Klasszikus blogfelület

Szerző -
Városháza Fotó: Paksi Hírnök archív
Városháza Fotó: Paksi Hírnök archív

A Városháza nagytermében tartják meg az október 23-i 15 órakor kezdődő városi megemlékezést az esős időjárás miatt. Ünnepi beszédet mond Bana János, Paks alpolgármestere. A megemlékezésen közreműködik Tisza Veronika, Cseke Klára és a Kvint Stúdió növendékei, valamint a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai. Az ünnepség zárásaként koszorúznak az emlékműnél.

Este 17 órára változatlanul a Csengey kulturális központba várják a lakosságot, ahol Szabó Péter, Paks polgármestere mond beszédet, átadják a Díszpolgári címet és a Pro Urbe díjat, megtartják a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjkiosztóját, majd 18 órától ünnepi műsor következik a Paksi Vak Bottyán Gimnázium előadásában. Az esten Bagdy László tanácsnok mond pohárköszöntőt.

Szerző -
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

91:86-ra kikapott az Atomerőmű SE kosárlabdacsapata a Szolnoki Olaj KK ellen, idegenben, az alapszakasz ötödik fordulójában. Ahogy az ASE honlapján írják: Allen extrája is kevés volt az Olaj ellen, de így is maximális dicséret illeti a csapatot. Részletes összefoglalót itt olvashatnak. A mérkőzést október 22-én 17.30-tól vetíti a TelePaks.

Szerző -
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com/mermyhh
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com/mermyhh

Döntetlent játszott a Paksi FC a Mezőkövesd Zsóry FC ellen a 2017/18-as labdarúgó-bajnokság tizenharmadik fordulójában, hazai pályán. Paksi FC – Zsóry FC 1:1. A paksiak gólját Simon Ádám szerezte a mérkőzés 17. percében. Bővebb összefoglalóért ide kattintsanak. A meccset október 24-én 17.30-tól felvételről adja a TelePaks.

Szerző -
Akciónapot tartott a Munkáspárt Pakson. Fotó: TelePaks
Akciónapot tartott a Munkáspárt Pakson. Fotó: TelePaks

– A Munkáspárt szeretné elérni, hogy a minimálbér nettó 200 ezer forint legyen, a minimálnyugdíj pedig 100 ezer, amiből már tisztességesen meg lehetne élni. Ennek megvalósulásához azonban az emberek összefogására lenne szükség: sztrájkot hirdetni, a Munkáspárt mellé állni, mert ebben az országos akcióban csak a Munkáspárt áll az emberek mellett – mondta el Szarka Sándor, a Magyar Munkáspárt tagja, a paksi piactéren tartott akciónapjuk keretében.

Tőkés társadalomban, kapitalizmusban élünk. Ez azt jelenti, hogy a gyár, a cég, a munkahely nem a miénk. A minimálbér folyamatos emelését ki kell kényszeríteni a tőkés államtól, az Európai Bérunió követelés jogos. Egyenlő munkáért, egyenlő bért kapjon a munkás Európában, Londontól Budapestig, Hegyeshalomtól Záhonyig – hangsúlyozza kiadványaiban is a Magyar Munkáspárt.

– Minden az erőviszonyokon múlik. Ha a dolgozó erősebb lesz, akkor képes lesz magának magasabb béreket, nyugdíjakat kiharcolni – emelte ki Szarka Sándor. A Magyar Munkáspárt a 2018-as országgyűlési választásokig folyamatosan tart hasonló akciókat. Céljuk a parlamentbe jutás, ahol szándékuk szerint a lehető legjobban, a mostani döntéshozó pártoknál lényegesen jobban képviselnék a magyar emberek érdekeit.

Szerző -
Paksi Képtár. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök
Paksi Képtár. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

A Paksi Képtár idén is meghirdeti a munkahelyi közösségeknek és baráti társaságoknak szóló programját, amit előzetes egyeztetés alapján tudnak megtartani, de nem kizárólag ebédidőben.

A Paksi Képtár különös figyelmet fordít arra, hogy minden korosztálynak lehetőséget biztosítson a kortárs képzőművészet értéséhez, befogadásához, segítséget nyújtson az alkotásokhoz fűződő pozitív élményszerzéshez.

A tavaly elindított, elsősorban felnőtteknek szóló, Művészet ebédidőben című programjuk célja is az, hogy olyan múzeumi programot szervezzenek munkahelyi kollektívák, civil szervezetek, baráti közösségek számára, aminek segítségével közelebb hozhatják őket a kortárs képzőművészethez.

A kilencven perces foglalkozás során megismerkedhetnek a résztvevők az intézmény múltjával és jelenével, bepillantást nyerhetnek a képtár gyűjteményébe és megtekinthetik az aktuális kiállítást. A tárlatvezetést és kötetlen beszélgetést követően maguk is kipróbálhatnak egy-egy képzőművészeti technikát.

Az előzetes egyeztetésre a gyermekeknek tervezett múzeumpedagógiai programok miatt van szükség. Jelentkezni Göttinger Eszter irodavezető, múzeumpedagógusnál, illetve Stadler Krisztina múzeumpedagógusnál lehet a 75/830 284, vagy a 20/883-02-84-es telefonszámon. A program ingyenes.

