Klasszikus blogfelület

Szerző -
Légifelvétel a Dunáról. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal.
Légifelvétel a Dunáról. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal.

A kedvezőtlen időjárás miatt elmarad a mára tervezett Duna-átúszás, tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó-Rausch Ildikó, a Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársa.

A szervezők bíztak abban, hogy idén az időjárás megfelelő lesz, és végre ismét megtarthatják az úszást, ami az utóbbi pár évben hol a Duna kedvezőtlen vízállása vagy hőmérséklete, hol pedig az időjárási körülmények miatt elmaradt. Sajnos a kedvelt programról idén is le kellett mondani.

A kiadottaknak megfelelően a Jézus Szíve templomban 10 órakor kezdődik a városi megemlékezés.

Ha továbbra is esik az eső, akkor az ASE sportcsarnok melletti füves területre tervezett gyermekprogramokat igyekeznek fedett helyre vinni, a színpadi programot a helyszínen felállított nagy sátorban meg tudják tartani. Utóbbi kezdési időpontja 14 órára módosult, a 13 órára meghirdetett Viski Bicskások műsora – a kulturális központ korábban kiadott tájékoztatása szerint – elmarad. Az előrejelzés szerint már délutánra javul az időjárás, így az esti tűzijátéknak várhatóan nem lesz akadálya. Ha ebben mégis változás lenne, arról szintén a helyi sajtón keresztül értesítik a lakosságot a szervezők.

Szerző -
Az augusztus 20-i program ideje alatt útlezárásra kell számítani az ASE sportcsarnoknál. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök Hírnök archív
Az augusztus 20-i program ideje alatt útlezárásra kell számítani az ASE sportcsarnoknál. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök Hírnök archív

Az ASE sportcsarnoka melletti füves területen rendezendő programok zavartalan lebonyolítása érdekében augusztus 20-án teljes útlezárás lesz 13 órától 22 óráig a Gesztenyés út – Kishegyi út kereszteződése és a garázssor közötti bekötőúton, valamint 21.30-tól 22 óráig a Gesztenyés út – Kishegyi út kereszteződése, illetve a Gesztenyés út – jégpálya bejárója közötti szakaszon. A közlekedők a környező utcákon keresztül kerülhetnek.

Szerző -
Megkezdődött az új rendezvényhajó műszaki átadása. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Megkezdődött az új rendezvényhajó műszaki átadása. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Sokan kérdezik, hogy ha már megérkezett Paksra az új rendezvényhajó, akkor miért nem ott tartják meg az augusztus 20-i programot. A műszaki átadáson választ kaptunk rá.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a hosszú éveken keresztül rendezvénytérként szolgáló uszály elöregedett és balesetveszélyessé vált, ezért gazdaságtalan felújítása helyett egy új építtetéséről határozott az önkormányzat. A munkát a szegedi MAHART Tiszayacht Kft. nyerte el, a cég a szerződéskötéstől számított 150 munkanapos határidővel vállalta az úszó színpad elkészítését és Paksra szállítását.

Miután elkészült és vízre tették, a Tiszán 187 kilométert, majd a Dunán további 254 kilométert „utazott” az új úszómű, amíg megérkezett a paksi gesztenyesor elé, augusztus 3-án. Kikötése után további munkálatokat végeztek rajta, többek között elkészült a színpad padozata. A műszaki átadást szerdán tartották, ahol megtudtuk, hogy az átadás-átvételi eljárást követően a Nemzeti Közlekedési Hatóság adhatja meg a használatbavételi engedélyt. Szabó Péter alpolgármester úgy tájékoztatott, hogy várhatóan szeptember vége felé avathatják fel az új rendezvényhajót, aminek üzemeltetését önkormányzati cég végzi majd. A tervek szerint egy kisebb vendéglátóhely is működni fog az úszóművön.

A rendezvényhajó 26 méter hosszú, 8 méter széles, a színpad 136 négyzetméter, vannak öltözők, vizesblokkok illetve hajókikötési lehetőség. A megrendelő kérésének megfelelően a tervezésnél az is szempont volt, hogy a Dunán egyedülálló úszómű a paksi halászbárkák küllemét idézze. A beruházásra nettó 114 millió forintot biztosított az önkormányzat.

Szerző -
A paksi Városháza. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A paksi Városháza. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A központi költségvetés támogatást biztosít az államháztartási adatszolgáltatásokat rendszeresen időben és kiváló minőségben teljesítő települési önkormányzatoknak. A Nemzetgazdasági Minisztérium Paks Város Önkormányzatának négy dolgozóját részesítette összesen 550.000 forint jutalomban. A pénzügyi osztály díjazott munkatársai: Kissné Kiss Zsuzsanna, Marosfi Annamária, Dóczi Gabriella és Grósz Veronika.

