Klasszikus blogfelület

Szerző -
Az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Nyugvópontra jutott az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium finanszírozása: az alapító MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a következő évben is támogatja működését, a dolgozók pedig visszamenőleges hatállyal megkapják az elmaradt juttatásokat. Minderről szerdán délelőtt fórum keretében tájékoztatta az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány kuratóriumának elnöke a dolgozókat. A témáról a kuratórium ezt követő ülésén is szó volt.

Mittler István elmondta, hogy a vállalati támogatási szerződés 2017. december 31-én jár le, a kuratórium a megújítás érdekében megkezdte az egyeztetést. Az atomerőmű vezérigazgatója, Hamvas István, majd az MVM Társadalmi Felelősségvállalási Bizottság is támogatta a kérelmet, amiről június 27-én kapott értesítést a kuratórium. Mittler István aláhúzta, hogy a jövő évben működésre és eszközfejlesztésre is kapnak forrást, így minden feltétel adott ahhoz, hogy az eddig megszokott magas színvonalú munka folytatódjon.

Az iskola, mint a kuratórium elnöke rámutatott, komoly lobbitevékenység eredményeként az eredeti elképzelésekkel szemben állami normatívát is kap. A kuratórium elnöke azt mondta, a dolgozóknak haladéktalanul átutalják a juttatásokat, amelyeknek kifizetését azért függesztették fel az év elején, hogy megőrizzék az iskola pénzügyi stabilitását.

Mittler István aláhúzta, hogy az átmeneti bizonytalanság nem növelte a fluktuációt sem a pedagógusoknál, sem a technikai dolgozóknál. Arra is kitért, hogy szeptemberben a kuratórium folytatja a tárgyalásokat annak érdekében, hogy hosszú távú szerződés keretében rögzítsék a támogatást kormányzati és vállalati szinten is.

Lőrincz László PADOSZ elnök, aki meghívást kapott a munkavállalói fórumra, örömmel konstatálta a megállapodás megszületését. Mint tájékoztatott, az ESZI jövője érdekében hirdetett aláírásgyűjtési akcióját a szakszervezet leállítja. Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak, kérve, hogy járjon el az iskola finanszírozásának ügyében, ami nem csupán az intézmény több, mint száz dolgozója, hanem a nukleáris ipar utánpótlását biztosító szakképzés fenntartása miatt is fontos.

Szerző -
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

Paksra érkezik a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárverseny mezőnye június 30-án. A Csengey Dénes Kulturális Központ parkolójából indul a harmadik szakasz, amely Ceglédig tart. A csapatok érkezése 11 órakor várható, ekkor 11.30-ig freestyle bemutató lesz, majd 12 óráig minimotoros és futóbiciklis verseny. A rákövetkező fél órában ismét freestyle bemutató következik, 12.30 és 13.30 között pedig csapatbemutató és aláírási ceremónia lesz, illetve 13 óra után a helyszínre érkezik Bor Barna és Cirjenics Miklós. A futam 13.45-kor rajtol, előtte rövid köszöntőt mond Barnabás István Paks alpolgármestere.

Az előkészületek miatt a városban több helyen útlezárás várható. Június 29-én 18 órától a Csengey Dénes Kulturális Központ parkolóját teljesen lezárják, ezért a szervezők azt kérik az autósoktól, hogy 18 óráig hagyják el járműveikkel a parkolót, amit legközelebb 30-án pénteken 14.30 után lehet majd használni.

Június 30-án 13.20-tól teljes egészében lezárják a mezőny városon átvezető útvonalát, ide a környező utcákból sem lehet majd behajtani. Az útvonal: Gagarin utca – Kishegyi út – Újtemplom utca – Tolnai út – Dózsa Gy. út – Deák Ferenc utca. A paksi szakaszon való áthaladás ideje alatt a 6-os főközlekedési út, Deák Ferenc utca felől sem lehet majd bejönni a városba.

Az útlezárást a mezőny elhaladása után folyamatosan megszüntetik. A rendőrség kéri, hogy az autósok 13.20 előtt hagyják el járműveikkel az érintett útszakaszt, gépkocsijukkal ez idő alatt, illetve az útlezárást megelőzően az út mellett se parkoljanak.