Szerző -
Csengey Dénes Kulturális Központ. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Csengey Dénes Kulturális Központ. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Új sorozatot indítanak UTCAnevek, utcák-NEVEK címmel a Csengey Dénes Kulturális Központban. A szervezők kiemelt célja, hogy a lakosság megismerje a neves történelmi, irodalmi személyekről elnevezett paksi utcák, illetve a híres magyarokról elnevezett helyi intézmények névadóját kicsit másképp, rendhagyó módon.

A Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársai elsőként a Deák Ferenc utcai lakóit, és minden érdeklődőt várnak október 25-én 18 órára a kulturális központ nagyklubjába. Az előadást Szabó Péter polgármester ajánlja az érdeklődők figyelmébe, az előadó Nagy Géza történész, témája: „Magyarország idegen érdekek vontatókötelére akasztatik…” Ki- vagy megegyezés? – 1867. – külön kiemelve Deák Ferenc történelemformáló személyiségét.

A szervezők arra kérik a hallgatóságot, hogy amennyiben van a birtokukban fotó, vagy más dokumentum a Deák Ferenc – egykori Sztálin – utcáról, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskoláról, életképek egykori mindennapjairól, vigyék magukkal az estre. A Régi Paks Facebook-oldal szerkesztője a helyszínen digitalizálja ezeket.

A résztvevők között egy páros belépőt sorsolnak ki az Erkel-bérlet első előadására. Novemberben a 200 éve született Arany Jánosról tartanak előadást nem csupán az Arany János utcaiaknak, decemberben pedig József Attila rendhagyó életútjának bemutatásával folytatódik a programsorozat.

Szerző -
Ledneczki Veronika Bonnie nyergében. Fotó: magánarchívum
Ledneczki Veronika Bonnie nyergében. Fotó: magánarchívum

Európa-bajnok lett trail senior open és trail green open versenyszámokban az Appaloosa Európa Bajnokságon Ledneczki Veronika, a Csámpai Fenyves Lovastanya – Western Ranch versenyzője. A western pleasure senior open kategóriában ötödik, a hunter under saddle open versenyszámban pedig hatodik helyen végzett a csehországi Zduchovice-ben rendezett EB-n, amelyen hét nemzet képviselői között egyedüli magyar induló volt.

A senior open a legmagasabb kategória, ahol profik is indulhatnak. A mostani nagyon erős mezőny volt – mondta el Vera. A másik kategóriában viszont csak olyan lóval lehet rajthoz állni, amelyik még nem ért el tíz „appaloosa pontot”. Mivel lova, Bonnie – hivatalosan DS Chinese Girl – először mutatkozott be nemzetközi színtéren, esetükben ez nem jelentett akadályt.

-Nagyon jó állapotban volt a lovam, teljesen rám tudott koncentrálni, nagyon készséges volt – mesélte. Nem titkolta, reménykedett a jó eredményben, csupán egy svájci színekben induló, kiváló trénerként ismert, többszörös Európa-bajnok német lovastól tartott igazán. Két bíró valóban Arne Kühnt hozta ki győztesnek, a másik kettő viszont a magyar lányt, így az összpontszám döntött és Vera másfél ponttal megelőzve Európa-bajnok lett. Nem sokkal később ismét neki szólt a magyar himnusz, trail green openben is ő teljesítette legjobban a pályát.

Az idén kilencéves kancát eredetileg az öccsének vették 2012-ben, de kiderült, hogy nem azokban a számokban erős, amelyekben Laci versenyez, így lett Veráé. Ő viszont nagyon jól összehangolódott a Bonnie-val, habár – mint jellemezte – igazi művészlélek és roppant szeszélyes. Ennek ellenére az országos versenyeken kezdetektől kiemelkedően szerepelnek, 2014-ben és idén is országos bajnokok lettek trail-ben. Mivel a ló egész évben nagyon kiegyensúlyozottan teljesített, és „eléggé kilógott a magyar mezőnyből”, apjával, aki edzője is, elérkezettnek látták az időt, hogy nemzetközi porondra lépjenek. Ehhez az is kellett, hogy a versenyt áttegyék Achenből Csehországba, így az földrajzilag és anyagilag is elérhetővé vált.

Vera 2007 óta vesz részt versenyeken, jelenleg a Kaposváron tanul, rövidesen lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök lesz, a féléves munkagyakorlatát külföldön szeretné tölteni. Azt mondja, az, hogy ő beleszületett ebbe a miliőbe, kimondhatatlan előnyt jelent számára, hiszen terve, hogy ezen a téren dolgozzon majd. Szeretne versenyezni, lovakat, lovasokat versenyekre felkészíteni.

Szerző -
Szabó Péter Paks polgármestere. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Szabó Péter Paks polgármestere. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Újabb ügyfélbarát szolgáltatást vezetett be az ügyintézésben a Paksi Polgármesteri Hivatal – tájékoztatott Szabó Péter. A polgármester elmondta, az elektronikus közigazgatás bevezetésének egyik első lépése volt, hogy a város nyáron megújult honlapján elérhetővé váltak a lakosságot érintő útfelújítások tervei, a pályázati kiírások, a jelentkezéshez szükséges adatlapok, valamint most már a képviselőtestület üléseinek anyaga is megtekinthető a paks.hu oldalon.

