehetőség volt, valamint kuglóffal és kakaóval várták a kisiskolásokat, írják a múzeum sajtóközleményében.

A múzeum idén december 20-áig tart nyitva, addig minden egyéni látogatót szeretettel várnak az intézményben egy bögre meleg teára.

Szerző -
Dr. Kereki Ferenc a budapesti sajtótájékoztatón. Fotó: Vida Tünde
Dr. Kereki Ferenc a budapesti sajtótájékoztatón. Fotó: Vida Tünde

2018-ban megnyitják a második kamrát a bátaapáti radioaktív hulladéktárolóban, az első kamra ugyanis megtelt. A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban (NRHT) új hulladék elhelyezési stratégiát alkalmaznak a jövőben, így két és félszeresére nő az adott térben elhelyezett hulladékmennyisége. Az atomerőművel közösen kidolgozott új módszer miatt az eredetileg tervezett 16 helyett 6 kamrát kell építeni, ami 18 milliárd forint megtakarítást eredményez.

Minderről dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató beszélt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóján, Budapesten. Elmondta, hogy az egyes kamrában 4833 hordónyi hulladék van, a technológiai épületben 1700. Az idén húszéves létesítmény üzemeltetési tapasztalatai jók.

Eddig vasbetonkonténerekbe helyezték a radioaktív hulladékokkal töltött hordókat, a jövőben acélkonténerekben viszik a földalatti tárolóba, a hordók közötti teret pedig radioaktív hulladékkal kevert cementpéppel töltik ki. 2017-ben elkészült második kamra geometriája is eltér az elsőtől. Az új módszert 2018-tól alkalmazzák.

A Pakson lévő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóban is új koncepciót dolgoztak ki az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzése mellett, így a korábbinál sűrűbb rácsosztásban, több elhasznált fűtelemet tudnak befogadni a kamrák, ami dr. Kereki Ferenc szavai szerint 4-5 milliárd forint költségcsökkenéssel jár.

A létesítmény húsz, máig üzembe helyezett kamrájában jelenleg 9007 kazetta van, 2017-ben befejeződött egy újabb négy kamrából álló modul építése, így lesz elegendő kapacitás az atomerőműből érkező kiégett kazetták fogadására. Évente 300 kazettát szállítanak vasúton az atomerőműből. Az idei betárolás már befejeződött. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél bevezetett C15 projekt miatt csökken az évente elhasznált fűtőelemek száma.

Fejlesztik és modernizálják az intézményi hulladékok befogadására szolgáló püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolót is. Ebben az évben fejeződött be a légtechnikai berendezések cseréje, így folytatódhat a korábban elindított biztonságnövelő program, mondta Kereki Ferenc.

Az RHK Kft. Nyugat-Mecsekben folytatott kutatási programjával kapcsolatban arról számolt be a cég vezetője, 2017 márciusában Bakonya térségében újabb kutatófúrás létesült. „A mindeddig összegyűjtött adatokból, vizsgálati eredményekből a szakemberek továbbra is arra a megállapításra jutottak, hogy a bodai agyagkő egy igen jó vízzáró képességű kőzet, mely az elmúlt évezredekben kellő stabilitást mutatott – mondta az ügyvezető. Hozzátette, cél a nagy aktivitású vagy hosszú élettartamú radioaktív hulladék végleges elhelyezésére szolgáló tároló helyének pontos meghatározása.

Az RHK Kft. különös hangsúlyt helyez tevékenységének társadalmi elfogadottságára. Négy telephelyén négy önkormányzati társulással folytat együttműködést. Rendszeresek a lakosság tájékoztatását szolgáló közös programok, mondta Honti Gabriella. Az RHK Kft. kommunikációs vezetője arról is tájékoztatott, hogy a kétévente esedékes közvélemény-kutatások éppen most zajlik. Az eddigi eredmények büszkeségre adnak okot, hazánkban példaértékű a radioaktív hulladékok elhelyezését szolgáló tevékenység ismertsége és elfogadottsága – vázolta Honti Gabriella.

Szerző -
Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum igazgatója és Prof. Dr. Bereczkei Tamás, a PTE BTK dékánja. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum igazgatója és Prof. Dr. Bereczkei Tamás, a PTE BTK dékánja. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Régészeti Tanszéke és a Paksi Városi Múzeum. A dokumentumot prof. dr. Bereczkei Tamás dékán és dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a múzeum igazgatója írták alá a Paksi Metszetben.