Felhívják a gyalogosok figyelmét arra, hogy a kerékpárosok és kísérő járműveik igen nagy sebességgel haladnak át a városon. Az érintett útszakaszon veszélyes lehet a gyalogos átkelés, ezért csak a versenyzők elhaladása után menjenek át az úttesten.

Szerző -

Ingyenes jogi tanácsadás a munka világában, a JOGpontok projektek keretében. Gyakorlott jogászaink segítségét teljesen díjmentes és anonim módon kérheti munkajog, cégjog, TB és adójog területén.

A Dél-Dunántúli régióban (Baranya, Somogy és Tolna megye) is működő személyes ügyfélfogadási helyszíneken, valamint online, e-mailen és ingyenesen hívható zöld számon, telefonon kaphat segítséget.

Pakson az Ifjúság útja 1/A alatti irodában Dr. Goják Gábor várja Önöket az alábbi időpontokban:

1. és 3. hétfő: 08:00-11:30

2. hét hétfő: 08:00-09:30

4. hét hétfő: 10:00-11:30

Bővebb információ a www.jogpontok.hu honlapon olvasható.

Szerző -
A Médiacentrum új vezetője Dallos Szilvia. Fotó: Paksi Hírnök
A Médiacentrum új vezetője Dallos Szilvia. Fotó: Paksi Hírnök

Dallos Szilviát nevezték ki a TelePaks Médiacentrum Nonprofit Kft. ügyvezetőjének a távozó Kovács Tibor helyére. Minderről Paks Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 21-i rendkívüli ülésén döntött. A TelePaks Városi Televízió mellett a Médiacentrum szerves részét képezi a folyamatosan frissülő hírblogot és kétheti magazint megjelentető Paksi Hírnök is. Ez utóbbi főszerkesztői teendőinek ellátásával is megbízta a képviselő-testület Dallos Szilviát miután a korábban pályázati úton választott jelölt visszalépett.

Éppen húsz esztendeje dolgozik a paksi médiában Dallos Szilvia, pályafutását a Fortuna Rádió szerkesztő-műsorvezetőjeként kezdte 1997-ben. A TelePaks stábjához 2000-ben csatlakozott, 2014-től szerkesztőségvezetőként dolgozik. Ügyvezetői kinevezése 2018. június 30-ig szól.

Dallos Szilvia szerint sokszínű a helyi sajtó, ami annak köszönhető, hogy a paksi önkormányzat minden támogatást megad a független munkához. Mint elmondta, városvezetés számára eddig is kiemelten fontos volt a lakosság hiteles tájékoztatása, a közelgő atomerőmű beruházás kapcsán pedig még nagyobb szerepe lesz a tárgyilagos, gyors információközlésnek.

– A sajtó folyton változik, a közösségi média egyre nagyobb szerepet kap, éppen ezért még nagyobb jelentőséggel bír a hiteles, szakszerű tájékoztatás. Mi is folyamatosan törekszünk a megújulásra, az új eszközök adta lehetőségek kiaknázására, hiszen feladatunk, hogy a Telepaks Médiacentrum által működtetett televízión, újságon és online felületeken keresztül minden korosztályt elérjünk és biztosítsuk a paksiak számára a naprakész tájékoztatást – fogalmazott a Médiacentrum új vezetője.

Szerző -
Torma László veszi át az elismerést. Fotó: ORFK
Torma László veszi át az elismerést. Fotó: ORFK

Elismerést kapott hétfőn, Budapesten a paksi autópálya-rendőrség három munkatársa. Biczó András törzszászlóst, Kenderik Krisztián és Torma László főtörzsőrmestereket egy május 15-i rendkívüli esemény elhárítása érdekében nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéért jutalmazták.