A hivatal most egy ügyfélbarát program alkalmazásával újabb lépést tett az e-közigazgatás további kiterjesztéséhez: a város honlapján megjelenő felületen keresztül foglalhatnak időpontot az ügyfelek, így nincsen már szükség arra, hogy telefonon vagy személyesen egyeztessenek, hanem kényelmesen, otthonukból is megtehetik – mondta Szabó Péter polgármester, hozzátéve, hogy ez a hivatal dolgozóinak munkáját is megkönnyíti.

A polgármester azt is elmondta, hogy a változás egyelőre az igazgatási osztályt – kiemelten az anyakönyvvezetést – érinti. Itt többek között a működési engedéllyel, a hatósági bizonyítvánnyal kapcsolatos teendők intézhetők, de itt adják ki az igazolást a felsőoktatásban nyújtott szociális támogatáshoz és az élettársi kapcsolat elismeréséhez, valamint a hulladékszállítási kedvezményhez is. Itt kell jelentkezni birtokháborítási ügyekben, a talált tárgyakkal és az állampolgársággal összefüggő ügyekben, valamint ide tartoznak a születéssel és az elhalálozással kapcsolatos elintéznivalók is.

Az időpontfoglaláshoz regisztrálni kell a www.paks.hu honlapon. Ezt a hivatal fülre kattintva, majd az ügyintézés – időpontfoglalás menüpontot választva tudják megtenni, a regisztrációhoz nevet, e-mail címet, valamint telefonszámot kell megadni, utóbbira a kapcsolattartáshoz lehet szükség. A lefoglalt időpontra érkező ügyfélnek az információs pultnál kell jelentkezni. A rendszer 30 percet szán egy ügyfélre, és 10 perc késést tud tolerálni.

Szabó Péter polgármester úgy tájékoztatott, hogy a tervek szerint januártól fokozatosan kiterjesztik ezt a lehetőséget a hivatal más osztályaira is.

Szerző -
Tell Edit, a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszönti a megjelenteket a Tuba János vers- és prózamondó versenyen. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Tell Edit, a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszönti a megjelenteket a Tuba János vers- és prózamondó versenyen. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából Paks önkormányzata és a Csengey Dénes Kulturális Központ programsorozatra várja a lakosságot. Az emlékhét október 16-án kezdődött és 23-án zárul. A programsorozat egyik elemeként Tuba János vers- és prózamondó versenyt tartottak a kulturális központban általános iskolásoknak, középiskolásoknak és felnőtteknek.

Arany minősítést kapott Kern Balázs, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola tanulója, Árki Virág, a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 12. osztályos diákja, Bacsa Mária Kata, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium 12. osztályos diákja és Gáspár Gyula. Ezüst minősítést vehetett át Farkas János, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából, Kosaras Boglárka, a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 8. osztályosa, Bóka Tamás, aki szintén a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákja és 11. osztályos, valamint Hernek Tiborné. Bronz minősítést ért el Wahl János, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából, Bóna Kinga, a Paksi Bezerédj Általános Iskolából, valamint Varga Sándorné.

Két különdíjat is átadtak mégpedig Bacsa Mária Katának, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium 12. osztályos diákjának és Varga Sándornénak. Gutai István, a zsűri elnöke könyvjutalmat adott át Gáspár Gyulának és Hernek Tibornénak.

Az emlékhét keretében október 19-én 18 órakor kiállítást nyitnak meg a Csengey kulturális központ helyi és kistérségi alkotóknak kiírt pályázatára beküldött munkákból. A tárlatot Tell Edit a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ajánlja a közönség figyelmébe, a megnyitón közreműködik Gáspár Gyula.

Az ünnepi programsorozat október 23-án zárul a városi megemlékezéssel, aminek részletes programjáról ide kattintva tájékozódhatnak.

Szerző -
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

Korábban hírt adtunk arról, hogy csapadékcsatorna építése miatt teljes pályás útlezárásra kell számítani Pakson, a Rákóczi utcában a Zrínyi utcai kereszteződésnél. A munkálatok miatt a Kápolna utca felől zsákutcává vált a Zrínyi utca is. A forgalomkorlátozás ideje megváltozott, november 4-ig tarthat.

Aszfaltmarási munkálatok miatt már az elmúlt héten is forgalomkorlátozásra kellett számítani Pakson, a Györkönyi utcában. A félpályás útlezárások mellett időnként 10-15 perces teljes pályás útlezárás is előfordulhat október 19-én és 20-án.

Szerző -
Kovács Sándor alpolgármester. Fotó: Vida Tünde
Kovács Sándor alpolgármester. Fotó: Vida Tünde

Szabó Péter polgármester előterjesztésére, titkos szavazással alpolgármesterré választotta Kovács Sándort a képviselő-testület október 18-i ülésén. Újabb 1,2 milliárd forinttal nőtt a költségvetési főösszeg, ennek felhasználásáról, a jövő évi költségvetési koncepcióról, a Protheus Holding Zrt. átalakításáról, a helyi építési szabályzat módosításáról, valamint városi kitüntetések odaítéléséről is döntöttek a képviselők.