Az önkormányzat tavaly már kapott hasonló elismerést. Idén a nemzetgazdasági miniszter az ország 3100 önkormányzatából mindössze 291-nek adott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a pályázaton, amelyen egy szakmai teszten is meg kellett felelni. Ez alapján a 291 pályázónak is csupán egy része, 99 önkormányzat – Tolna megyéből összesen 4 település – részesülhetett pénzbeli elismerésben.

Szerző -
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

Nemcsak a borok, hanem a lekvárok készítésben is jeleskednek a paksiak, ezt mutatja a Peszektergenyén megrendezett bor- és lekvárverseny eredménye. A szlovákiai településen negyedik alkalommal megtartott nemzetközi mustrára Polgár Zoltán és felesége kapott meghívást a bor- illetve lekvárbírók sorába. A Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete és a Paksi Reform Főzőklub segítségével lezajlott résztvevő-toborzás eredményeként szép mennyiségben kóstolhattak az ítészek paksi nedűkből, és a kamrák polcain pihenő kenyérre, süteménybe valókból. A megmérettetésre hat országból összesen 456 bort és 324 lekvárt neveztek, ezek között Paksról 18 bor és 28 lekvár sorakozott az asztalokon. A versenyben nagyaranyat kapott a Fabro Pince 2012-es Lussonium bora, aranyat Polgár Zoltán 2016-os sillere, emellett 7 ezüst és 8 bronz minősítés is született, egy bor pedig oklevelet kapott. A lekvárok közül nagyaranyat kapott Feil Ferencné 2015-ös birs, Forster Józsefné 2017-es sárgabarack, Vass Jánosné 2015-ös zöld dió és Volf Ferencné 2016-os őszibarack lekvárja. A mustrán emellett 9 lekvár arany, 5 ezüst, 7 bronz minősítést ért el, három pedig oklevelet kapott. Polgár Zoltán arról is beszámolt, hogy ez a verseny egyedülálló a világon, valamint, hogy most először neveztek ide paksi borokat és lekvárokat.

Szerző -
Medveczki Zoltán polgármesterjelölt. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Medveczki Zoltán polgármesterjelölt. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Amennyiben a paksi képviselő-testület, beleértve Szabó Péter polgármesterjelöltet, tartózkodás és ellenszavazat nélkül képviselő-testületi határozatra emeli azt az öt kérdést, amelyeket a Nemzeti Zöld Koalíció elnökeként benyújtott népszavazási kezdeményezése tartalmaz, visszalép a jelöltségtől – jelentette be Medveczki Zoltán a Magyar Környezetvédők Pártja polgármesterjelöltje.

– Nekünk zöldeknek az a célunk, hogy a környezetvédelem és az egészségügy minél magasabb színvonalú legyen, ezt szeretnénk Pakson is megoldani – mondta el a Magyar Környezetvédők Pártja polgármesterjelöltje, aki augusztus 23-i határidőt jelölt meg az ajánlatát tartalmazó levelében.

Mint arra Medveczki Zoltán emlékeztetett, a népszavazáson azt kérdeznék meg a lakosságtól, akarják-e, hogy a képviselő-testület egy közalapítványt hozzon létre Kórházat Paksnak néven; hogy a terrorveszély kiküszöbölése érdekében helyi rendelet tiltsa a migránsok tartózkodását, letelepedését Pakson, beleértve a letelepedési kötvényeseket is. Azt is megkérdeznék, hogy Paks lakóinak rendelkezésére álljon-e télen-nyáron egy ingyenes meleg vizű strand, valamint, hogy legyen-e minden óvodának és általános iskolának minimum fél hektáros bemutató biokertje. Mindemellett arra is kíváncsiak lennének, akarják-e a paksiak, hogy helyi rendelt írja elő, hogy egészségügyileg indokolt esetben az MRI, a CT, az EKG, a szívultrahang és a 4D ultrahang térítésmentesen, egy héten belül, helyben álljon minden paksi állandó vagy ideiglenes lakással bejelentett állampolgár rendelkezésére.

 

Medveczki Zoltán 2017. július 17-én nyújtotta be helyi népszavazásra javasolt kérdéseit. A Helyi Választási Iroda vezetője a kérdéseket tartalmazó ajánlóívek hitelesítésére irányuló kezdeményezést elutasította. Mind a javasolt kérdéseket, mind pedig az elutasító határozatot a paks.hu honlapon közzétették. Medveczki Zoltán augusztus 2-án ismételten benyújtotta helyi népszavazásra javasolt kérdéseit.