Az eset híre, ami valóban rátermettséget, sőt bátorságot is igényelt, bejárta a sajtót. Tíz ló szabadult ki és szaladt az M6-os autópályára Paks déli bejárójánál, majd vágtában Pécs irányába tartottak. A TMRFK Rendészeti Igazgatóságához tartozó paksi autópálya alosztály járőrei, akik szerencsés módon ennek szemtanúi voltak, autójukkal keresztbe állva próbálták megállítani az állatokat. Amikor ez nem sikerült, egyikük szirénázó autóval, a lovakat megelőzve, a forgalommal szemben sietett a Pécs irányából érkezőket leterelni, míg a többiek a másik pályatesten kerültek eléjük és a tengelici üzemmérnökség segítségével autókból akadályt képezve leterelték az állatokat az autópályáról a tengelici csomópontnál. A három rendőr lélekjelenlétének, helyzetfelismerő-képességének és bátorságának köszönhetően sem sérülés, sem anyagi kár nem történt, a kalandot a lovak is ép bőrrel úszták meg.

Egyikük, Torma László mondta el, hogy nem számít ritkaságnak, ha vad téved az autópályára, egyszer ez egy lóval is megtörtént, de a május 15-i eset tényleg nem mindennapi. Hozzátette, valóban félelmetes volt, amikor szembe találták magukat a vágtató lovakkal. Abban, hogy sikerrel jártak szerinte szerepe volt helyismeretüknek, kiváló, gyors járműveiknek és annak is, hogy az autópálya mérnökségtől azonnali segítséget kaptak. Torma László hozzáfűzte, nagy megtiszteltetés számukra az elismerés, amelyet ünnepélyes körülmények között Töreki Sándortól, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesétől vettek át.

Ugyanezen az Országos Rendőr-főkapitányságon tartott ünnepségen kapott elismerést Semmelweis Nap alkalmából dr. Rujder Mária paksi önkormányzati képviselő, aki a Budapesti Rendőr-főkapitányságon dolgozik, mint fogorvos. Az egészségügyi szakterületen végzett kiemelkedő szakmai tevékenységét jutalmazták.

Szerző -
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

Három napon, három helyszínen lesz koncert a VIII. Paksi Harmonika Fesztivál keretében. Június 29-én 18 órakor az Erzsébet Nagy Szállodában lesz komolyzenei est, ahol a harmonikavilág két kiválósága lép színpadra, a közkedvelt klasszikus dallamokat a briliáns virtuóz harmonikás hírében álló Jovica Djordjevics és a filozofikus gondolkodású, jó humorú zeneszerző Artyom Nyizsnyik tolmácsolásában hallhatja a közönség. A belépés ingyenes, ám a részvételi szándékot előzetesen jelezni kell a 75/530- 600-as telefonszámon.

Június 30-án 15 órától a Paksi Városi Múzeumba várják a közönséget a Te vagy a napfény, te vagy a nyár című estre, amelynek fő produkciója a Musical Souvenir együttes 17 órakor kezdődő koncertje lesz. Addig is a közönséget az “éppen arra járó” harmonikások fogják szórakoztatni egy kis szabad zenéléssel. Aki eddig még nem látott balalajkát és domrát, XXL-es balalajkát meg főleg nem, itt megismerheti ezeket a különleges népi hangszereket. A belépés ingyenes. A múzeumba látogató paksi közönség féláron tekintheti meg a Paksi Metszet állandó kiállítást és kosztümös tárlatvezetésen vehet részt.

Július 1-én 18 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központban Orosz Zoltán és Barátai Örömzene című műsorára várják a közönséget, akiket ebben a felállásban még nem sokszor hallhatott a nagyérdemű. A harmonikát ezúttal Horváth Kornél által megszólaltatott ütőhangszerek és Lattmann Béla által megszólaltatott basszusgitár kíséri. Az estre elővételben 3900, a helyszínen pedig 6300 forintért válthatók jegyek. Elővételben június 28-án éjfélig itt vagy az Interticket hivatalos jegyirodáiban válthatók belépők.

Szerző -
Agricum. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Agricum. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A Kézjegy Tolnai Tollforgatók Klubja 23. antológiáját mutatják be az egyesület tagjai június 30-án 17 órakor Pakson az Agricumban. Az antológiából Fittné Szilvássy Ildikó és Gutai István idéz részleteket a rendezvényen.