Módosította szervezeti és működési szabályzatát a képviselő-testület, majd ennek szellemében új alpolgármester választott. Így Bana János és Barnabás István mellett immár Kovács Sándor is ebben a minőségben veszi ki részét az önkormányzati munkából. Városfejlesztéssel, turizmussal, városmarketinggel és kommunikációval foglalkozik majd Kovács Sándor, aki az ülésen letette az esküt, illetve lemondott a szakbizottságokban betöltött tagságáról, elnöki tisztségéről. Mint mondta, bizottságok összevonására lesz majd szükség a hatékonyabb munka érdekében.

– Az alatt a 15 év alatt, amióta részt veszek az önkormányzati munkában, annak elég széles spektrumát ismertem meg, remélem, tudok segíteni az említett területeken kívüli munkában is – fogalmazott az alpolgármester. Hozzáfűzte, a Paks II. projektre való felkészülés mellett a városfejlesztés fontos elemei azok a beruházások, amelyek a paksi életminőségét javítják, mindennapjait teszik könnyebbé. A vállalkozói gondolkodást alpolgármesterként sem hagyja maga mögött. – Azt szeretném, ha a racionalitás, a gyorsaság, a kreativitás megjelenne az önkormányzati munkában, és erősítenénk az együttműködést. Én szeretnék sikeres alpolgármester lenni, szeretném, ha a város is sikeres lenne. S ha az lesz, az összes városlakó is így fog érezni – összegezte.

Ötödjére módosította idei költségvetési rendeletét a testület. A változás – mint Szabó Péter alpolgármester kiemelte – örömteli, több mint 1,2 milliárd forinttal nőttek a bevételek elsősorban az építményadó-bevétel gyarapodása miatt. Az összeg számos már korábban elhatározott beruházás tervezését, megvalósítását teszi lehetővé. Példaként említette a polgármester a piactér lefedését, a Gyógyászati Központ és az Életfa Idősek Otthona bővítését, a Rókus utcai partfal megerősítését, egy új uszoda építésének előkészítését.
Külön kiemelte Szabó Péter, hogy a céltartalékban igen jelentős összeget, több mint hatszáz millió forintot különítettek el.

Elfogadta a grémium a Településszerkezeti Terv és a Helyi Építési Szabályzat módosítását a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkjai, valamint az úgy nevezett segédlétesítmények építésével összefüggésben. A lakossági és önkormányzati igényeket figyelembe véve a településrendezési eszközök további módosításáról is tárgyaltak a képviselők, és az építési szabályzatot, Településszerkezeti Tervet érintő döntést hoztak a Napelem Park II. névre keresztelt projekt megvalósítását segítendő.

Ezzel kapcsolatban Bana János alpolgármester mondta el lapunknak, hogy három kisebb és egy nagyobb, 20 megawatt teljesítményű napelem park megvalósításában közreműködik az önkormányzat. Pakstól délre, egy közel ötven hektáros területre tervezik telepíteni a nagyobb teljesítményűt, a földterület megvásárlására már korábban elkülönítette a szükséges összeget az önkormányzat. A három fél megawattos erőmű közül az egyik a rekultivált hulladéklerakóra kerül, amit nem lehet másra hasznosítani. A másik kettőt szintén Csámpa környékén telepítik majd. Az önkormányzat érzékelve a megnövekedett igényt, a mostanáig igényeltnél nagyobb területet bérel, hogy a bővítést lehetővé tegye.

A város jövő évi költségvetési koncepciója is a testület elé került, bár ezt már nem írja elő a törvény. Szabó Péter polgármester azt mondta, azért tartja fontosnak, mert ezzel önmaguk számára jelölik ki az irányvonalat. – Arra kértem a képviselőket, hogy a bevételek tekintetében keresünk növelési lehetőségeket, például pályázati források kihasználásával – mondta. A kiadási oldalon igazodva az ország gazdaságpolitikájához, komoly hangsúlyt helyeznek például a közalkalmazottak, köztisztviselők béremelésére. – Eltökélt az önkormányzat, hogy az előírton felül mintegy 12 százalékos emelést hajt végre ebben a szférában – emelte ki a polgármester.

A polgármesteri választások idején támadások kereszttűzébe került Protheus Holding Zrt.-vel kapcsolatban több módosításról is döntött a városvezetés. Dr. Blazsek Balázs főjegyző idézte fel, hogy „különböző gazdasági érdekkörök komoly támadást intéztek a projekt ellen”, az önkormányzat határozott célja azonban, hogy nem hagyja sérülni a város érdekeit. Mivel a korábbi struktúra ellen kifogást emelt a kormányhivatal, ezen is változtattak, illetve felmentették a vezérigazgatót, s a budapesti Kiss Péter személyében új vezetőt jelöltek ki. Az igazgatóságot megszüntették, a stratégia döntéseket a képviselő-testület fogja meghozni, amiben segítségére lesz egy döntéselőkészítést segítő négyfős grémium, amelynek a testületből Bana János és Kovács Sándor lesz a tagja.

A lakosság javaslatát elfogadva három utca elnevezéséről döntöttek a képviselők. A Vácikában Platán utca és Napfény köz „született”, a Pollack Mihály utcára merőlegesen nyíló új utca a Diófa nevet kapja lakói kérésére. A testület – helyt adva a Pécsi Egyházmegye kérésének – két, a Balogh Antal Katolikus Iskola mellett lévő kisebb telek független értékbecslést követő eladására adott felhatalmazást, hogy megépülhessen az iskola torna csarnoka.