Szerző -
Az Ifjúság útja. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Az Ifjúság útja. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több utcában megújul az útburkolat a lakótelepen, a következő hetekben. A kivitelező Kétutas Kft. az Ifjúság útján és a Barátság úton kezdi meg a burkolatbontást és aszfaltterítést magába foglaló munkálatokat augusztus 17-én. Ezért mindkét területen félpályás forgalomkorlátozásra, valamint forgalomelterelésre kell számítani, amire jelzőtáblákkal hívják fel a figyelmet, esetenként pedig jelzőőr irányítja a forgalmat. A munkálatok idején a buszközlekedés biztosított.

Szerző -
A dunakömlődi temető. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A dunakömlődi temető. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Felújítják a dunakömlődi köztemetőben lévő ravatalozót, a munkaterület átadását szerdán tartották. A hat meghívott pályázóval lezajlott versenyeztetési eljárásban a Partner Kft. nyerte el a munkát. A megvalósításra a kivitelezési szerződés aláírásától számítva hetvenöt napja van a cégnek, ami azt jelenti, hogy október 25-ig kell elkészülniük a kivitelezéssel, tájékoztatott Fillér Gergő beruházási ügyintéző. A beruházásnak része a ravatalozó teljes körű építészeti, épületvillamossági és épületgépészeti felújítása, burkolatfelújítás, egy 23 négyzetméteres nyitott búcsúztatótér kialakítása, valamint kihelyeznek öt padot, két 6-6 férőhelyes műkő urnafal is készül, illetve helyreállítják a közel ötven méter hosszú utcafronti kerítést. Amennyiben a munkálatok ideje alatt szükség lenne a ravatalozóra, erre megteremtik a lehetőséget. A beruházás értéke közel nettó 22 millió forint, amit az önkormányzat biztosít.

Szerző -
Pákolitz István Városi Könyvtár. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Pákolitz István Városi Könyvtár. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A Pákolitz István Városi Könyvtár közleménye szerint az intézményben végzett felújítási munka technikai problémák miatt elhúzódott, ezért az eredetileg tervezett augusztus 15-i nyitás helyett augusztus 22-én 8 órától várják ismét a lakosságot. Köszönik megértésüket.

Szerző -
Képünk illusztráció. Fotó: Paksi Hírnök archív
Képünk illusztráció. Fotó: Paksi Hírnök archív

Kigyulladt egy személygépkocsi kedden délután az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán a 121-es kilométernél, Dunaszentgyörgy térségében, írják a katasztrófavédelem honlapján.  Az esethez a paksi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik eloltották a járművet teljesen beborító lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Messziről is látszott a füst. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Messziről is látszott a füst. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Szerző -
Archív felvétel. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Archív felvétel. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Szúnyoggyérítés lesz a paksi önkormányzat illetékességi területén augusztus 16-án. A légi védekezést a napnyugtát megelőző másfél órában, a földit pedig ugyan ezen a napon napnyugta után végzik el. Rossz időjárás esetén a pótnap augusztus 18. A szúnyoggyérítéshez használt készítmények a méhekre veszélyesek, ezért kérik, hogy a gyérítés idejére gondoskodjanak a méhek elzárásáról a tulajdonosok.

Szerző -
Thürmer Gyula a Magyar Munkáspárt elnöke (b) és Kerezsi László a párt polgármesterjelöltje (j). Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Thürmer Gyula a Magyar Munkáspárt elnöke (b) és Kerezsi László a párt polgármesterjelöltje (j). Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Kerezsi László a Magyar Munkáspárt jelöltje a paksi időközi polgármester-választáson – jelentette be Thürmer Gyula sajtótájékoztatón. A párt elnöke kiemelte, hogy a Magyar Munkáspárt 27 éve a dolgozó emberek, a szegények érdekeiért küzd, úgy gondolják, ez hiányzik a paksi önkormányzatból is. Azzal, hogy jelöltet állítottak, egyben jelzik, hogy támogatják a Paks II. beruházást – tette hozzá.

– Jó szívvel ajánlom a választók figyelmébe Kerezsi Lászlót, aki a párt országos vezetésének tagja, van rátekintése az országos politikára, önkormányzati tapasztalattal is rendelkezik, és tudja hogyan élnek az emberek. Egész életútja arra predesztinálja, hogy részt vegyen a helyi politikában, az itt élő emberek érdekeit szolgálja – fogalmazott Thürmer Gyula.