A kötet negyven Tolna megyei, illetve hozzá kötődő szerző verseit, prózáit tartalmazza. A szerkesztői munkát Descher J. Attila és Kis Pál István végezte. Az előszót Steinbach Zsolt írta, az illusztrációkat Kovács Tibor készítette.

Dombi Tinódy László és Kis Pál István a közelmúltban megjelent saját kötetét is bemutatja, dedikálja az esten.

Szerző -
A Mare Temporis tagjainak előadása a Múzeumok éjszakáján a Paksi Városi Múzeumban. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A Mare Temporis tagjainak előadása a Múzeumok éjszakáján a Paksi Városi Múzeumban. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Utazzon “Bözsivel” a római kortól az atomkorig! Ezzel a gondolattal invitálta a lakosságot a Múzeumok éjszakájára szervezett rendezvényre a Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum. Utóbbi első alkalommal csatlakozott az országos programhoz, a két intézmény partnerségben valósította meg elképzeléseit. A két helyszín közötti távolságot “Bözsivel”, azaz egy Ikarus 55 típusú autóbusszal hidalták át, ezzel utazhattak a múzeumlátogatók egyiktől a másikig.

"Bözsivel" utazhattak a múzeumlátogatók a Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum között. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
“Bözsivel” utazhattak a múzeumlátogatók a Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum között. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az Atomenergetikai Múzeumban a négy atomerőművi blokk építésének időszakát idézték fel, a kínálatban szerepelt a Memphis Moon ’55 fellépése, kiállítás kártyanaptárakból, bemutató a tűzoltóktól, tárlatvezetés, kézműves foglalkozás, illetve ínycsiklandó partifalatokkal és szörpökkel kínálták a látogatókat. A kültéri fizikashow-n olyan kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők például, hogy mekkora energia tárolható egy pillepalackban, vagy, hogy mekkora energiát lehet felszabadítani egy víz alatti robbantással.

A fizika show-k keretében számos érdekes kísérletet mutattak be. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A fizika show-k keretében számos érdekes kísérletet mutattak be. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Aki még régebbi korokba is szívesen visszautazott volna egy kicsit, megtehette a városi múzeumban, ahol ez alkalommal a római mellett Deák Ferenc korát állították a fókuszba. A közönségnek lehetősége volt korhű ruhákban fotózkodni, hintón körbejárni a várost, de volt kosztümös tárlatvezetés is. Fellépő itt a Szekszárdi Muslinca bordalkórus és a Mare Temporis Történelmi Hagyományőrző Egyesület volt. Két időszaki tárlatot is a közönség figyelmébe ajánlottak, az egyiket dr. Pongrácz Sándor hagyatékából rendezték, a másik keretében pedig a Város bora címet eddig elnyert nedűket mutatják be.

A Város borait Herczeg József ajánlotta fel a múzeumnak, aki a múzeumot segítő tevékenységéért elnyerte a Paksi Városi Múzeum által alapított Tiszteletbeli muzeológus címet. Mindemellett borkóstolóra, vásárra, fagyizni, lacikonyhába és fröccsteraszra is invitálták a látogatókat. Mindkét helyszínen több száz látogató fordult meg.

Szerző -
Játszva tanulták a fizikát az Atomenergetikai Múzeumban. Fotó: Bodajki Ákos/AM
Játszva tanulták a fizikát az Atomenergetikai Múzeumban. Fotó: Bodajki Ákos/AM

Módosított tematikával, de változatlanul a térség települései általános iskolásainak részvételével rendezett nyári tábort az Atomenergetikai Múzeum. Az Ifjú fizikusok táborával zárták a 2016/17-es tanévi múzeumpedagógiai programsorozatot, amelynek határozott célja, hogy minden lehetséges eszközzel segítse az edukációt, a tehetséggondozást, valamint a téma iránti érdeklődés felkeltését és fenntartását.

Az eddigi évek gyakorlatától eltérően a tábor számos eleme kapcsolódott a természettudományokhoz, a résztvevők minden nap újabb fizikai témakör feldolgozásával bővítették ismereteiket szinte észrevétlenül. Az aerodinamikával a szolnoki Reptárban és a Leonardo-kiállítás keretében ismerkedtek, a mozgások energiaigényét a kerékpározás elméleti és gyakorlati tanulmányozása révén figyelhették meg, az atomfizika alapjaival a Karbantartó Gyakorló Központban találkoztak. Emellett strandolás, kirándulások és csapatok közötti vetélkedés tette emlékezetessé a hetet a diákok számára.