– Hosszú évek óta a pécsi egyetem tanszéki tanásatásaként is funkcionál a lussoniumi feltárás, de egyéb együttműködések is voltak a két intézmény között, így például konferencia és kiadvány is született már közös munkájuk eredményeként, illetve múzeumpedagógiai órára is érkeznek hallgatók a paksi múzeumba – tájékoztatott dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna. A múzeum igazgatója kiemelte, hogy régi elképzelésük vált valóra az együttműködési megállapodás aláírásával, ami további lehetőségeket ad a partnerségre az oktatás, kutatás területén.

– A lussoniumi ásatásokon a hallgatók megismerik azokat a technikákat, módszereket, ásatási ismereteket, amelyeket a munkájukban alkalmazni kell, így nem csak elméleti régészeti oktatásban részesülnek, ami fontos számunkra – mondta Prof. dr. Bereczkei Tamás dékán. Hozzátette, hogy új képzési követelményrendszer lépett életbe az elmúlt egy évben, amiben hangsúlyos, hogy több gyakorlati oktatást építsenek be a hallgatók képzésébe.

Szabó Péter, Paks polgármestere köszönőjében kiemelte, hogy örömteli a megállapodás, mert így még intenzívebb lesz az együttműködés a két intézmény között. Hozzátette, hogy az elmúlt hetekben a város önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem tárgyalássorozatot folytatott, aminek eredményeként együttműködési megállapodást fognak kötni, várhatóan valamikor a jövő év elején. A most aláírt megállapodás ennek jó előszele – fogalmazott.

A témáról bővebben olvashatnak a Paksi Hírnök december 15-én megjelenő számában.

Szerző -
Az Adventi Bazár tartalmas ráhangolódást kínál az ünnepre. Fotó: Aranyhal Waldorf Óvoda és Iskola
Az Adventi Bazár tartalmas ráhangolódást kínál az ünnepre. Fotó: Aranyhal Waldorf Óvoda és Iskola

Adventi Bazár elnevezésű rendezvényére várja az érdeklődőket az Aranyhal Waldorf Óvoda és Iskola december 10-én Dunakömlődön, a Béke utca 13. sz. alatt.

A mozgásterem a pedagógusok és diákok adventi kórusának, illetve a diákok körjátékának ad helyet 9.30-tól. Az iskola épületében 10-től 13 óráig kézműves programok, teaház, büfé, kézműves portékák vására szerepel a kínálatban. Az óvodaépületben 10.15-től 10.30-ig körjáték lesz, 11 órától zenés program gyerekeknek és felnőtteknek 11.20-ig, 11 órától mesével várják a családokat negyed órában, 12 órától ismét zenés program lesz gyerekeknek és felnőtteknek, aki pedig az első meséről lemaradt volna,  12.30-tól pótolhatja. A programot 13 órakor közös adventi gyertyagyújtással zárják a mozgásteremben.

További információkat a rendezvényről itt találnak az érdeklődők.

Szerző -
Nepp József. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Nepp József. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A 95 éves Nepp Józsefet, Szepi bácsit köszöntötte a város önkormányzatának képviseletében Kovács Sándor alpolgármester, aki Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is átadta az ünnepeltnek. Szepi bácsi Pakson született, a Hunyadi utcában lakott testvéreivel és szüleivel. Először magángazdálkodó volt, majd termelőszövetkezetben dolgozott, onnan vonult nyugállományba. Felesége halála óta egyedül él, szívesen olvas, kertészkedik. Két gyermeke, négy unokája és két dédunokája van, akik gyakran meglátogatják. Szepi bácsi életéről hosszabban olvashatnak a Paksi Hírnök december 15-én megjelenő számában.

Szerző -
Leber Ferenc a Roszatom murmanszki leányvállalatánál. Fotó: Magánarchívum
Leber Ferenc a Roszatom murmanszki leányvállalatánál. Fotó: Magánarchívum

A sok szakmai tapasztalat mellett rengeteg új élményt jelentett Leber Ferenc számára az a két hét, amelyet a WANO vizsgáló csoportjának tagjaként Murmanszkban, a Roszatom atomjégtörőket üzemeltető Atomflott leányvállalatánál töltött. A Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatói kabinetvezetője mellett még egy paksi szakember vett részt a munkában. Tóth János, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatói tanácsadója – aki az elmúlt két évben a WANO Moszkvai Központ elnöki pozícióját is betöltötte – a második héten kapcsolódott be a munkába. Ö a WANO Moszkvai Központ menedzsmentjét illetve a WANO tagságot képviselve a vizsgáló szakemberek munkáját és az eredmények szakszerűségét ellenőrizte és támogatta a csoportot a vizsgálati jelentés összeállításában.