A képviselő-testület az általános iskolai beiskolázást érintő körzethatárok kijelölésével nem értett egyet. Mivel a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában kiemelkedően sok a hátrányos helyzetű gyermek, ezért javasolja az önkormányzat, hogy a Tolna Megyei Kormányhivatal Járási Hivatala vizsgálja meg és egyeztesse az érintettekkel a körzetekben élő hátrányos helyzetű gyermekek számának ismeretében a körzetek arányos módosítását.

Végül zárt ülésen döntöttek városi kitüntetések adományozásáról. Paks Város Díszpolgára címet vehet át október 23-án Örvös Ferenc, Pro Urbe díjat pedig Németh Lászlóné és Mittler József, a Segítő Kéz kitüntetést ebben az évben Weiszné Vass Éva és Prantner Józsefné kapja.

Szerző -
Nős Bálint stratégiai és műszaki igazgató. Fotó: Vida Tünde
Nős Bálint stratégiai és műszaki igazgató. Fotó: Vida Tünde

Az elhasznált fűtőanyagok tárolásának magyarországi megoldása nemzetközi összehasonlításban is példaértékű, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója két évtizede biztosítja a fűtőelemek biztonságos, hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelő tárolását – hangsúlyozta Aradszki András energiaügyekért felelős államtitkár (NFM) gondolatait tolmácsolva dr. Farkas Gábor főosztályvezető a létesítmény üzemeltetésének huszadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

Mint kiemelte: az atomerőmű üzemelése során keletkezett kiégett fűtőelemek megfelelő elhelyezése generációkon átívelő feladat, amihez megfelelő szabályozási rendszert, infrastruktúrát kell működtetni és gondoskodni kell a szükséges anyagi forrásokról.

A létesítmény születésénél bábáskodó MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az üzemeltetésért 2000. óta felelős Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit (RHK) Kft. szakemberei idézték fel az átmeneti tároló létesítésének főbb mozzanatait és az üzemeltetés máig felgyülemlett tapasztalatait.

-Alapvetően teljesen jó konstrukciót választottak elődeink, ami kiállta az idő próbáját, ettől függetlenül a nukleáris technológiában folyamatos a fejlődést, ezért több apró lépésben módosítottuk az elrendezést, a biztonság megtartása mellett növeltük a kamrák befogadó kapacitását – tájékoztatta lapunkat Nős Bálint, stratégiai és műszaki igazgató. Egy kamra eleinte 450, majd 527 kiégett fűtőelem kazetta befogadására volt alkalmas, ezt növelik a következő kiépítésnél 703-ra.

Az eredetileg tervezett 37 helyett 33 kamrából fog állni a modulárisan bővíthető épület a hatékonyságot növelő fejlesztéseknek köszönhetően. A 21-24-es kamrák most készültek el, már megkapták a használatba vételi engedélyt, ez után az üzembe helyezési engedély, majd az üzemeltetési engedély megszerzése következik, vázolta dr. Kereki Ferenc. A következő etapban épülő három kamrában már sűrített rácsosztást alkalmaznak. A kiviteli tervek elkészültek. Eddig közel 42 milliárd forintba került a létesítmény megépítése, ami a cég fejlesztésre fordított összes kiadásának hozzávetőleg harminc százaléka.

Nős Bálint azt mondta, nemzetközi mércével is kiemelkedőek a KKÁT jellemzői, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség háromévente szervezett felülvizsgálati értekezletén is rendre jó példaként említik – fogalmazott lapunknak az igazgató.

Elismeréssel szólt a létesítményről és az üzemeltetőről Gáncs István, a TEIT társelnöke is. Azt mondta, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás maga is végez méréseket, ellenőrzéseket, de az elmúlt húsz évben nem tapasztaltak semmilyen környezetre gyakorolt negatív hatást. Gáncs István hozzátette, mindig minden szükséges információt megkapnak partnerüktől, az RHK Kft.-től.

Kiégett fűtőelemek befogadására alkalmas végleges tároló még sehol a világon nem működik, de műszakilag kiforrott a technológia, amelynek alkalmazásában a finnek járnak az élen, ők a közelmúltban kapták meg az építési engedélyt. A hazai helyzetről dr. Kereki Ferenc azt mondta, a jelenlegi tároló legalább ötven évig garantálja az elhelyezést, de ez meghosszabbítható. A nemzeti stratégiában jelenleg a kazetták közvetlen elhelyezésével számolnak, ezért egy telephely kutatási programot folytatnak, amelynek célja, hogy a végeleges elhelyezést szolgáló tároló helyét kijelölje.

Az új blokkokkal kapcsolatban még nincs döntést, de az már biztos, hogy nem ebben a tárolóban helyezik el őket, mert geometriájukat tekintve jelentősen eltérnek a mostaniaktól. Egyik opció egy új átmeneti tároló építése, a másik a bértárolás.