A táborba a Duna bal és jobb partjáról érkeztek kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok, idén elsősorban azok, akik jó eredményeket értek el fizikaversenyeken.

Szerző -
Többezres közönség a hétvégi fesztiválon. Fotó: Babai István
Többezres közönség a hétvégi fesztiválon. Fotó: Babai István

Szokásunkká tesszük a Paksra járást – így tette közzé a paksi Kávé-, bor- és pálinkafesztiválon készült fotóalbumát a Kowalsky meg a Vega. A zenekar a szombat este sztárfellépője volt. Az idén ötéves fesztivál két estén is zsúfolásig megtöltötte a Sárgödör teret.

2013-ban a családi pincészet által életre hívott Szent Iván éji mámort gondolta tovább Kovács Kristóf, így született meg érdekes házasítás eredményeként a Kávé-, bor- és pálinkafesztivál. A kávéterasz idén új helyre költözött, kikerülve a fesztivál sodrából.

A borutcán változatlanul csak paksi gazdák portékáit kínálták. Nyolc pincészet sorakozott fel, köztük természetesen a házigazda Fabro pince is. Ugyan csak három pálinkafőző kapott meghívást, de – mondhatni – a teljes palettát felsorakoztatták, százféle pálinkából lehetett választani.

Bővült a gasztronómia kínálat is: a slágernek nevezhető kemencés lángos mellett sült kolbászt, kürtős kalácsot is lehetett fogyasztani a remekbe szabott koncertek idején.

A fesztivál első napján Soulwave és Majka@Curtis LIVE koncert csalta ki a közönséget a térre, szombaton a Hopsterz, a három paksi kötődésű zenésszel felálló Houdinis illetve a Kowalsky meg a Vega lépett színpadra. Mindkét este megidéztek egy másik sztárzenekart is. Bejelentették ugyanis, hogy a KBP Produkció másik kedvelt rendezvényén, a Puttonyos Fesztiválon a Halott Pénz lesz a sztárvendég. A koncert szeptember 23-án lesz a Sárgödör téren.

Szerző -
Paksi stand a Tolna Megyei Értékek Napján. Fotó: Vida Tünde/Paksi Hírnök
Paksi stand a Tolna Megyei Értékek Napján. Fotó: Vida Tünde/Paksi Hírnök

Paksra került az egyik értékdíj a Tolna Megyei Értékek Napján, amelyet a györkönyi pincefaluban tartottak pénteken. A Deák Ferenc Általános Iskola diákjai kapták, akik a Kincses Tolna Megye Értékhangoló vetélkedőn aratott győzelmüknek köszönhetően Tolna megyét képviselték az országos döntőn.

Még három díjat adtak át ez alkalommal. Ugyanebből az okból a dombóvári Apáczai szakgimnázium, kiváló értékgyűjtő és népszerűsítő munkájáért a Dunaföldvári Értéktár Bizottság, valamint Kölesd község és az ott működő közéleti egyesület kapta meg az elismerést. A Tolna Megyei Önkormányzat értékteremtő, közösségépítő programján jelentették be, hogy a megyei értéktár bizottság a Tolnaikumok közé emelte a Gemenci erdőt, a gyönki evangélikus templomot és a bukovinai székelyek betlehemes játékát, a csobányolást.

A tolnai települések majdnem fele elfogadta a Tolna Megyei Önkormányzat meghívását és élt azzal a lehetőséggel, hogy megmutassa értékeit. A Tolna Megyei Értékek Napja azonban, ahogy a közgyűlés elnöke, Fehérvári Tamás hangsúlyozta, ennél még többről szól. A program nem titkolt célja, hogy erősítse a megyei identitást, a kötelékeket, lehetőséget teremtsen a kapcsolatépítésre.