A WANO az atomerőmű üzemeltetők világszövetsége. Az, hogy a Paks II. Zrt. tavaly óta teljes tagja a szervezetnek, az ebben a szakmában természetes, mert egy atomerőmű teljes életciklusa alatt – azaz építésre vonatkozó döntéstől a leszerelésig – nagy figyelmet kell szentelni a nukleáris biztonságnak. A WANO a tagvállalatok kérésére partneri vizsgálatokat végez, illetve ennek speciális változatát az úgynevezett corporate peer review-t, amely a fukusimai baleset tanulságai nyomán született meg.

Leber Ferenc azt mondta, egyik tanulság az volt, hogy megfelelő biztonságtudatosságra van szükség az anyavállalatnál is, a tulajdonló vállalat és nukleáris létesítményei – jelen esetben az atommeghajtású jégtörők  – között, nem a gazdasági érdeknek, hanem a nukleáris biztonságnak kell lennie az elsődleges szempontnak. A WANO felismerve, hogy erre szervezett módon kell a tagvállalatokat felkészíteni és a felkészülést ellenőrizni, missziókat szervez tagjainál.

Egy ilyen zajlott a Roszatomhoz tartozó Atomflottnál. A kéthetes munka során az említett kapcsolat megfelelőségét vizsgálták helyszíni szemlék, interjúk során. A vizsgálók személyes benyomásokat szerezhettek a belső biztonsági kultúráról, és célirányos kérdések segítségével tárták fel, hogy a nukleáris biztonság biztosításához a leányvállalat minden támogatást megkap-e.

A vizsgálat orosz nyelven zajlott szlovák, magyar, francia és orosz szakemberek részvételével. Leber Ferenc az eredményről nem beszélhetett, mert a jelentések az adott cég menedzsmentjének készülnek, nem publikusak, benyomásait viszont szívesen megosztotta lapunkkal a különleges helyen végzett munkáról.

– A vizsgálat ideje alatt meg tudtunk ismerkedni a cég belső világával, a mozgatórúgókkal. Nagyon érdekes volt tapasztalni a tengerészek gondolkodását, értékeit, azt, hogy mennyire összetartó csapat – fogalmazott. Elmondta, hogy jelenleg hat aktív atommeghajtású jégtörő dolgozik, de már készülnek az újgenerációs hajók, mivel nagyon felfutóban van ez a tevékenység. Az üzemből már kivont Lenin atomjégtörő a murmanszki kikötőben horgonyoz és mint múzeumhajó várja a turistákat.

Egyes hajók a tengeren teljesítenek szolgálatot, míg mások az északi nagy folyók torkolatában törik a jeget, hogy a nyersanyagszállításhoz biztosítsák az útvonalat. Alkalmaznak más meghajtású jégtörőket is, de azok ellátása bonyolult, hiszen vagy a szállított üzemanyagból használnak, vagy egy ellátóhajó gondoskodik róluk. Ezzel szemben az atomjégtörő üzemanyag töltete négy évig működik, így lényegesen olcsóbb, mint annak a dízelüzemanyagnak az ára, amit elhasználna ez idő alatt.

A hajók akár négy évig kint lehetnének terepen, de az átlagos kint létük egy év. Eközben a személyzetet négyhavonta cserélik többnyire légi úton. Habár az Atomflott olyan, mint egy félkatonai szervezet, egyik hajója nyári időszakban folyamatosan turistákat hord az Északi-sarkra. Idén öt expedíciót folytattak le, amelyre a legolcsóbb jegy 15 ezer euróba kerül. A vizsgálók munkájuk során látták a jégtörőn e célból utólag kialakított úszómedencét, sportpályát, bárokat – számolt be Leber Ferenc, akinek – lévén műszaki érdeklődésű – roppant nagy élmény volt látni az egyik jégtörőt a szárazdokkban, állni a négyméteres hajócsavarok, a 160 méteres hajótest alatt, amelynek belsejében egy atomreaktor van elhelyezve.