– A Magyar Munkáspárt programja szerint az ember a legfontosabb tényező. Az ajánlások gyűjtése során sok paksival beszélgettem, akik elmondták, hogy szeretnék, ha lenne a városban szülészet, jobb utak és járdák, bőségesebb kínálat munkahelyek tekintetében és több szórakozási lehetőség, tehát sok olyan felvetést hallottam, amivel jobbítani lehetne a paksiak életkörülményeit – mondta Kerezsi László a Magyar Munkáspárt polgármesterjelöltje, hozzátéve,  hogy megválasztása esetén ezért szeretne dolgozni.

Kerezsi László arról is tájékoztatott, hogy nagy hangsúlyt kívánnak helyezni a személyes találkozásra, ezért több alkalommal, a város több pontján jelen lesz a kampány során, de szórólapokon és a Magyar Munkáspárt lapjának hasábjain is tájékoztatják a választókat programjáról.

Szerző -
Paksi Gyógyászati Központ, egynapos sebészet. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Paksi Gyógyászati Központ, egynapos sebészet. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Fórumon tájékoztatja a lakosságot az önkormányzat a helyi egészségügy előtt álló feladatokról, változásokról és lehetőségekről augusztus 22-én 18 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központban. A fórum előadója Szabó Péter alpolgármester, dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója és Kávási Brigitta, az Életfa Idősek Otthona vezetője.

Szabó Péter alpolgármester az atomerőmű bővítése kapcsán szükséges térségfejlesztés város előtt álló feladatairól tartott sajtótájékoztatón jelentette be a közelmúltban, hogy az önkormányzat fórumok keretében tájékoztatja a lakosságot és a vállalkozókat a tervekről, feladatokról.

Az első tematikus tájékoztatón az egészségügy lesz a téma. A városvezetés célja, hogy Pakson kiemelkedő legyen a betegellátás. A tájékoztatón sorra veszik az önkormányzat, az egészségügyi dolgozók és a vállalkozók előtt álló feladatokat és lehetőségeket, majd a fórum résztvevői feltehetik kérdéseiket az előadóknak.

Szerző -
Medveczki Zoltán polgármesterjelölt. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Medveczki Zoltán polgármesterjelölt. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Miért van szükség a zöldekre? címmel rajz- és irodalmi pályázatot hirdetnek – jelentette be Medveczki Zoltán a Magyar Környezetvédők Pártja paksi időközi választáson induló polgármesterjelöltje, a Csengey Dénes Kulturális Központnál tartott sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, a pályázat Pakson lakó általános és középiskolásoknak szól, pályázni verssel, novellával, dalszöveggel, elbeszéléssel, vagy rajzzal lehet, utóbbi számítógéppel is készülhet. A pályázat első helyezettjének jutalma mindkét kategóriában öt nap táborozás, a második helyezetté három nap táborozás a Börzsönyben, a harmadik helyezésért járó díj pedig az általános iskolások kategóriájában ötezer, a középiskolásokéban pedig nyolcezer forint értékű vásárlási utalvány. A pályamunkákat szeptember 10-ig lehet beküldeni, az elbírálás határideje pedig szeptember 20. Medveczki Zolán elmondta, hogy minden résztvevő értesítést kap az eredményről, a táborozás időpontját később egyeztetik majd a nyertesekkel. A jelentkezőknek a zoldek@vnet.hu címen regisztrálniuk kell.

– A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kölcsönöztük, hívta fel a figyelmet Medveczki Zoltán, kiemelve, ezért nagyon fontos, hogy a fiatalokat a környezet, a természet védelmére neveljük. Ezt a célt szolgálja, a Miért van szükség a zöldekre? címmel meghirdetett pályázatuk is – tájékoztatott, hozzátéve, hogy az alkotások bármiről szólhatnak, ami környezetvédelem, természetvédelem, megjelenhet például az állatvédelem, biokertészet, bioépítészet, természetgyógyászat.

Szerző -
Végh Csaba, Takács Ida és a többiek a finnországi táborban. Fotó: magánarchívum
Végh Csaba, Takács Ida és a többiek a finnországi táborban. Fotó: magánarchívum

Tizenkét magyar diák – paksiak és gerjeniek – kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a Roszatom Iskolájának kéthetes táborában. A Roszatom konszern és a Rosszotrudnicsesztvo közös nemzetközi gyermekprogramjának célja, hogy elősegítse a különböző országokból származó gyerekek egymás közötti kommunikációját és a különböző nemzetek kultúrájának megismerését. A Botteni-öböl partján, a festői Kalajokiban hetven finn, orosz, cseh, szlovák, bolgár és magyar fiatal üdült együtt a multikulturális nyitottságot, a többnyelvűséget és a gyerekek kreativitásának kibontakoztatását elősegítő táborban.