A Tolna Megyei Önkormányzat programján Paks kóstoló pontot működtetett, ahol Pakson készült ételekkel, a város borával várták az érdeklődőket, ebédre marhalábszár készült, az Érték Viadalon versengő csapatok egyikébe pedig két tagot delegált a város. Szabó Péter alpolgármester szerint a rendezvény remek lehetőséget teremtett a kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére. – Sokkal könnyebb kötetlen formában felvenni a kapcsolatot, és utána már, mint ismerősök ülhetünk tárgyalóasztalhoz – fogalmazott.

A Minden ízében Tolna főzőversenyt Bikács nyerte, a kóstoló pontok mezőnyében pedig kimagasló eredménnyel a kurdi csapat végzett az élen.

Szerző -
Egy napig állomásozott Pakson az utazó múzeum. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Egy napig állomásozott Pakson az utazó múzeum. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Díszes külsővel, tartalmas belsővel érkezett Paksra a posta ma is használatos legnagyobb méretű teherautója. A jármű a Postamúzeum vándorkiállítását rejti magában, és abból az alkalomból járja az országot, hogy a Magyar Posta ebben az évben ünnepli függetlenné válásának 150. évfordulóját, ugyanakkor 1867-ben nyílt meg először Postahivatal több településen, közöttük Pakson is.

A mindössze 15 négyzetméteres kiállítótérben a posta első 20 évét ismerheti meg a közönség, aki további történetére is kíváncsi, a budapesti Postamúzeumban tudhat meg többet. A kamion egy napig állomásozott Pakson, útja innen Kiskunhalasra vezetett.

Régóta ápol jó kapcsolatot a Postamúzeum a Paksi Városi Múzeummal, ennek köszönhető, hogy Pakson ők biztosítottak helyet a Történelmet kézbesítünk elnevezésű vándorkiállításnak. A 150 év apropójából 150 forintért bárki megtekinthette a Paksi Metszet állandó tárlatot.

Szerző -
Kernné Béda Erika az Erzsébet Nagy Szállodában rendezett ünnepségen vette át a város elismerését. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Kernné Béda Erika az Erzsébet Nagy Szállodában rendezett ünnepségen vette át a város elismerését. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Ha újra kezdhetném sem választanék más pályát – mondja Kernné Béda Erika a Pongrácz Sándor-díj idei kitüntetettje. A díjat az egészségügyben dolgozók elismerésére alapította az önkormányzat, és 1999 óta minden esztendőben a Semmelweis-napi városi ünnepségen adják át.

Ahogy a méltatásban elhangzott, már nyolcadikosként tudta, hogy az egészségügyben szeretne munkálkodni, ennek megfelelően végezte tanulmányait. 1982-től dolgozik a paksi egészségügyben szakápolóként. Az eltelt 35 év alatt általános ápolói és asszisztensi végzettsége mellett megszerezte az üzemi nővéri és OKJ-s ápolói képesítést is. Folyamatosan dolgozott Paks háziorvosi körzeteiben és az üzemorvosi ellátásban. 2007 óta dr. Czigler Csaba háziorvosi körzetében látja el feladatait a betegek legnagyobb megelégedésére. Főállása mellett 2009 óta a központi orvosi ügyelet munkájában is részt vesz., 2012-től főnővér, 2014 óta az ügyelet vezetője, a gyógyszerrendeléstől az autók vizsgáztatásáig minden területen otthonosan kell mozognia. A 13 települést ellátó ügyelet zökkenőmentes, magas színvonalú működését, a betegek lehető legjobb ellátását szívügyének érzi. Összekötő kapocs a polgármesteri hivatal és az ügyeletet működtető Emergency Kft. között, 2016-ban Erika munkáját a cég Az év dolgozója címmel ismerte el.

A Pongrácz Sándor-díjat évente egy főnek ítélik oda, páros évben orvos, páratlan évben szakmai munkát segítő dolgozó kaphatja meg.