Szerző -
A Paksi Kertbarátok Egyesülete készített betlehemet az adventi udvar programra. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A Paksi Kertbarátok Egyesülete készített betlehemet az adventi udvar programra. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az adventi udvar eredeti programja szerint december 12-én a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai léptek volna fel, előadásuk időpontját azonban egy tanulmányi verseny miatt módosítani kellett. A Városháza előtti adventi udvar programja a következőképpen alakul:

december 11. (hétfő) 17.00 – Paksi Városi Vegyeskar
december 12. (kedd) 17.00 – Cseke Klári és a Kvint Stúdió
december 13. (szerda) 17.00 – fényfestés
december 14. (csütörtök) 17.00 – Balogh Antal Katolikus Ált. Isk. és Gimnázium betlehemes műsora
december 15. (péntek) 17.30 – Pál Dénes

Szerző -
Paksi Polgármesteri Hivatal. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Paksi Polgármesteri Hivatal. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Szünetel az ügyfélfogadás a két ünnep között a Paksi Polgármesteri Hivatalban. Paks Város Önkormányzatának képviselő-testülete önkormányzati rendeletével a Paksi Polgármesteri Hivatal idei munkarendjében december 27-től december 29-ig igazgatási szünetet rendelt el.

Az igazgatási szünet alatt nem lesz ügyfélfogadás, a Polgármesteri Hivatal zárva lesz. Halaszthatatlan esetben a 75/830-500 ügyeleti telefonszám hívható ügyfélfogadási időben.

Szerző -
Hungarokarma. Fotó: Schmidt Ferenc/archív
Hungarokarma. Fotó: Schmidt Ferenc/archív

Kézdivásárhelyen, a Rockkarácsony elnevezésű fesztiválon mutatja be első nagylemezét a paksi Hungarokarma zenekar, régebbi dalai közé fűzve az újakat. A koncerten egy direkt erre az alkalomra írt ballada, az Egy érzés című daluk is elhangzik.

Az idei a nyolcadik fesztivál, a Hungarokarma a koncertsorozat zárásaként lép majd színpadra. A most decemberben megjelenő lemezükön hallható tíz dalon kívül régebbi szerzeményeiket is eljátsszák, valamint kifejezetten a Rockkarácsonyra szerzett, Egy érzés című, vadonatúj dalukat is bemutatják. A zenekar énekese, Herman Gábor tájékoztatása szerint ezen a lassú, érzelmes dalon nagyon sokat dolgoztak, hiszen néhány hónap alatt kellett teljesen összeállnia úgy, hogy a megszokott módon, itthoni koncertközönség előtt nem mutathatták meg, „nem járathatták be” a nótát. A bónuszdalt a későbbiekben természetesen megjelentetik majd.

A zenekar fontosnak tartja, hogy a határon túli magyarok is megismerhessék a dalaikat, ezért örültek a felkérésnek, hogy Erdélybe utazzanak az ünnepek előtt. A Hunagrokarma december 23-án éjfélkor csap a húrok közé a kétnapos fesztivál keretében.

A Hungarokarma kizárólag saját dalokat játszik, témát a mai magyar élethelyzetekből merítenek, gyakran csempészve társadalomkritikát a sorok közé. Innen ered a zenekar neve is: Hungaro-karma azaz magyar sorskényszer. Zenéjükben a rock műfaj különböző elemei keverednek, ők karmabilly-rocknak nevezik a stílust. 2016 tavaszán szerzői kiadásban adták ki második maxijukat, amelynek címe Hungarokarma. Az album egyik dalához videoklip is készült, ami népszerű az internetes videolejátszókon és tv-csatornákon is megtekinthető. Az együttes az elmúlt években több városban, számos fesztiválon, valamint motoros találkozókon, falunapokon is fellépet, írják.

Betonszív címet viselő nagylemezük CD-n több helyütt és internetes zeneáruházakban is megvásárolható az ünnepek előtt, valamint streamelhető is.

Szerző -
A kép illusztráció. Fotó: Pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: Pixabay.com

Idén is ellátogat a Mikulás a Paks Centrum Üzletsor Mikulás partijára, mégpedig december 8-án. Ezen a napon a Dózsa György úti üzletsoron, a könyvtártól az áruházig, kellemes hangulatú zene szól majd, a résztvevő kereskedők forralt bort, teát, zsíros kenyeret, pogácsát kínálnak, emellett kedvezményekkel és meghosszabbított nyitva tartással várják a lakosságot. A gyerekeket rajzversenyre invitálják és a Mikulás, valamint a gyerekek segítségével szeretnének Mikulás-vonatot létrehozni. Aki legalább 500 forint értékben vásárol sorsoláson vesz részt és ajándékkosarat nyerhet. A programról bővebb információt a Paks Centrum Üzletsor Facebook-oldalán találnak az érdeklődők. Az adventi forgatag 16-tól 20 óráig tart.