-Nagyon örültem neki, ez egy új lehetőség, hogy tanuljam a nyelvet és új dolgokat láthassak, ismerhessek meg – mondta Végh Csaba. A 16 éves paksi fiú várakozásai messzemenőkig teljesültek: sok barátot szerzett, nagyon jó volt a társaság. – Tudtam gyakorolni a nyelvet, nagyon jól megértettük egymást. Gyönyörű volt a kilátás a szobánkból, kedvesek voltak az emberek – mesélte. Elmondta, hogy először mindenki megszeppent, mert nem honfitársaikkal, hanem orosz, cseh, szlovákok fiatalokkal kerültek egy szobába, de hamar megbarátkoztak. A táborban strandoltak, sportoltak, angolul tanultak.

A 13 éves Bajnai Zselyke, aki ősztől a Vak Bottyán Gimnázium hatosztályos képzésére jár, elárulta, nagy vágya volt, hogy repülhessen. Igaz, nagyon izgult, mert még nem volt ilyen távol otthonról. A tábor nagyon mozgalmas volt, alig tudtak választani a sok programból. Tetszett neki, hogy mindig zenével ébresztették őket, finom ételeket kaptak, más nemzetiségű fiatalokkal barátkoztak, az viszont nagyon furcsa volt, hogy ott északon világosak voltak az éjszakák. – Nagyon érdekel az orosz nyelv, szeretnék vele majd foglalkozni – tette hozzá.

A pihenés mellett egy sor érdekes programot szerveztek az orosz és finn pedagógusok a gyerekeknek, akik megtanulhatták egymás szabadtérben játszható, illetve fejtörő játékait, betekintést nyerhettek egymás kultúrájába, szokásaiba. Nagy szerepet kapott a sport, a tánc, amelyek, mint nemzetek közötti univerzális kommunikációs eszközök, közelebb hozták egymáshoz a táborozókat.

A Nyelvi elsősegély nevű program keretében bolgár-cseh-finn-magyar-orosz-szlovák tábori szótár készült, de a gyerekek természettudományos ismereteiket is bővíthették. Játékos feladatok segítségével feltárultak előttük a matematika, a fizika és a mérnöki tudományok titkai.

A magyar gyerekek kísérője Takács Ida azt mondta, diákként ő is nagy táborozó volt, ezért biztos benne, hogy hatalmas élmény volt a gyerekeknek a Finnországban töltött két hét. A paksi és gerjeni fiatalok nagyon könnyen beilleszkedtek. A tábor számukra nemcsak barátságokat hozott, hanem nyitottságot is – fűzte hozzá.

Roszatom Iskolája keretében hasonló tábort szerveztek idén nyáron a Fekete-tenger partján Oroszországban, illetve Bulgáriában.

Szerző -
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com/mermyhh
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com/mermyhh

1:1-es döntetlent játszott a Paksi FC az FTC csapata ellen a 2017/18-as labdarúgó-bajnokság ötödik fordulójában, idegenben. A zöld-fehérek gólját Hahn János szerezte a mérkőzés hatvanadik percében. Bővebb összefoglalóért ide kattintsanak.

A Ferencvárosi TC – Paksi FC mérkőzést augusztus 14-én 17.30-tól felvételről adja a TelePaks televízió.

Szerző -
Az új stadion látványterve. Forrás: Paksi Polgármesteri Hivatal
Az új stadion látványterve. Forrás: Paksi Polgármesteri Hivatal

Elkezdődtek a héten a stadionépítés első munkálatai, olvasható a Paksi FC honlapján. A legelső feladat a “B” és “C” szektorok elbontása, és áttelepítésük az “A” lelátó mellé. Az összes ülőhelyet helyhiány miatt nem lehet felállítani a fedett rész két oldalán, de még így is igen sokan helyet foglalhatnak majd az új helyre költöztetett szektorokban. Mint írják, ha teljesen felszabadul a két szektor helye, akkor az első kapavágás is megtörténhet. Közben a régi ökölvívó csarnokot is lebontják. A klub felhívja a szurkolók figyelmét arra, hogy a munkálatok alatt a Paksi FC továbbra is a Fehérvári úti stadionban játssza le hazai bajnoki mérkőzéseit.