Szerző -
A PADOSZ csapata a várnai tornán. Fotó: PADOSZ
A PADOSZ csapata a várnai tornán. Fotó: PADOSZ

Magyar győzelem született idén a WONUC (Nukleáris Dolgozók Világtanácsa) nemzetközi kispályás labdarúgó tornán. Az idei bajnokság házigazdája Bulgária volt, helyszíne Várna, ahol a labdarúgó tornával egy időben rendezték a BWF (Bolgár Munkavállalók Világszövetsége) sport rendezvényét, amelyen 15 ország több mint ezer képviselője versengett 30 sportágban.

A WONUC tornán hazánkat – egyben a paksi atomerőművet és az EVDSZ-t – a PADOSZ csapata képviselte. A mérkőzések kivételesen műfüves pályán zajlottak, ami – úgy tűnik – a paksi csapatnak nem okozott gondot, mert egy Oroszország elleni döntetlen után Kazahsztánt 4:3 arányban legyőzte, majd drámai csatában a házigazdák ellen 8:6 arányú győzelmet arattak.

Ez a WONUC torna majd’ másfél évtizedes története során a második PADOSZ-győzelem. Ezt különösen annak tükrében értékeli nagyra a csapat, hogy mindkét rivális, az orosz és kazah csapat is részt vett az idei tornán.

Szerző -
Dömötör Józsefnét kilencvenedik születésnapján köszöntötték. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Dömötör Józsefnét kilencvenedik születésnapján köszöntötték. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Regényt lehetne írni az életemből – mondja Dömötör Józsefné Kovácsovics Mária, akit kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntött a város nevében Szabó Péter alpolgármester. Marika néni Budapesten született, ám még egészen pici gyermekként elárvult. Többfelé sodorta az élet, nevelkedett intézetben, családban, paksi nevelőanyja hadiözvegy volt. Varrni szeretett volna tanulni, Csurgón volt két évet. Mint mesélte, a háború idején a barátnőjével annak rokonánál bújtak el, aztán amikor véget ért, egy vonat tetején utazva tért vissza Paksra. Amikor megismerte a férjét, azt érezte, hogy vagy ő vagy senki. Hatvankét évet éltek le együtt, párja tíz esztendővel ezelőtt tért örök nyugovóra. Marika néni azt mondja, hogy sok szép emléket őriz, férjével huszonöt évig énekeltek az egykori munkáskórusban, ma Paksi Városi Vegyeskarban. Két gyermekük született, Rózsa és József, eddig hat unokával és három dédunokával bővült a család. Az ünnepelt huszonkét évig dolgozott óvodai dajkaként, amire szintén szívesen emlékszik vissza, mint mondja, nagyon szerette a gyerekeket és úgy érzi, hogy a gyerekek is őt. Azokban az években harisnyaszem-felszedéssel is foglalkozott. Bár több betegséggel bajlódik, ha nem mondja, bizony fel sem tűnik az embernek. A napjai nagyjából egyformán telnek, még most is szeretettel hímez, délutánonként pedig – ahogy fogalmazott – átmegy traccsolni a szomszédokhoz. A főzésre nincsen gondja, mert házhoz hozzák az ebédet, egyéb dolgokban pedig nagy segítségére van menye, Gizi és az ő gyermekei. Marika néni arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka azt mondta, hogy a munka.

Szerző -
Fotó: www.pixabay.com
Fotó: www.pixabay.com

Szúnyoggyérítés lesz a paksi önkormányzat illetékességi területén június 27-én. A légi védekezést a napnyugta előtti órákban, a földit pedig ugyan ezen a napon napnyugta után végzik el. Rossz időjárás esetén a pótnapok június 28. és 29. A szúnyoggyérítéshez használt vegyszerek a méhekre veszélyesek, ezért kérik, hogy gondoskodjanak a tulajdonosok a méhek elzárásáról a gyérítés idejére.

Szerző -
Képünk illusztráció. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Képünk illusztráció. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Mintegy két hektáron ég az aljnövényzet a Cseresznyéspuszta melletti erdőterületen, a tűz a közeli erdőt veszélyezteti, jelent meg a hír a katasztrófavédelem honlapján nemrégiben. Az esethez nagy erőkkel vonultak paksi és solti tűzoltók. A paksi hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval, a soltiak pedig egy gépjárműfecskendővel kezték meg a túz oltását. Az esethez megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is kivonult.