Szerző -
Csámpát jelölték ki egy naperőmű helyszínéül. Fotó: Pixabay
Csámpát jelölték ki egy naperőmű helyszínéül. Fotó: Pixabay

Európai Uniós forrásból épít a kormány naperőművet Pakson. A napi.hu írt arról, hogy az Oroszlányba tervezett naperőmű Pakson épül meg. A kormány döntése a Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány idén augusztusban határozott arról, hogy az uniós Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből, 3 milliárd 144 millió forintért naperőművet épít. Az akkor megjelölt helyszín Oroszlány volt, a helyszínt december 4-i döntésével tette át a kormány Paksra.

A döntés értelmében a város délnyugati részén, Csámpa területén épül meg a naperőmű. A beruházó az eredeti terveknek megfelelően az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.

A napi.hu azt írja, hogy a projekt keretében 73 920 darab napelemet és 462 invertert (ez készít a napelemek termelte egyenáramból váltóáramot) szerelnek fel. Az erőmű évi 20 millió 748 ezer kWh villamos energiát állít elő.

Szerző -
Vincze Erika. Fotó: Magánarchívum
Vincze Erika. Fotó: Magánarchívum

Év végéig látható Vincze Erika alkotása San Franciscóban, a Public Library Skylight Gallery-ben. A paksi kalligráfus, tipográfus képei ott vannak a moszkvai Kortárs Kalligráfia Múzeumban is.

A San Franciscóban bemutatott kép címe Ambrosian, ami egy íráskép Bocskay György szépséges betűivel, forrása a Magyar Országos Levéltár, Oláh Miklósnak 1558-ban, I. Ferdinánd által kiadott címereslevél, első írásos oldal, és Saint Nicetas Te Deum című himnuszával. Vincze Erika azt mondta, kitüntetés számára, hogy Public Library Skylight Gallery-ben állíthatta ki munkáját egyedüli magyarként. A kiállított munkák itt láthatóak.

A Ziya Art Multicultural Center Calligraphies in Conversation című pályázatán többek között Amerika, Németország, Kanada, Irán, Japán, Hong Kong, Franciaország, Ausztrália, Katar, Peru, Korea, Egyiptom, Izrael, Finnország és India nemzetközi hírű kalligráfusai és képzőművészei szerepeltek.

Az is igen nagy öröm, hogy újabb képek kerültek Paksról a kortárs múzeum állandó gyűjteményébe – fogalmazott Vincze Erika. Elmondta, hogy Moszkvában a For Life című pályázaton 60 országból 150 művész alkotását választották ki.

– Moszkvában három alkotással tisztelgek a két világhírű magyar kalligráfus és tipográfus elődnek – mondta. Hozzáfűzve, szándéka szerint a kalligráfiák ráirányítják a figyelmet a XVI−XVII. századi két művészre. A művek címe: Mira calligraphiae I−II. (Hommage à Georg Bocskay) és Retractatio (In remembrance of Miklós M. Tótfalusi Kis).

Erika azt mesélte, hogy Bocskay után 455 évvel különleges kíváncsiságot érezve választotta ki a legszebb, ám egyben legbonyolultabb kalligráfiát. Maga próbálta elkészíteni a munkához használt madártollat, ami szinte lehetetlen küldetésnek tűnt, de szeretett volna időben is nagyot utazni és megismerni azt a képességet, ami a csodált kalligráfus birtokában volt, ezért nem adta fel. A „kiábrándító valóság” mégis akkor érte, amikor az eredeti kézirat láthatását kérte. –Hosszú levelezés után és még több érvelés árán engedélyezték a megtekintést, de az összevetésére már nem kaptam újabb láthatást – engedett betekintést a munka nehézségeibe.

Szerző -
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

Értékeink birodalmában címmel táncszínházi előadást tart a Csillag Show-tánc Egyesület december 10-én 15 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központban. Az idén a paksi mentősök munkáját kívánják támogatni. A jegy ára 1000 forint, de a lehetőségekhez mérten azoknak is biztosítanak belépőt, akik nem engedhetik meg maguknak a támogatást. Jegyet a 30/360-20-75-ös telefonszámon lehet igényelni, illetve további információt is ezen az elérhetőségen kaphatnak az érdeklődők.