Ahogy az előadásokból is kiderült, illetve dr. Kereki Ferenc zárszavában összegezte: hazánk a radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelemek elhelyezésében, tárolásában világviszonylatban is megállja a helyét. Az ügyvezető igazgató kiemelte az együttműködés fontosságát. Azt mondta, ez adott alapot biztonságos építéshez, működéshez, a műszaki fejlesztésekhez. Az RHK Kft. nemcsak az atomerőműben talált partnerre, hanem a nukleáris hatóságban és a térség településeiben is – húzta alá.

Szerző -
Haladás utca. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Haladás utca. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Teljes pályás útleázárs lesz október 19-én reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig Pakosn, a Haladás utcában, tájékoztatott a Mezőföldvíz Kft. A területen az útburkolat helyreállításán dolgoznak. Ezen a napon a Virág utca végéről, földúton keresztül lehet bejutni a Haladás utcába.

Szerző -
Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks

Négy, a képviselő-testület augusztusi ülésén kiemelt fejlesztési területté nyilvánított telekkel kapcsolatos egyeztetési anyagot ismertettek azon a lakossági fórumon, amelyet a Településszerkezeti Terv, valamint a Helyi Építési Szabályzat módosítási folyamatának egyik állomásaként szervezett az önkormányzat.

A területek közül három csámpai, közülük kettő naperőmű telepítésére alkalmas környék, a harmadik régió részben erdőgazdálkodásra nem alkalmas terület, részben pedig falusias lakótelek, amit már régóta gazdasági területnek használnak. Ezek a kiemelt területté nyilvánítással kereskedelmi, szolgáltatási, illetve gazdasági tevékenység céljára felhasználható területekké váltak.

A negyedik, Sárgödör téri területegységen a borturizmushoz kapcsolódó kisüzemi tevékenység vált lehetővé olyan formában, hogy a környező lakóterület használatát ne zavarja – tájékoztatott a fórumon Horváth András.

Paks főépítésze azt is elmondta, hogy az eljárás során elkészült az úgynevezett egyeztetési anyag, amit első körben lakossági fórumon ismertettek és meghallgatták a polgárok véleményét. Ezt követően az anyagot véglegesítik, majd szakhatóságokhoz, végül az állami főépítészhez küldik véleményezésre. A tervet ez alapján véglegesíti döntésével a képviselő-testület.

A kijelölt területekhez kapcsolódóan számos lakossági módosító javaslat is érkezett. Ahogy Horváth András elmondta, a jelenleg zajló munkálatokkal nagy területek szabályozását készítik elő, miután újra kell értelmezni a város használatát és újragondolni a közlekedési infrastruktúrát is. Mindez új szabályozási elemeket jelent, nagyságrendben pedig a közigazgatási terület mintegy negyven százalékáról beszélünk – fogalmazott. Hozzátette: ilyen az elkerülő út, a Pollack Mihály utca, valamint az Ürgemező.

Szerző -
A paksi Városháza. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A paksi Városháza. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A helyi civil szervezeteket hívja fórumra a paksi önkormányzat és a Tolna Megyei Civil Információs Centrum október 19-én 16 órára a Városháza nagytermébe. Köszöntőt mond Szabó Péter Paks polgármestere, a fórum előadója Sándor Tamás irodavezető (CIC).

A fórumot kezdeményező szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériuma által negyedik alkalommal meghirdetett Civil Információs Centrum (CIC) program keretében végzi munkáját Szekszárd város, valamint a Tolna Megyei Kormányhivatal és járási hivatalai támogatásával. Megyei civil szolgáltató irodaként komoly rálátása van a megye civil szervezeteire, és elkötelezett abban, hogy felvállalja a közvetítést az önkormányzatok és a civil szervezetek között. A Civil jövő című fórum hasznos információkkal segíti az egyesületek, alapítványok és klubok működését.

Szerző -
Fotó: www.pixabay.com
Fotó: www.pixabay.com

Huszadik alkalommal rendezi meg a Szeresd, óvd és védd! című környezetvédelmi vetélkedőjét a paksi ÖKO Munkacsoport Alapítvány. A felnőtteknek szervezett versenyre négyfős csapatok jelentkezését várják november 1-ig az okoalapitvany@gmail.com címen. A nevezőknek előzetesen csapatnevet kell választaniuk és bemutatkozóval készülniük. A vetélkedőn játékos feladatokra számíthatnak, a téma a Balaton természeti és épített értékei. A megméretés november 8-án 17 órakor lesz a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Szerző -
Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

Schilling Roger ciszterci atya születésének 116. évfordulója alkalmából megemlékezést tart a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a dunakömlődi Szent Imre Plébánia október 22-én. Az emlékmise 11 órakor kezdődik a dunakömlődi templomban, majd koszorúznak Schilling Roger emlékművénél. A mise előtt egy órával gyertyát gyújtanak az atya sírjánál a dunakömlődi temetőben.

Szerző -
Paksi és kézdivásárhelyi gyerekek búcsúzás előtt. Fotó: Vida Tünde
Paksi és kézdivásárhelyi gyerekek búcsúzás előtt. Fotó: Vida Tünde

Sok-sok élménnyel gazdagodtak, s már szerencsésen haza is értek azok a kézdivásárhelyi iskolások, akik egy hetet töltöttek Pakson a cserediák programban. Ezúttal ötvenegyen vágtak neki a több száz kilométeres útnak, hogy az anyaországgal, lakóhelyük testvérvárosával és az ott élőkkel ismerkedjenek.

Két pedagógus, Kelemen Éva és Balog Katalin kíséretében előbb egy budapesti kiránduláson vettek részt, amelynek emlékezetes eleme volt a Miniverzum meglátogatása. Megérkezve Paksra többen már régi ismerősként üdvözölték a fogadócsaládokat, mert nem ez volt az első találkozás. A program közel három évtizede él, Mezősi Árpád, mint a Paksi Úttörők vezetője hívta életre, s szervezi a paksi önkormányzat támogatásával.

A gyerekek egy héten át családoknál vendégeskedtek, paksi társukkal együtt jártak iskolába, iskolai és egyéb programokra, szerdán pedig egy közös cirkuszi kaland várt rájuk. – Nagyon jól – összegezte a kamaszokra jellemző szűkszavúsággal Orbán Botond a Pakson töltött hetet. A Petőfi Sándor iskola hetedikese harmadszor találkozott Bach Mátéval, aki ugyanabban az évfolyamban tanul a paksi Bezerédj-ben. Mindegyiküket a kíváncsiság hajtotta, ki akarták próbálni, milyen más országban élni, más iskolában tanulni. Máté édesanyja, Bencze Terét azt mondta, nagy vállalás egy szülő részéről a cserediákprogram, de a hozadéka még nagyobb. Ők a szülőkkel is felvették a kapcsolatot, tervezik, hogy idén télen meglátogatják őket, az Orbán családot pedig nyárra várják. – Annyira jó, hogy megismertük, sokat kapunk Botitól, jó példát mutat – árulta el.

Knisz Juditék először fogadtak cserediákot. – Nekem már két éve mondta a kislányom, de most jött el az ideje. Deák Dorka ötödikes, a mi lányunk tízéves, de nagyon gyorsan megtalálták a közös hangot. Mindkettejük állatimádó. Nagyon megszerettük, hiányozni fog – mondta, de már Dorka át is vette a szót, s szinte levegővétel nélkül mesélte, hogy nagyon reménykedett, hogy jó családba kerül, ami sikerült barátnője, Kató Kincső jóvoltából, aki már harmadszor jött Paksra. – Remek volt, imádok itt lenni, nagyon kedves a család. Fantasztikus élményekkel, érzésekkel lettem gazdagabb, nem tudom elmondani mennyire jó volt – mondta korát meghazudtoló választékossággal.

A pénteki Deák Diáknapon a diákcserében résztvevő Paksi Deák Ferenc Általános Iskola és a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola valamint Molnár Józsiás Általános Iskola megerősítette a tíz éve kötött testvériskolai szerződést, az összes gyerek részvételével zajló ünnepi eseményen deklarálták, hogy folytatni kívánják a programot.

Szerző -
Díjazottak és díjátadók. Fotó: Szaffenauer Ferenc
Díjazottak és díjátadók. Fotó: Szaffenauer Ferenc

Bor Barna megyei Prima díjat kapott a VOSZ Tolna megyei szervezetének idei díjkiosztóján, Szekszárdon. Ugyanitt vállalkozói tevékenységéért díjazták Bach Sándort, Laczi Erzsébetet és dr. Sztruhár Sándort.

A megyei Prima díjat ebben az évben Ónodi Szabolcs, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium nyugalmazott igazgatója, Bor Barna, az Atomerőmű Sportegyesület válogatott cselgáncsozója és Révész Sándor zenész vehette át. A 2017-es Prima közönségdíj szavazáson Dr. Győri Attila sebész főorvos kapta a legtöbb voksot.

Az Év megyei vállalkozója elismerésben négyen részesültek: Kelemen Zoltán Piac téri pecsenyésként ismert szekszárdi egyéni vállalkozó, Kis Ivetta, a Sberbank szekszárdi fiókvezetője, valamint Laczi Erzsébet, a paksi Dolce Vita Étterem és Pizzeria ügyvezetője és Bach Sándor, a szintén paksi Car Hospice Kft. vezetője.

Köszöntötték Vass Pétert, a szekszárdi V és Periko Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét, Horváth Jánost, a szekszárdi LUX H 84 Kft. tulajdonosát, Stengeli Andrásné kölesdi egyéni vállalkozót valamint dr. Sztruhár Sándort, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatóját, mert ők képviselik majd Tolna megyét az országos ünnepségen, Budapesten.

Bor Barna válogatott cselgáncsozó 2003-ban, 16 évesen igazolt át az Atomerőmű Sportegyesülethez. Edzője Hangyási László. Európa-bajnokságot nyert ifjúsági, junior és U23-as korosztályban is, utóbbiban háromszor is. Juniorként vébé ezüstérmes. Felnőtt korosztályban háromszoros Eb-ezüstérmes, Eb-bronzérmes, vb-ezüstérmes, olimpiai 7. helyezett, az augusztusi budapesti világbajnokságon pedig ötödik helyet szerzett.