Szerző -
A Harmóniában a természettel kollekció. Fotó: Lévai Zsolt
A Harmóniában a természettel kollekció. Fotó: Lévai Zsolt

Czakó Balázs tájfotóit „applikálta” alkalmi ruhákra Juhász Szilvia, az így elkészült kollekcióval debütált, mint ruhatervező. A Harmóniában a természettel című kollekció nagy sikert aratott a Budapest Fashion Weeken.

Harminc éve dolgozik varrónőként, így nap, mint nap készít egyedi tervezésű ruhákat Juhász Szilvia. Komplett kollekcióval mostanáig nem mutatkozott be, de amikor érkezett egy erre vonatkozó felkérés, élt a lehetőséggel.

A Budapest Fashion Weeken magyar és külföldi tervezők, köztük kezdők is, mutatják be új kollekcióikat. Novemberben tizenhárom divattervező vonultatta fel legújabb modelljeit. A háromnapos esemény egyik napján ahelyett, hogy kezdőként nyitotta volna a sort, Szilvi volt az utolsóként bemutatkozó tervező. Alkalmi ruháit nagy figyelem övezte, s ez mostanáig is tart.

A bemutató óta égnek a vonalak, hol interjúra, hol divatbemutatóra hívják, de érkeznek megrendelések is. Ahogy Juhász Szilvia és a ruhákon látható természetfotók készítője, a Tolnán élő Czakó Balázs mondja, még felocsúdni sem volt idejük, de terveik már szépen körvonalazódnak. Továbbra is szeretnének Czakó-fotográfiákkal díszített, prémium kategóriás, egyedi ruhákat készíteni, amelyekhez a képek történetéről szóló leírást is megkapja a megrendelő.

Az innovatív, egyedi kollekció egy hirtelen ötlettől vezérelve született, amikor Szilvia megkapta a felkérést a bemutatkozásra. Ismerte Czakó Balázs fotóit, hiszen többször szerepeltek a National Geographic hazai, illetve nemzetközi válogatásaiban, nyerték el A hónap képe címet. Balázsban már korábban felvetődött az ötlet, hogy ruhákat kellene készíteni képei felhasználásával, de egyedül pólóig, pulóverig jutott. Az, hogy alkalmi ruhákat álmodott bele egy paksi tervező, újdonság – mondja a fotós. Magyarországon ilyent még senki nem csinált, de külföldi példáról sem tudnak.

Az első darab egy Tolnán készült fotó felhasználásával született meg. – Megnéztem a képet és már láttam benne a ruhát, tudtam, hogy a horizontnak deréktájra kell esnie – mesélte Szilvia a Tükröm, tükröm című képről, s az abból született ruháról. Szilvi biztos kézzel nyúlt a képekhez, így olyan kollekció született, ami jól tükrözi a fotós ízlését, négy közülük Tolnán készült, kettő a Balatonon, kettő Izlandon, egy pedig, az Égszakadás, a viharos eget adja vissza, Balázs egyik kedvenc témája ugyanis a vihar.

Hiába ez volt az első alkalom, Szilvi derekasan helyt állt a bemutatón. Koránt sem jellemző, de az ő általa készített ruhákhoz hozzá sem kellett nyúlni, mintha a modellekre öntötték volna. Ebben – mint mesélte – komoly szerep jutott Papp Verának, aki a bemutatóhoz készült prospektus modellje volt és kitűnő „próbababa” is, hiszen pontosan azokkal a paraméterekkel rendelkezik, amilyenre a ruhákat kellett készíteni. A kollekció minden darabjához egyedi ékszer készült, ezek a szintén paksi Wolf Henriett munkái.

Juhász Szilvia és Czakó Balázs elárulták, hogy már készülnek az újabb darabok, amelyek közül néhányat rövidesen Pakson is lehet látni, de a Harmóniában a természettel kollekció várhatóan átlépi az ország határait is, mert már külföldről is kaptak felkérést a bemutatására.

Szerző -
Cirjenics Miklós. Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság
Cirjenics Miklós. Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

Az ASE két versenyzője, Pupp Réka és Cirjenics Miklós indult a Tokiói Grand Slam-versenyen. Pupp Réka erőnyerőként kezdett, majd egy japán versenyző következett, aki hosszabbításban legyőzte az ASE sportolóját. Cirjenics Miklós sorsolása kicsit kedvezőbben alakult. Cseh, majd japán, aztán portugál ellenfelet győzött le, a dél-koreai Cso állította meg. A bronzmeccsen osztrák ellenfelét legyőzve ismét dobogóra állhatott az Atomerőmű SE kiválósága, írják az Atomerőmű SE honlapján, ahol további részleteket olvashatnak.