– Hatalmas elismerés, köszönöm a megyének, a VOSZ-nak, a vállalkozóknak, az atomerőműnek, hogy megkaphattam ezt a díjat – reagált Barna. Azt mondta, nagyon sok szeretet kapott az olimpia előtt és mindvégig az elmúlt 15 évben. – Paks az én városom, szeretek itt lenni és szeretnék itt maradni. Úgy érzem, jó helyen vagyok, befogadtak. Bárhova elmegyek a világba, alig várom, hogy hazajöjjek – mondta. – Megnyugtatok mindenkit, nem fejezem be a pályafutásom. Jelenleg gőzerővel készülünk az Open világbajnokságra, ami Marokkóban lesz november közepén – fűzte hozzá.

-Nagyon régóta űzöm ezt az ipart, a paksi Dunacenternél kezdtem, apósom vállalkozásába tizenöt éve társultam be, jelenlegi vállalkozásomat pedig három éve indítottam közösen a családdal – mondta magáról Bach Sándor az autójavítással foglalkozó Car Hospice Kft. vezetője. Arra is kitért, hogy ha egy családban a légkör jó, jól működik a családi vállalkozás is. Számára nagy öröm, hogy maga mellett tudhatja fiát, lányát, láthatja, hogyan fejlődnek, dolgoznak, s persze így arra is lehetősége van, hogy jó irányba terelgesse őket. – Gyerekkorom óta mindig bütykölhettem, máig jól érzem magam a szakmában – tette még hozzá. Azt mondta, tervei nincsenek, megelégszik azzal, amit elért. – Innen az utódok dolga fejleszteni vagy más irányba indulni – jegyezte meg.

Laczi Erzsébet Krisztina viszont éppen, hogy tele van tervekkel, apartman házat, munkásszállást, pubot szeretne nyitni, mert leginkább alkotni, újat kreálni szeret. Imádja a vendéglátást, gyerekként is nagyon szerette, ha vendég volt a háznál. Nemcsak a szakma iránti érdeklődést, hanem a legfontosabb értékeket – erkölcs, becsület, szeretet – is otthon szívta magába. A Dolce Vita Étterem és Pizzéria tulajdonosa sok erőt merít az emberekből, a tőlük kapott mosolyból, jó munkatársakkal van körülvéve és mindenben számíthat szinte felnőtt gyerekeire. Sok helyütt megfordult a világban, sok tudással, tapasztalattal gazdagodott. Nem régiben, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara történetében először két szakmából tett mestervizsgát, hogy kinevelhesse az utódokat. Elárulta, hogy büszke arra, hogy észrevették és megbecsülték, amit idáig elért.

Dr. Sztruhár Sándor 2008-tól vezeti a Paksi Ipari Park Kft.-t, saját üzletviteli tanácsadással foglalkozó consulting cégét pedig 1993-tól. A paksi mára a Dél-Dunántúl legdinamikusabban fejlődő ipari parkja, a foglalkoztatottak száma négyszeresére, a betelepült cégeké háromszorosára nőtt. Egy betelepülő meggyőzése nem azzal kezdődik, hogy kopogtat az ajtaján egy ajánlattal. Ki kell alakítani a város, az ipari park imázsát, tudatni kell mindenkivel, hogy Paks és az ipari park jó hely – húzta alá dr. Sztruhár Sándor, aki szerint minden vállalkozást ugyanúgy kell vezetni, de mégis más, ha valaki nem a sajátját, hanem egy városét kockáztatja a piacon. Utóbbinál háromszor, sőt ötször meggondol mindent, fokozottabb a felelősség, az elvárás. És elengedhetetlen a nagyfokú bizalom is – fogalmazott az ügyvezető. Mint mondta, tíz éve ezt a bizalmat megkapta, s úgy hiszi, igazolják az elért eredmények, visszajelzések. Legfontosabbnak azt a munkát tartja, amit a vállalkozások segítése, helyzetbe hozása érdekében végez.

Szerző -
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Határozott, célratörő kosárlabdával kezdett a Pécs, sorra nyerték a palánk alatti csatákat, a hazai játékosok pedig pontatlanul céloztak, „szenvedtek” a pályán. A második negyedben teljesen más játékot láthatott a közönség, nagyon komoly védőjátékkal, és pontos támadás befejezésekkel a 16 percben már 36:27-re az ASE vezetett. Ezután a pécsiek is nagyobb erőket mozgósítottak, és Dukic vezérletével öt pontra felzárkóztak. A nagyszünet után három percen belül egy pontra feljött a PVSK, Ogunyemi pedig megkapta negyedik személyi hibáját, magas ember nélkül folytatta az Atom. Szerencsére ez inkább feldobta a társaságot, és Hinds vezérletével állva hagyta a vendégeket. A 33. percben 20 pontra nőtt az ASE előnye, amiből tizennégyet megtartott a lefújásig. ASE-PVSK VEOLIA 83:69 (16-21, 29-19, 26-15, 12-14)

Eilingsfeld János: Nagyon kemény meccs volt, de jól felkészültünk a játékukból. Az eleje nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, aztán bekapcsoltuk a motorokat, és betaláltak a kinti dobásaink.

Teo Cizmic: Jó héten vagyunk túl, ami a debreceni vereség fényében nagyon fontos. A hibák ellenére gratulálok a fiúknak, hiszen most is nagy akarattal, és elszántsággal mentek. Vannak hullámvölgyeink, hiszen fiatal a csapatunk, de úgy érzem folyamatosan haladunk előre.